Κρήτη: Ποιες οι συνέπειες αν η αφρικανική σκόνη «καθίσει» πάνω στο χιόνι

Κρήτη: Ποιες οι συνέπειες αν η αφρικανική σκόνη «καθίσει» πάνω στο χιόνι
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Δεν αποκλείεται τα βουνά να “βαφτούν” πορτοκαλί και έχουμε μεγάλα ύψη βροχής

Το λαμπρό λευκό χρώμα του χιονιού στα βουνά, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γίνει πορτοκαλί εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που θα δεχτεί η Κρήτη. Τα δεδομένα που έχουν οι μετεωρολόγοι ακόμα δεν είναι αρκετά, ωστόσο δεν αποκλείεται η αφρικανική σκόνη να «καθίσει» πάνω στο χιόνι και να το καλύψει.

«Χάνεται» το νερό αν η σκόνη «καθίσει» στο χιόνι

Όπως διευκρίνισε ο μετεωρολόγος κ.Λέκκας: «Το χειρότερο είναι ότι η σκόνη ενδέχεται να καλύψει τα χιόνια και να τους κάνει ζημιά οδηγώντας στο γρήγορο λιώσιμο. Όσο το χιόνι μένει λευκό ανακλάται η ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να μην βοηθάει στο λιώσιμο του χιονιού και να γίνεται η διαδικασία πιο αργά. Εαν όμως καλυφθεί με σκόνη το χιόνι, λαμβάνει με μεγαλύτερη ευκολία την ακτινοβολία, την μετατρέπει σε θερμότητα και το λιώνει. Όσο πιο γρήγορα λιώνει, τόσο πιο επιφανειακή είναι απορροή των υδάτων και ένα μεγάλο μέρος του νερού ενδέχεται να χαθεί από τον υπόγειο υδροφορέα».

Το βαρομετρικό με τη σκόνη δείχνει σήμερα να κινείται γρηγορότερα προς Κύπρο και Μέση Ανατολή περνώντας από την Κρήτη κι εύχεται να διατηρηθεί αυτή η πορεία ώστε η πορτοκαλί σκόνη να μην «καθίσει» πάνω στο χιόνι.

Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα που μίλησε στο ράδιο 9,84:

«Σε ότι αφορά στη σκόνη υπάρχει μεταφορά και τώρα είμαστε λίγο επιφυλακτικοί ως προς τις επόμενες μέρες ως προς τα μεγέθη. Με την αλλαγή στη διαδρομή της όντως δημιουργείται ένα πεδίο με έντονη σκόνη με τις πορείες αυτές της Αφρικής, το θέμα είναι αν μπει στην Μεσόγειο ποιο θα είναι το δρομολόγιό της. Τα χθεσινά στοιχεία το έφερναν εξολοκλήρου στην Κρήτη, τα σημερινά είναι πιο αισιόδοξα ».

Μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων

Η Κρήτη όμως θα δεχτεί και μεγάλα ύψη βροχής. Όπως αναφέρει: «Ο νότος θα λέγαμε ότι θέλει μια παραπάνω προσοχή γιατί οι βροχές θα είναι κατά τόπους πιο έντονες .Μάλιστα προς το παρών τα στοιχεία δίνουν οι νότιες περιοχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου να σημειώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Και οι βόρειες περιοχές θα δουν κάποια ύψη βροχής κατά τόπους. Και το σκηνικό βέβαια αυτό θα συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ήπια βέβαια. Δεν περιμένουμε ακρότητες, με τους ανέμους την Παρασκευή να ενισχύονται στα 5-6 μποφόρ και τοπικά στα 7, το οποίο είναι σύνηθες».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.