ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΕ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1.1.2022

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την ισχύ των κατοχυρωμένων μέχρι 31.12.2021 μεταβατικών ορίων ηλικίας μετά το 2022 και ο υφυπουργός κ. Τσακλόγλου δεσμεύτηκε ότι θα ισχύουν τα κατοχυρωμένα μεταβατικά όρια έως 31.12.2021 και μετά την 1.1.2022 οποτεδήποτε ασκηθούν, ακόμη και στην περίπτωση που η ηλικία με το μειωμένο ηλικιακό όριο συμπληρωθεί μετά την 1.1.2022.

Ο βουλευτής Ηρακλείου επισήμανε ότι δεν είναι μόνο τα συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου αλλά  και οι ύποπτες παραινέσεις της έκθεσης Πισσαρίδη σελ. 109, περί κατάργησης των κατοχυρωμένων ορίων ηλικίας από την 1.1.2022 που έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους ασφαλισμένους, οι οποίοι είτε  προσφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία και ειδικούς, ζητώντας την πληροφόρηση που η Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει, είτε σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν, δημιουργώντας, όπως διαφαίνεται, μεγάλο κύμα φυγής για το 2021 και ανατροπή του προγραμματισμού τους.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εκκωφαντική σιωπή του Υπουργείου Εργασίας επί του θέματος αυτού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τρέχουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου (στα ΕΛ.ΤΑ. για παράδειγμα), επιτείνουν τη σύγχυση των ασφαλισμένων, αφού κανείς δεν ξέρει τι ισχύει!

Ο κ. Κεγκέρογλου διευκρίνισε ότι ο ν.4336 του ΣΥΡΙΖΑ, κατήργησε μεν το ευνοϊκότερο καθεστώς μεταβατικών ορίων που ίσχυε μέχρι το 3ο Μνημόνιο αλλά τουλάχιστον είναι ξεκάθαρο με την ΚΥΑ 122900/0092 και την Εγκύκλιο του ΙΚΑ 52/2015  ότι τα κατοχυρωμένα μέχρι 31.12.2021 μεταβατικά όρια ηλικίας ισχύουν και μετά το 2022 και κάλεσε τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας να δώσει επιτέλους μια ξεκάθαρη, υπεύθυνη και χωρίς αστερίσκους απάντηση σε όλους τους περίπου 100.000 ασφαλισμένους που αφορά το θέμα της ερώτησης.

Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου, αφού διατύπωσε την άποψη ότι γίνονται λανθασμένες ερμηνείες της έκθεσης Πισσαρίδη, υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα προκαλούν σύγχυση και ξεκαθάρισε ότι αυτό που προβλεπόταν από τον Νόμο, την ΚΥΑ και την Εγκύκλιο που επικαλείται ο Βουλευτής κ. Κεγκέρογλου ισχύουν στο ακέραιο και δεν θα θιγούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα έως 31.12.21 μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμη και στην περίπτωση που η σχετική ηλικία συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022. Οι ασφαλισμένοι λοιπόν με κατοχυρωμένα όρια δεν πρέπει να φύγουν νωρίτερα (από παραπληροφόρηση) για να μην λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Τέλος ο Βουλευτής ζήτησε έγγραφη ενημέρωση των υπηρεσιών και των ασφαλισμένων.

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με ερώτησή του προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στις ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ζήτησε ένα νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα λαμβάνει υπόψη του περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

 

Πιο συγκεκριμένα ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε τα εξής:

Οι ανεπάρκειες του τελευταίου Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» εντοπίζονται κυρίως σε πέντε σημεία.

Πρώτον, δεν υπήρξαν περιβαλλοντικά κριτήρια. Δεν ελήφθη υπόψιν ο βαθμός που ένα κτήριο έχει ανάγκη την ενεργειακή αναβάθμιση, δηλαδή το πόσο ενεργοβόρο είναι.

Δεύτερον, δεν υπήρξαν κοινωνικά κριτήρια. Οι ασθενέστεροι έχουν περισσότερο ανάγκη την ένταξη στο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει και εξοικονόμηση ενέργειας και η στήριξή τους.

Τρίτον, δεν υπήρξαν οικονομικά κριτήρια που να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην πατρίδα μας, με υλικά και προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον που παράγονται εδώ και δένουν με το ελληνικό περιβάλλον.

Τέταρτον, υπήρξε αδιαφάνεια στη διαδικασία. Μοναδικό κριτήριο ήταν η ταχύτητα εισαγωγής στοιχείων αίτησης, με αποτέλεσμα, παραδείγματος χάρη για την Κρήτη, η πλατφόρμα  υποβολής  αιτήσεων να μείνει  ανοικτή μόνο δεκατέσσερα λεπτά. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν μόνο 1.308, αφού τα 28,2 εκ. ευρώ αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Υπάρχουν καταγγελίες μηχανικών, ενεργειακών επιθεωρητών αλλά και τεχνικών επιμελητηρίων για την υπόνοια ύπαρξης παράνομου λογισμικού το οποίο είχε δημιουργηθεί προκειμένου να εισάγει στη διαδικασία μαζεμένες αιτήσεις και ρώτησε τον Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με βάση κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά, πάντα με εγγυήσεις διαφάνειας και με αυξημένο προϋπολογισμό ανά Περιφέρεια π.χ. για την Περιφέρεια Κρήτης, ή συνολικά για τη χώρα και πόσο.

Επιπλέον έθεσε το θέμα των αιτήσεων που ήδη έχουν απορριφθεί, αν θα επανεξεταστούν χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν ξανά και να κάνουν νέες μελέτες οι ιδιοκτήτες, οι επενδυτές, οι ενδιαφερόμενοι ή αν θα τις εντάξει αυτόματα στο νέο πρόγραμμα, που ελπίζουμε να έχει σχεδιαστεί με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.

 

Ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, αφού δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση αλλά αόριστες υποσχέσεις για νέο Πρόγραμμα από τον κ. Σκρέκα και την άρνηση να επανεξεταστούν οι αιτήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν, επανήλθε στη  δευτερολογία του τονίζοντας τα εξής:

«Η ενεργειακή αναβάθμιση και η αξιοποίηση του οικονομικού αποθέματος της χώρας συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, στο περιβάλλον, στον καταναλωτή, τον ιδιοκτήτη αλλά και τον χρήστη του κτιρίου.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με αντικειμενικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που προτείνουμε και επαρκές ποσό για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες».

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.