Κρήτη: Για «σμηνοσειρά» σεισμών κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι – Τα δύο πιθανά σενάρια

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Δεκεμβρίου 2019 by energinews (admin)

24 δονήσεις σε τρεις ημέρες – Οι σεισμολόγοι, καθησυχάζουν τους πολίτεςΣτους ρυθμούς των Ρίχτερ κινείται τα τελευταία 24ωρα η Δυτική Κρήτη, με συνεχείς σεισμικές δονήσεις να ταρακουνούν το νησί.

Πολλοί πολίτες ανησυχούν, ωστόσο στην εκτίμηση πως πρόκειται για μια «σμηνοσειρά» επιφανειακών σεισμών, οι οποίοι εντάσσονται στην αναμενόμενη δραστηριότητα του ελληνικού τόξου, συγκλίνουν οι τοποθετήσεις των σεισμολόγων, που όπως προκύπτει παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σεισμική ακολουθία η οποία καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα και στην περιοχή της Καρπάθου, όπως και των Κυθήρων, με πολλές από αυτές τις δονήσεις να γίνονται αισθητές στο νησί μας.

Η διαρκής σεισμική δραστηριότητα η οποία παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα Νοτιοδυτικά της Κρήτης με σεισμούς, επιφανειακούς, εντάσεως έως και 4,5 ρίχτερ, καταγράφεται και μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή από τους σεισμολόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Παρασκευή έως και χθες Κυριακή συνολικά καταγράφηκαν 24 σεισμικές δονήσεις Νότια και Νοτιοδυτικά των Χανίων, εντάσεως 3 έως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι Κρητικοί ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να ξεχάσουν τον δυνατό σεισμό που σημειώθηκε στις 9:23 το πρωί της 27ης Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Ο σεισμός θυμίζουμε ότι είχε γίνει αισθητός στο Ηράκλειο, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Παρά τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ένταση του σεισμού ήταν 6,1 Ρίχτερ. Αναστάτωση προκλήθηκε σε ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως στα Χανιά. Μικρές υλικές ζημιές είχαν αναφερθεί στον δήμο Κισσάμου, ενώ υπήρξε προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ενδεχόμενο τσουνάμι.

Για φαινόμενο που οφείλεται στη σύγκρουση των λιθοσφαιρικών πλακών με αναμενόμενη έως τώρα ακολουθία κάνει λόγο, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ διαβεβαιώνει πως παρακολουθείται στενά από όλες τις ερευνητικές ομάδες. «Δύο είναι τα σενάρια: ένα να πάει σε μεγαλύτερο σεισμό και ένα να σβήσει με μικρούς σεισμούς. Το 5% των σεισμών πηγαίνει σε κάτι μεγαλύτερο», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, εξηγώντας πως αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στη βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, στο ελληνικό τόξο το οποίο αρχίζει Βόρεια της Κέρκυρας και της Ιθάκης, συνεχίζεται κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα.

Ο ίδιος μάλιστα διαβεβαιώνει πως η όλη δραστηριότητα παρακολουθείται στενά από όλες τις ερευνητικές ομάδες, επισημαίνοντας πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ακόμη 48ωρα ώστε οι εκτιμήσεις των ερευνητικών ομάδων να επιβεβαιωθούν. Την προσεκτική διερεύνηση της ακολουθίας επιβεβαιώνει με συνεχείς αναρτήσεις και ενημερώσεις και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός, όπως ήταν και στις προηγούμενες αναρτήσεις του.

Οι σεισμοί των τελευταίων ωρών

Ειδικότερα, στις 00:27 σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μόλις ένα τέταρτο αργότερα, στις 00:41 ο εγκέλαδος ήταν πιο ισχυρός, αυτή τη φορά με 4,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμοί στην Κρήτη τα τελευταία 24ώρα

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Παρασκευή είχαμε ΝΝΔ της Κρήτης έντονη σεισμική δραστηριότητα με συνολικά 12 δονήσεις. Η μεγαλύτερη, εντάσεως 4,5 ρίχτερ, σημειώθηκε στις 8:45 το πρωί με επίκεντρο 38,8 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων και εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός στους κατοίκους των Χανίων, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9 το πρωί, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 40,6 χιλιόμετρα ΝΝΔ των Χανίων και εστιακό βάθος 8 χλμ.

Στις 9:55 ακολούθησε κι άλλη δόνηση με επίκεντρο 41,8 χλμ ΝΝΔ των Χανίων και εστιακό βάθος 19 χλμ. εντάσεως 3 ρίχτερ, στις 10:23 με επίκεντρο 39,6 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων εντάσεως 3,9 ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 7 χλμ., στις 11:12 με επίκεντρο 39,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 2 χλμ. και ένταση3,2 ρίχτερ, στις 11:15 με επίκεντρο 38,7 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 2 χλμ. και ένταση 3,1 ρίχτερ, στις 12:21 μ.μ. με επίκεντρο 35,6 χλμ. ΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 12 χλμ. και ένταση 3,1 ρίχτερ, στις 2:44 το μεσημέρι με επίκεντρο 40,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 9 χλμ. και ένταση 3 ρίχτερ, στις 2:53 μ.μ. με επίκεντρο 39,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 4 χλμ. και ένταση 3,3 ρίχτερ και στις 4:59 το απόγευμα με επίκεντρο 39,0 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 3 χλμ. και ένταση 3 ρίχτερ. Τα Ρίχτερ ωστόσο συνεχίστηκαν και το απόγευμα, οπότε και σημειώθηκαν δύο δονήσεις: στις 7:01 η μία με επίκεντρο 38,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 3 χλμ. εντάσεως 3,5 ρίχτερ και η άλλη με επίκεντρο 39,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 7 χλμ. και ένταση 3,4 ρίχτερ.

Από τότε, όμως, η Δυτική Κρήτη δεν έχει σταματήσει να “κουνιέται”, αφού, μετά τους σεισμούς της Παρασκευής, νέοι σημαντικοί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όπως επίσης την ίδια μέρα το απόγευμα.

Έντονη όμως ήταν η σεισμική δραστηριότητα και χθες Κυριακή στη Νοτιοδυτική Κρήτη, όπου από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και κατά τη διάρκεια της νύχτας έως το πρωί καταγράφηκαν οι εξής σεισμικές δονήσεις: Στις 3:41 τα ξημερώματα με επίκεντρο 41,0 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων και εστιακό βάθος 6 χλμ., δόνηση εντάσεως 3,8 ρίχτερ, στις 3:58 π.μ. με επίκεντρο 43,7 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 12 χλμ. εντάσεως 3 ρίχτερ, στις 4:01 π.μ. με επίκεντρο 41 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 7 χλμ. και ένταση 3,4 ρίχτερ, στις 7:06 π.μ. με επίκεντρο 45,7 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 18 χλμ. και ένταση 3,1 ρίχτερ και στις 7:09 χθες το πρωί με επίκεντρο 42,4 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 14 χλμ. και ένταση 3,1 ρίχτερ.

 

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.