Κορωνοϊός: Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την πανδημία


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 28 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Έξι συμβουλές επιβίωσης στα χρόνια του covid-19

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους ανθρώπους, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, καθώς σε πολλούς γεννά φόβο για το άγνωστο και πανικό λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού. Τα παιδιά είναι και αυτά δέκτες όλων των μηνυμάτων που ρέουν κατά εκατοντάδες σε καθημερινή βάση.

Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά εν μέσω πανδημίας; Πώς πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό;

Τα νέα για τον κορωνοϊό είναι παντού και τα παιδιά τα ακούν όλα. Οι νέες συνθήκες διαβίωσης, ο φόβος για αυτά που έχουν ήδη συμβεί αλλά και για «τα χειρότερα που έρχονται αν δεν προσέξουμε» τα επηρεάζουν άμεσα. Χρειάζεται να μιλήσεις στο παιδί σου με τρόπο που να το κάνει να αισθάνεται ασφαλές ώστε να μην φοβάται περισσότερο από όσο ίσως ήδη φοβάται.

Τι κάνεις λοιπόν;

– Πρώτα – πρώτα συζητάς ανοιχτά για τον κορωνοϊό. Άλλωστε βλέπει κόσμο με μάσκες και γάντια. Ευκαιρία να μιλήσεις για προφυλάξεις αλλά και να βάλεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση αφού εσύ φιλτράρεις τις ειδήσεις.

– Δίνεις πληροφορίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου. Μίλα μαζί του για τις ανησυχίες του. Έχει ερωτήσεις, απορίες; Ρώτησέ το τι ξέρει, τι πιστεύει ότι θα γίνει αλλά και πως αισθάνεται για όλα αυτά. Απάντησε με ειλικρίνεια χωρίς υπεκφυγές.

– Αν εσύ έχεις ανησυχίες φρόντισε να ηρεμήσεις πρώτα και μετά να μιλήσεις με το παιδί σου. Ο πανικός δε βοηθάει κανέναν.

– Επειδή τα παιδιά είναι εγωκεντρικά εύκολα μπορεί να νομίζουν ότι θα κολλήσουν τον ιό. Αν αυτό συμβαίνει με το παιδί σου καθησύχασέ το λέγοντάς του ότι τα παιδιά δεν κολλάνε τόσο εύκολα και επανέλαβε τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνει. Τα παιδιά αισθάνονται δυνατά όταν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν τον εαυτό τους.

– Ακολούθησε μια ρουτίνα ιδίως τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά. Αυτό τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας. Οι σταθερές ώρες γευμάτων και ύπνου βοηθούν τα παιδιά να είναι υγιή και χαρούμενα.

– Κράτησε ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας με το παιδί σου. Είναι οκ να παραδεχτείς ότι δεν τα ξέρεις όλα, ότι δεν έχεις τις απαντήσεις σε όλα και ότι θα το ενημερώνεις για τις σημαντικές εξελίξεις.

Θυμήσου, το παράδειγμα είσαι εσύ. Γι’ αυτό μένεις σπίτι και διατηρείς την ψυχραιμία σου.

Πηγή: allyou.gr

Συντάκτης: Νάντια Γεωργίου

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.