Κραυγή αγωνίας από 13.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους


0
(0)

Ζητούν πρόσληψη την 1 Μαΐου και μετά αναστολήΤην πρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων που είχαν εργαστεί και πέρυσι, στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου, από 1ης Μάη του 2020, ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, διεκδικεί κρατική μέριμνα ούτως ώστε να επαναπροσληφθούν άπαντες και να ενταχθούν αμέσως μετά στην αναστολή σύμβασης και σε όλα τα σχετικά μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζόμενων και των εργοδοτών ως προς τον κορωνοϊό και τις τραγικές του επιδράσεις στην οικονομία της χώρας!

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης, Νίκος Κοκολάκης, σημείωσε τα εξής: «Εκπροσωπώντας πάνω από 13.000 εργαζόμενους που εργάζονται στα ξενοδοχεία του νομού, πήραμε αυτή την απόφαση στέλνοντας ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Εργασίας και κοινοποιώντας την στον υπουργό των Οικονομικών αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στείλαμε, δε, την πρόταση αυτή και σε όλους τους βουλευτές του Ηρακλείου όπως και στον περιφερειάρχη. Και τους λέμε ότι εμείς ως εργαζόμενοι προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτές τις πολυτελέστατες μονάδες του νομού μας. Και αναφέραμε επίσης ότι γνωρίζουμε πως όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κάθε χρόνο από τον Μάρτιο έως τέλος Οκτωβρίου. Εμείς, σαν σωματείο, από το 1990 συνάπτουμε τοπικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις του νομού μας. Όμως λόγω των περιοριστικών μέτρων είναι φέτος αδύνατον να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά. Και γι’ αυτό συναντηθήκαμε και συνυπογράψαμε προέκταση της περυσινής τοπικής ΣΣΕ και διασφαλίσαμε εργασιακά, οικονομικά αλλά και τα θεσμικά δικαιώματα των συναδέλφων. Μέσα από αυτά τα δικαιώματα είναι και η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού μας…».

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης εξηγεί πως όλα αυτά σημαίνουν τα εξής: «Οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο θα πρέπει να επαναπροσληφθούν και φέτος. Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να τους επαναπροσλάβει. Και τι λέμε; Επειδή τα σημερινά μέτρα ισχύουν μέχρι 30 Απριλίου, εμείς λέμε από 1 Μαΐου να γίνει πρόσληψη μιας μέρας. Να γίνει μετά αναστολή εργασίας και να ενταχθούν σε όλα τα σχετικά μέτρα και οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων…».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Thomas Cook, ξεπεράστηκε στο μεταξύ και το εμπόδιο που υπήρχε με το πλαφόν των 149 ημερών εργασίας. «Υπήρχε αυτό το εμπόδιο, και με βάση αυτό, οι εργαζόμενοι αυτοί δε θα δικαιούνταν τον ένα μήνα παραπάνω στο ταμείο ανεργίας. Μετά από δικές μας παρεμβάσεις δεν υπάρχει πια αυτό το πλαφόν. Και όσοι έχουν τις προϋποθέσεις θα προχωρήσουν όλοι στο ταμείο ανεργίας για το διάστημα αυτό ανεξαρτήτως πλαφόν…».

Η δραματική επιστολή

Η επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ιδιαιτερότητα που εμφανίζει η απασχόληση των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας του νομού Ηρακλείου Κρήτης έγκειται στο ότι πρόκειται όχι για μια συνήθη περίπτωση εποχικής απασχόλησης, σύντομης κατά κανόνα διάρκειας, αλλά για μια απασχόληση η οποία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού του νομού και αποτελεί την κύρια πηγή βιοπορισμού του. Εξαιτίας λοιπόν του μεγάλου αριθμού των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον νομό Ηρακλείου, από το 1990, το σωματείο συνάπτει τοπικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις του νομού, με τις οποίες καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου. Η τελευταία κατατεθείσα ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου (πράξη κατάθεσης 7/11.4.2019), η οποία μάλιστα με τη συνημμένη στην παρούσα υπ’ αριθ. 26707/1590 (ΦΕΚ Β 2392/19.6.2019) απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε κηρυχθεί υποχρεωτική από 19/6/2019 για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους, που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη στον συγκεκριμένο κλάδο, έληξε στις 31/3/2020.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη τη χώρα, ήταν αδύνατον να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, προκειμένου να υπογράψουμε τη νέα τοπική ΣΣΕ που θα καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των μελών μας, και έτσι συμφωνήσαμε από κοινού με την εργοδοτική πλευρά την παράταση ισχύος της άνω ΣΣΕ μέχρι 30/9/2020. Ωστόσο, όπως έχει κρίνει και ο Άρειος Πάγος (Α.Π. 14/2000 – Ολομέλεια) οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εποχικής λειτουργίας είναι ορισμένου χρόνου, υπό την έννοια ότι λύνονται μόλις παρέλθει η περίοδος λειτουργίας του ξενοδοχείου. Παρέχεται όμως στον εργαζόμενο από τον νόμο διαπλαστικό δικαίωμα προαιρέσεως, με την άσκηση του οποίου συντελείται η επαναπρόσληψή του κατά τη νέα περίοδο εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργήσει. Με μόνη δε την άσκηση του δικαιώματος αυτού, καταρτίζεται νέα σύμβαση εργασίας για την προσεχή περίοδο. Επομένως ο εργοδότης υποχρεούται να απασχολήσει τον εργαζόμενο κατά τη νέα αυτή περίοδο, διαφορετικά περιέρχεται σε υπερημερία αποδοχής (δανειστή). Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε πάραυτα για την υποχρέωση των επιχειρήσεων της εργοδοτικής πλευράς, σε περίπτωση που συνεχίσουν να τελούν σε αναστολή της λειτουργίας τους και από την 1η Μαΐου 2020 και επέκεινα, να δηλώσουν από την ημέρα εκείνη (1/5/2020) ότι αναστέλλουν και τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου να τύχουν οι τελευταίοι της οικονομικής στήριξης, που εξήγγειλε η Πολιτεία».

πηγη:http://www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.