Κορωνοϊός: Υπήρξε τελικά ασθενής «μηδέν» στην Ελλάδα;


0
(0)

Πότε εκτιμούν οι επιστήμονες ότι ξεκίνησε η επιδημία στη χώρα

Αν και η αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τοποθετείται κοντά στις 26 Φεβρουαρίου (μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος δηλαδή), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός ενδεχομένως να είχε φτάσει νωρίτερα στη χώρα.

Πιθανότατα λοιπόν η Ιταλία και συγκεκριμένα το Μιλάνο να μην αποτέλεσαν την αιτία για τον ερχομό του ιού στην Ελλάδα, αλλά κάποια άλλη γεωγραφική περιοχή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα είχε πει προ ημερών ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας από γενετικές αναλύσεις του ιού φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός δεν χρειάζεται ασθενείς «μηδέν».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες χώρες, οι επιδημίες ξεκίνησαν από πολλαπλές εισαγωγές και μάλιστα και από διαφορετικές περιοχές, πολλαπλούς, κατά κάποιο τρόπο, ασθενείς που ειδικοί χαρακτηρίζουν «μηδέν».

Η ακριβής απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη, την ώρα που η ερευνητική κοινότητα της χώρας δίνει μάχη προκειμένου να χαρτογραφήσει τους ιούς που ευθύνονται για την επιδημία στην Ελλάδα.

«Σίγουρα με βάση το 1ο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείω επίσης την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στην Γαλλία», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφορικά με τον αν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν ο ιός υπήρχε πιο πριν ο κ. Τσιόδρας απάντησε θετικά, γιατί υπάρχουν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα.

«Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού. Για αυτό έχω ήδη κάνει κουβέντα με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης. Δεν σημαίνει κάτι πρακτικά, απλά θα δείξει αυτή τη δυνατότητα που έχει ο ιός να κινείται ύπουλα σε μία χώρα και να μην τον ανακαλύπτεις αν δεν έχεις γνώση για αυτόν. Και έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς αρχές και πότε υπήρξε η επιφυλακή».

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει πιθανότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα, για παράδειγμα τέλος Ιανουαρίου, αυτό το κρούσμα από μόνο του να σταμάτησε τη μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα που τηρούμε για γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Πηγή: iefimerida

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *