Κορωνοϊός: 10ο κρούσμα στην Ελλάδα – Σύζυγος του 9ου κρούσματος

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Αρνητική στις εξετάσεις για κορωνοϊό η κόρη του ζευγαριού  

Επιβεβαιώθηκε το 10ο κορύσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα το πρωί της Πέμπτης.

Πρόκειται για μία Ελληνίδα, σύζυγό του 9ου επιβεβαιωμένου κρούσματος και μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Ενώ σε εξετάσεις υπεβλήθη και κόρη του ζευγαριού και βγήκε αρνητική στον κορωνοϊό.

Εκτεταμένη ιχνηλάτηση γίνεται από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις επαφές του 66χρονου στην Ηλεία, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στον περίγυρο του αλλά και στους 52 ταξιδιώτες της εκδρομής Προσκυνηματικού χαρακτήρα με τους οποίους ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους.

Σε καραντίνα το νοσοκομείο του Ρίο

Η επιβεβαίωση από το Ινστιτούτο Παστέρ της λοίμωξης Covid-19 στον ασθενή, που είχε εισαχθεί στον εξάκλινο θάλαμο βραχείας νοσηλείας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου το μεσημέρι της Τετάρτης, αποκάλυψε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής και τα οποία δείχνουν δυσλειτουργία στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου. Ο άνδρας από το μεσημέρι της Τετάρτης βρίσκεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρίου, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος με σοβαρή πνευμονία.

Ο ασθενής επισκέφθηκε αρχικά το νοσοκομείο Αμαλιάδας και από κει διακομίστηκε στο Ρίο ως εμπύρετο περιστατικό. Το ιστορικό καρδιοπάθειας που φέρεται να ανέφερε δεν σημειώθηκε, ούτε και το ιστορικό ταξιδιού σε Ισραήλ και Αίγυπτο, παρότι ο ίδιος το επισήμανε, δεν αξιολογήθηκε από το προσωπικό ούτε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας ούτε και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Θεωρήθηκε χαμηλή η πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, καθώς Ισραήλ και Αίγυπτος δεν ανήκουν στους προορισμούς υψηλού κινδύνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακομιδή του έγινε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς να ληφθούν τα προστατευτικά μέτρα που ορίζεται ότι πρέπει να λαμβάνονται σε διακομιδή ύποπτου περιστατικού. Χωρίς ειδικά, αυξημένα μέτρα προστασίας γινόταν η νοσηλεία του ασθενή στην Α παθολογική κλινική, στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας όπου νοσηλεύτηκε. Εκτιμάται ότι στα δύο 24ωρα της νοσηλείας του έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων, άλλους ασθενείς, συνοδούς, προσωπικό, φοιτητές κα.

Ανατροπή των δεδομένων

Όπως φαίνεται υπάρχει πλήρης ανατροπή το τελευταίο 24ωρο σε ό,τι αφορά την πορεία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Έπειτα από ένα βραχύ διάστημα τριών ημερών, από την περασμένη Κυριακή ως και την περασμένη Τρίτη, που ο ιός φαινόταν «ακινητοποιημένος» και είχαν αναφερθεί επτά κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα «εισαγόμενα» και τα τρία στενές επαφές των εισαγόμενων κρουσμάτων, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έχουν πλέον σημάνει συναγερμό. Έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό κρούσμα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός, το πιο σοβαρό μέχρι τώρα, με ηλικία άνω των 60 χρόνων και με καρδιοπάθεια που τον καθιστά άτομο ευπαθούς ομάδας, αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά σε ό,τι αφορά την έκταση της μετάδοσης. Ήδη έχουμε τη σύζυγό του να νοσεί και εξετάσεις γίνονται σε πολλά άτομα.

Η περίοδος της ελεγχόμενης διασποράς, την οποία διάνυσε η χώρα, φαίνεται πως έχει τελειώσει και πως πλέον έχει εισέλθει στη φάση της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα. Δηλαδή τα κρούσματα που θα παρουσιάζονται με ανοδική τάση τις επόμενες ημέρες δεν θα συσχετίζονται με άτομο που ταξίδεψε σε χώρα με επιδημική έξαρση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός και έτσι στο στάδιο αυτό αδρανοποιείται και η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών του ασθενούς.

Οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας καθώς και η Ζάκυνθος βρίσκονται στο επίκεντρο του υπουργείου Υγείας και του επιχειρησιακού σχεδιασμού μετά την επιβεβαίωση της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, σε 66χρονο από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλεύθηκε για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια, από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα! Και επιπλέον o ασθενής είχε ταξιδέψει την περασμένη εβδομάδα σε Ισραήλ και Αίγυπτο με άλλους 52 ανθρώπους από τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές και είχε επιστρέψει μια ημέρα πριν εμφανίσει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, για την αντιμετώπιση των οποίων αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

Επιχειρώντας να απαντήσει δραστικά το υπουργείο Υγείας στην απρόβλεπτη πορεία της μέχρι και σήμερα ελεγχόμενης διασποράς συγκάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης του κορωνοϊού το βράδυ της Τετάρτης και μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων σε αυτές τις τρεις περιοχές για δύο ημέρες, σήμερα και αύριο. Για τις ίδιες δύο ημέρες δεν θα λειτουργήσουν στις ίδιες περιοχές Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσεία.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα σε συνδυασμό με τα μέτρα που ελήφθησαν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου – τίθενται σε απομόνωση στο σπίτι τους δεκάδες εργαζόμενοι, παρακολουθούν τα συμπτώματα τους για τυχόν λοίμωξη αναπνευστικού εκατοντάδες άτομα εντός κι εκτός νοσοκομείων που είχαν έρθει σε επαφή με τον 66χρονο, αναστέλλονται οι κλινικές δραστηριότητες των φοιτητών Ιατρικής Σχολής για τουλάχιστον μία εβδομάδα- ελήφθησαν σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βέβαιη, όπως θεωρείται πια, εξάπλωση του ιού στις περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Ζακύνθου.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό και το παιδί της, το δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το τρίτο κρούσμα και πρώτο στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου από το Μαρούσι.

Το τέταρτο κρούσμα ήταν μία 36χρονη γυναίκα, καθηγήτρια στην Αθήνα.

Το πέμπτο κρούσμα ήταν γυναίκα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Το έκτο ήταν Έλληνας, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Το έβδομο κρούσμα ήταν Έλληνας, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας είναι Έλληνας, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Το ένατο κρούσμα είναι ένας 66χρονος άντρας που δεν είχε σχέση με τα προηγούμενα κρούσματα.

Πηγή: newsbeast.grprotothema.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.