Κορωνοϊός: Πώς να αντέξεις την καραντίνα

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Οι συμβουλές ενός αστροναύτη. Ο άνθρωπος κάτι ξέρει καλύτερα

O Scott Kelly, ένας αστροναύτης της NASA εν αποστρατεία, που πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μας δίνει συμβουλές για αυτό το διάστημα που πρέπει να μείνουμε στο σπίτι. Κάτι παραπάνω ξέρει, άλλωστε, από κλεισούρα.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη ζωή σε καραντίνα, από κάποιον που βρέθηκε στην απόλυτη απομόνωση για καιρό.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα

Στην καθημερινότητά μου στον Διαστημικό Σταθμό, από τη στιγμή που θα ξυπνούσα μέχρι την ώρα που θα πήγαινα για ύπνο, ακολουθούσα πάντα ένα σφιχτό πρόγραμμα. Μερικές φορές αυτό περιλάμβανε ένα spacewalk, που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και οκτώ ώρες. Άλλες φορές, αφορούσε μια εργασία πέντε λεπτών, όπως το τσεκάρισμα που έκανα στα λουλούδια που καλλιεργούσα πειραματικά στο διάστημα. Η διατήρηση ενός ημερήσιου προγράμματος θα βοηθήσει στο να προσαρμοστείς εσύ και η οικογένειά σου, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον εργασίας και ζωής μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Όταν επέστρεψα στη Γη, ένιωθα να μου λείπει αυτός ο απόλυτος προγραμματισμός και δεν μπορούσα να βγάλω τη μέρα αν δεν να τα έβαζα όλα σε μία τάξη και ένα πρόγραμμα.

Βρες τον δικό σου ρυθμό

Όταν ζείς και εργάζεσαι μέσα στον ίδιο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο τέλος της μέρας μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι η εργασία μπορεί να επισκιάσει τα πάντα, εφόσον εσύ το επιτρέψες. Ζώντας στο διάστημα, το είχα πάντα κατά νου, διότι ήξερα ότι θα ήμουν απομονωμένος εκεί για καιρό, όπως είναι σχεδόν όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή. Βρες λοιπόν χρόνο για να κάνεις και δραστηριότητες που θα σου δώσουν χαρά. Πίσω στο διάστημα πάντα έβρισκα λίγο χρόνο για να κάνουμε κινηματογραφικές βραδιές με τους συναδέλφους μου. Και ακόμα θυμάμαι να κάνω binge-watch το “Game of Thrones” δύο φορές.   Επίσης, μην ξεχάσεις να συμπεριλαμβάνεις στο πρόγραμμα σου αρκετό χρόνο για ύπνο. Οι επιστήμονες της NASA, που μελετούν με προσοχή τον ύπνο των αστροναυτών όταν βρίσκονται στο διάστημα, διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Και τα τρία είναι απαραίτητα για να πετύχουμε μια αποστολή στο διάστημα όπως και την καραντίνα τώρα στο σπίτι.

Βγες έξω

Ένα από τα πράγματα που μου έλειπε περισσότερο όσο ζούσα στο διάστημα, ήταν να μπορώ να βγω έξω και να ζήσω τη φύση. Μετά τον περιορισμό μέσα σε ένα μικρό χώρο για μήνες, άρχισα πραγματικά να ποθώ τη φύση – το πράσινο χρώμα, τη μυρωδιά του χώματος και την αίσθηση του ζεστού ήλιου στο πρόσωπό μου. Αυτό το πείραμα με τα λουλούδια έγινε πιο σημαντικό για μένα από όσο θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Μερικοί συνάδελφοι μου έβαζαν να παίζει ένα ηχητικό που περιείχε γήινους ήχους, όπως το τιτίβισμα των πουλιών και το θρόισμα των δέντρων, ακόμα και τους ήχους των κουνουπιών, ξανά και ξανά. Με έφερνε πίσω στη γη. (Αν και που και που έπιανα τον εαυτού μου να προσπαθώ να διώξω τα κουνούπια από τα αυτιά μου.)   Για έναν αστροναύτη, το να βγει έξω από τον διαστημικό σταθμό είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση που απαιτεί μέρες προετοιμασίας, οπότε εκτιμώ ότι στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση μπορούμε να βγούμε έξω οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε για μια βόλτα. Οι έρευνες έχουν δείξει το να περνάμε χρόνο έξω στη φύση είναι επωφελές για την ψυχική και σωματική υγεία μας, όπως είναι και η άσκηση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να γυμνάζεσαι επί δυόμισι ώρες την ημέρα, όπως κάνουν οι αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό, αλλά το να κινείς με κάποιο τρόπο το σώμα σου πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος σου τις μέρες της καραντίνας (απλά να μείνες τουλάχιστον έξι μέτρα μακριά από άλλους ανθρώπους).

Βρες ένα χόμπι

Μερικοί άνθρωποι εκπλήσσονταν όταν άκουγαν έπαιρνα βιβλία μαζί μου στο διάστημα. Η ηρεμία και η απορρόφηση που μπορείς να βρεις σε ένα βιβλίο – και ως φυσικό αντικείμενο – είναι ανεκτίμητη. Πολλά βιβλιοπωλεία προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να υποστηρίξεις και τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα αποσυνδεθείς για λίγο από την οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του τηλεφώνου.  Μπορείς επίσης να εξασκηθείς σε ένα όργανο (εγώ μόλις αγόρασα μια εφαρμογή ψηφιακής εκμάθησης κιθάρας), δοκίμασε να φτιάξεις κάτι με τα χέρια σου ή ακόμα και να ζωγραφίσεις. Οι αστροναύτες βρίσκουν χρόνο για όλα αυτά ενώ βρίσκονται στο διάστημα.

Κράτησε ημερολόγιο

Η NASA μελετά τις επιπτώσεις της απομόνωσης στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες και μια εκπληκτική διαπίστωση που έχει γίνει είναι η αξία της διατήρησης ενός ημερολογίου. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας αποστολής μου, έβρισκα σχεδόν καθημερινά το χρόνο να γράφω για τις εμπειρίες μου. Αν δεις ότι κάνεις απλώς καταγραφή των γεγονότων των ημερών (τα οποία, υπό τις περιστάσεις, μπορεί να απλά να είναι επαναλαμβανόμενα), προσπάθησε να περιγράψεις τι βιώνεις μέσα από τις πέντε αισθήσεις σου ή να γράψεις για τις αναμνήσεις σου. Ακόμα κι αν δεν ολοκληρώσεις ποτέ αυτή την καταγραφή, η οποία μπορεί να γίνει ένα βιβλίο το οποίο θα βασίζεται σε αυτά τα ημερολόγια όπως έκανα, το γράψιμο αυτές τις μέρες θα σας βοηθήσει να βάλεις τις εμπειρίες σου σε μια τάξη και θα σου επιτρέψει να ανατρέξεις αργότερα σε ό, τι σήμαινε για εσένα αυτή η μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ακόμη και με όλες τις ευθύνες που είχα, εφόσoν υπηρετούσα ως διοικητής ενός διαστημικού σταθμού, δεν έχασα ποτέ την ευκαιρία για μια τηλεδιάσκεψη με την οικογένεια και τους φίλους μου. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η απομόνωση είναι καταστροφική όχι μόνο για την ψυχική μας υγεία, αλλά και για τη σωματική μας υγεία, ιδιαίτερα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η τεχνολογία διευκολύνει περισσότερο από ποτέ τη διατήρηση της επαφής, επομένως αξίζει τον κόπο να συνδέεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς κάθε μέρα και ίσως να σε βοηθήσει να αποφύγεις τους ιούς.

Άκουσε  τους ειδικούς

Έχω διαπιστώσει ότι τα περισσότερα προβλήματα δεν είναι «πυρηνική φυσική», αλλά όταν πρόκειται για πυρηνική φυσική καλό είναι να ζητάμε πληροφορίες από έναν φυσικοπυρηνικό επιστήμονα. Η ζωή στο διάστημα μού έμαθε ότι πρέπει να εμπιστεύομαι τις συμβουλές που δίνουν οι ανθρώπων που ξέρουν περισσότερα από μένα, είτε πρόκειται για κάποια επιστήμη, για μηχανική, για ιατρικά θέματα, είτε ακόμα και για το σχεδιασμό του απίστευτα πολύπλοκου διαστημικού σταθμού που με κρατούσε ζωντανό. Ειδικά σε μια δύσκολη στιγμή όπως αυτήν που ζούμε τώρα, πρέπει να αναζητήσουμε τη γνώση από εκείνους που γνωρίζουν περισσότερα από εμάς και να τους ακούσουμε με προσοχή. Τα κοινωνικά μέσα και άλλες μη εξακριβωμένες πηγές μπορούν να μεταδίδουν παραπληροφόρηση, όπως ακριβώς οι χειραψίες μεταδίδουν ιούς.

Είμαστε όλοι ενωμένοι

Κοιτώντας τη Γη από το διάστημα δεν υπάρχουν σύνορα πουθενά. Η εξάπλωση του κορωνοϊού μας δείχνει ότι αυτό που μοιραζόμαστε είναι πολύ πιο ισχυρό από αυτό που μας χωρίζει. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε αλληλένδετοι και όσο περισσότερο μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία και συνεργασία μεταξύ μας για να λύσουμε τα προβλήματά μας, τόσο πιο καλά θα είμαστε όλοι.   Μια από τις παρενέργειες του να βλέπεις τη Γη από το διάστημα, τουλάχιστον για μένα, είναι ότι αισθάνεσαι μια συμπόνια για τους άλλους. Αν και αισθανόμαστε ίσως αβοήθητοι, κλεισμένοι έτσι όπως είμαστε μέσα στα σπίτια μας, ωστόσο υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε – έχω δει ανθρώπους να διαβάζουν στα παιδιά μέσω βιντεοδιάσκεψης, να δωρίζουν χρόνο και χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις σε online λογαριασμούς ενώ άλλοι προθυμοποιούνται να κάνουν τα ψώνια σε ηλικιωμένους ή γείτονες με προβλήματα υγείας. Τα οφέλη για αυτούς τους εθελοντές είναι εξίσου σημαντικά με εκείνα των ανθρώπων που εισπράττουν τη βοήθεια.  Έχω δει τους ανθρώπους να δουλεύουν μαζί για να υπερνικήσουν μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που μπορεί να φανταστεί άνθρωπος και ξέρω ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε όλο αυτό αν πράξουμε όπως πρέπει και συνεργαστούμε ως ομάδα.

Πηγή:mylife.com.cy

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.