Κυκλική οικονομία : Ανακύκλωση νερού για παραγωγή λιπασμάτων στην Ελλάδα


0
(0)

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα διαχείρισης του ακάθαρτου νερού στη λογική της κυκλικής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας την ευκαιρία στο ολλανδικό ερευνητικό κέντρο διαχείρισης νερού KWR και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να συνεργαστούν προς όφελος της οικονομίας αλλά και του αγροτικού τομέα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Δρ. Χρήστος Μακρόπουλος, εκ των συντονιστών του προγράμματος, «οι υδάτινοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε και να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό έτσι ώστε να εξάγουμε χρήσιμα υλικά, τότε θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως λιπάσματα στον αγροτικό τομέα, ή υλικά προστιθέμενης αξίας για τη χημική βιομηχανία. Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα θωρακίζουμε τις πόλεις από ενδεχόμενο έλλειμμα υδάτινων πόρων».

To πρόγραμμα έχει ως στόχο την επίδειξη διαφορετικών τεχνολογιών βιώσιμης διαχείρισης του νερού σε δέκα διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων λυμάτων μιας ζυθοποιίας.

Στην Ελλάδα, μια κινητή μονάδα αξιοποίησης των υδάτινων αποβλήτων τα καθαρίζει, τα απολυμαίνει και τα χρησιμοποιεί για το πότισμα αστικών κήπων. Πρωταρχικός ρόλος αυτών των προγραμμάτων και τεχνολογιών είναι να καταδείξουν στις δημόσιες αρχές τα μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης νερού και χρημάτων μέσω της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα με παρόμοιο σκοπό, το Project O, που συντονίζει το ιταλικό ερευνητικό κέντρο IRIS, έχει εγκαταστήσει υποδομές σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, ώστε να ανακυκλώνεται το νερό, ενώ ταυτόχρονα, μέσω τεχνολογιών που αξιοποιούν την άλγη, να εξάγονται συστατικά που αξιοποιούνται ως ιχθυοτροφές.

Πηγή : ypaithros.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *