Κοτόπουλο γεμιστό με παραδοσιακή γέμιση στη γάστρα


0
(0)

Μια συνταγή για κοτόπουλο γεμιστό με παραδοσιακή γέμιση κιμά, κουκουνάρια, σταφίδες, κάστανα. Ένα υπέροχο γεμιστό πουλερικό που μπορεί να είναι το κύριο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε εσάς που δεν προτιμάτε τη γαλοπούλα.

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 100 γρ. κιμά χοιρινό
  • 150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε μικρά καρεδάκια
  • 6 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • 4-5 κ.σ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • 4 κ.σ. σταφίδες
  • 5 κάστανα βρασμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • χυμό 2 πορτοκαλιών
  • 1 κ.γ. μέλι
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ μια ώρα, τουλάχιστον, πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα. Σοτάρουμε σε ζεστό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το κιμά και τα εντόσθια της κότας, ανακατεύοντας για 10 λ περίπου.
  2. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και σβήνουμε το μείγμα του κιμά με το κονιάκ. Μόλις “αναπνεύσει” και ΄σωθεί” το κονιάκ  προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια και το ρύζι, (προαιρετικά το τοματοπολτέ). Ανακατεύουμε καλά αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ζωμό κότας. Σιγοβράζουμε τη γέμιση μέχρι να πιει, σχεδόν, όλους τους ζωμούς της και την αφαιρούμε από τη φωτιά.
  3. Για το κοτόπουλο: Λαδώνουμε με ένα πινέλο το κοτόπουλο το αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά, το γεμίζουμε με τη γέμιση, το ράβουμε και το βάζουμε σε γάστρα. Προσθέτουμε πατατούλες (προαιρετικά μπορoύμε να προσθέσουμε μήλα σε φέτες και λίγα δαμάσκηνα) αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, 1/2 φλ. νερό ή ζωμό κότας και το χυμό πορτοκαλιού στο οποίο έχουμε διαλύσει και τη 1 κ.γ. μέλι .
  4. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου στους 180 βαθμούς, ελέγχοντας κατά διαστήματα αν το φαγητό μας έχει αρκετά υγρά. Αν όχι συμπληρώνουμε λίγο ακόμα νερό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 – 15 λ ακόμα για να ροδοκοκκινίσει.

Πηγη:sintayes.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *