Κυκλική οικονομία : Ανακύκλωση νερού για παραγωγή λιπασμάτων στην Ελλάδα


Reading time: 1 Minute

Τελευταία ενημέρωση 30 Απριλίου 2019 by energinews (admin)

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα διαχείρισης του ακάθαρτου νερού στη λογική της κυκλικής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας την ευκαιρία στο ολλανδικό ερευνητικό κέντρο διαχείρισης νερού KWR και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να συνεργαστούν προς όφελος της οικονομίας αλλά και του αγροτικού τομέα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Δρ. Χρήστος Μακρόπουλος, εκ των συντονιστών του προγράμματος, «οι υδάτινοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε και να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό έτσι ώστε να εξάγουμε χρήσιμα υλικά, τότε θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως λιπάσματα στον αγροτικό τομέα, ή υλικά προστιθέμενης αξίας για τη χημική βιομηχανία. Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα θωρακίζουμε τις πόλεις από ενδεχόμενο έλλειμμα υδάτινων πόρων».

To πρόγραμμα έχει ως στόχο την επίδειξη διαφορετικών τεχνολογιών βιώσιμης διαχείρισης του νερού σε δέκα διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων λυμάτων μιας ζυθοποιίας.

Στην Ελλάδα, μια κινητή μονάδα αξιοποίησης των υδάτινων αποβλήτων τα καθαρίζει, τα απολυμαίνει και τα χρησιμοποιεί για το πότισμα αστικών κήπων. Πρωταρχικός ρόλος αυτών των προγραμμάτων και τεχνολογιών είναι να καταδείξουν στις δημόσιες αρχές τα μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης νερού και χρημάτων μέσω της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα με παρόμοιο σκοπό, το Project O, που συντονίζει το ιταλικό ερευνητικό κέντρο IRIS, έχει εγκαταστήσει υποδομές σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, ώστε να ανακυκλώνεται το νερό, ενώ ταυτόχρονα, μέσω τεχνολογιών που αξιοποιούν την άλγη, να εξάγονται συστατικά που αξιοποιούνται ως ιχθυοτροφές.

Πηγή : ypaithros.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.