«Κραυγή αγωνίας από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και εργαζόμενους»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Κραυγή αγωνίας από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και εργαζόμενους», κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με την οποία -μεταξύ άλλων- ζητά την στήριξη των εργαζομένων και ιδιαίτερα όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχουν αποκλειστεί από τα μέτρα στήριξης.

 Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Το δεύτερο lockdown ανεξάρτητα των αιτιών που οδήγησαν σε αυτό, επιφέρει τεράστιες και αρνητικές επιπτώσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες και κυρίως όλους όσους δεν κρίθηκαν δικαιούχοι των μέτρων στήριξης.

Επειδή οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και του επισιτισμού πρέπει να στηριχθούν απευθείας αλλά και μέσω της στήριξης των εργαζομένων.

Επειδή χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και  χάνουν ακόμη και τη στήριξη των 534 Ευρώ από τον Νοέμβρη και ιδιαίτερα οι εποχικοί που μένουν εκτός επιδόματος ανεργίας, αφού δεν συμπλήρωσαν πενήντα (50) ένσημα εργασίας

Επειδή και οι εργαζόμενοι της εστίασης σε μεγάλο ποσοστό είναι εκτός μέτρων στήριξης και οι διανομείς που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες

Επειδή οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται από εργαζόμενους και εργοδότες τοπικά (όπως έγινε στη Ρόδο και αναμένεται και στο Ηράκλειο) δεν κηρύσσονται υποχρεωτικές

Επειδή η στήριξη του τουριστικού τομέα, πρέπει να συνοδεύεται από ρήτρες απασχόλησης  και από εργασιακή ειρήνη  και ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου και της συνεννόησης εργοδοτών και εργαζομένων για τη σύναψη και κλαδικών συμβάσεων.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Τι προτίθεστε να πράξετε για την στήριξη των εργαζομένων και ιδιαίτερα όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχουν αποκλειστεί από τα μέτρα στήριξης;

-Τι προτίθεστε να πράξετε με τις συλλογικές συμβάσεις, τοπικές και κλαδικές; Θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να προχωρήσει η κήρυξη τους σε υποχρεωτική;».

“Άρνηση της Κυβέρνησης για συνταγογράφηση του μοριακού τεστ covid-19 σε παιδιά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αρνιόταν και την διατίμηση του εδώ και 8 μήνες”.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης του μοριακού τεστ covid-19 κυρίως σε παιδιά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε  ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία, το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει την ανάγκη  για ανώτατο πλαφόν (διατίμηση) στην τιμή του τεστ  και  για όσο το δυνατόν περισσότερα διαγνωστικά τεστ, προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικά η διάδοση του κορωνοϊού και ανέδειξε τις ευθύνες  του Υπουργείου Υγείας  και της Κυβέρνησης συνολικά που ακολούθησε λαθεμένη πολιτική, επικίνδυνη για την υγεία και κοστοβόρα για την πλειοψηφία των πολιτών, αφού διεξήγαγε τεστ μόνο στις κρατικές μονάδες υγείας και  μόνο σε άτομα με ύποπτα συμπτώματα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά, τα άτομα που ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της, όπως ακριβώς έκανε, έστω και μετά από 8 μήνες με τη διατίμηση του τεστ και να δοθεί η δυνατότητα συνταγογραφήσης του, κατά προτεραιότητα σε παιδιά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και για όποιους ασφαλώς αυτό κρίνεται αναγκαίο από το γιατρό και οπωσδήποτε για αυτούς που με την ιχνηλάτηση φαίνεται ότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, τεκμηριώνοντας μάλιστα την θέση του και με την ανάγκη της αποσυμφόρησης και της κινητικότητας στα νοσοκομεία (τα οποία δυνητικά μπορεί να αποτελούν και εστία επιμόλυνσης).

Ο Υφυπουργός, στην απάντηση του ήταν αρνητικός στη δυνατότητα συνταγογράφησης του μοριακού τεστ, επιμένοντας στην απόφαση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή test μόνο στις κρατικές μονάδες υγείας.

 

Βίντεο από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/UyVg1GPfsGE

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.