Κορωνοϊός: Προσοχή στα μάτια και τους φακούς επαφής


0
(0)

Συμβουλές από τον οφθαλμίατρο κ. Μάλλια

Ο κορωνοϊός αποτελεί πλέον πανδημία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Προκαλεί ήπια έως σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη και σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να  οδηγήσει σε πνευμονία έως και θάνατο. Πώς όμως μπορεί να επηρεάσει ο κορνοϊός τα μάτια μας και κατά πόσο μπορεί να μεταδοθεί μέσω των δακρύων από ένα προσβεβλημένο άτομο σε ένα υγιές;

Ο διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος Κος Ιωάννης Μάλλιας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Τα συμπτώματα από την προσβολή του κορονοϊού είναι ξηρός βήχας, πυρετός και δύσπνοια και μπορούν να εμφανιστούν 2 έως 14 ημέρες μετά την προσβολή του ιού στο άτομο. Όταν ένα άρρωστο άτομο μιλάει ή βήχει σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν σε ένα υγιές. Μέσω της μύτης, του στόματος ή ακόμα και των ματιών μπορεί ο ιός να εισέλθει στον οργανισμό ενός υγιούς ατόμου. Επίσης η επαφή με δάκρυα ή άλλα σωματικά υγρά ενός άρρωστου ατόμου μπορούν να μολύνουν ένα υγιές. Τρόπος μετάδοσης του ιού είναι και η επαφή επιφανειών, όπως πόμολων, μεταλλικών επιφανειών κ.α., οι οποίες φέρουν τον ιό.

Αν και η προσβολή του ιού αφορά την αναπνευστική οδό σημειώνεται πως σε ένα πολύ μικρό ποσοστό 1%-3% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί παρατηρείται ιογενής επιπεφυκίτιδα από τον ιό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Αυτό δεν παύει να είναι εξαιρετικά σπάνιο και επισημαίνεται πως ο ιός δεν προσβάλει άλλα ανατομικά μέρη του οφθαλμού καθώς επίσης την οπτική οδό. Επομένως δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για την όραση, εξηγεί ο διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος κος Ιωάννης Μάλλιας.

«Παρόλα αυτά για την προφύλαξη της υγείας μας αλλά και της υγείας των ατόμων γύρω μας κρίνεται αναγκαία η τήρηση μέτρων και κανόνων υγιεινής τόσο από την μεριά των οφθαλμιάτρων και των διάφορων άλλων φορέων υγείας όσο και από την μεριά των ατόμων που εισέρχονται σε ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα» τονίζει ο κος Ιωάννης Μάλλιας.

Αρχικά ο χώρος του ιατρείου πρέπει να απολυμαίνεται και να καθαρίζεται προσεκτικά. Επίσης ο εκάστοτε οφθαλμίατρος θα πρέπει να εξετάζει τους ασθενείς του λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, δηλαδή να φορά ειδική μάσκα και γάντια, μιας και έρχεται κοντά με τον ασθενή. Όλα τα μηχανήματα όπως τα φορόποτερα, τα τονόμετρα οι δοκιμαστικοί σκελετοί και οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα  στο οποίο χρειάζεται να ακουμπήσει ο ασθενής πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται με οινόπνευμα.

Σκόπιμο θα ήταν επίσης να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους αναμονής του ιατρείου.

Οι χρήστες φακών επαφής θα ήταν καλό για λίγο καιρό να φορούν τα γυαλιά τους και να διακόψουν την χρήση των φακών. Μια άλλη λύση θα ήταν επίσης η χρήση ημερήσιων φακών η οποία όμως θα γίνεται αφού το άτομο  έχει πλύνει και απολυμάνει σχολαστικά τα χέρια του πριν ακουμπήσει την περιοχή των ματιών του, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόλυνσης. Είτε γίνεται χρήση φακών επαφής είτε διορθωτικών γυαλιών είναι αναγκαία η απολύμανση και ο καθαρισμός των χεριών μας πριν τα ακουμπήσουμε.

Τέλος, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το τρίψιμο των ματιών . Εάν είναι αναγκαίο να ακουμπήσουμε τα μάτια μας συνιστάται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας. Ακόμα και για την ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων η κολλυρίων είναι απαραίτητο να πλένουμε  τα χέρια μας προτού αγγίξουμε τα μάτια μας ή το πρόσωπό μας.Αν ακολουθήσουμε πιστά  και υπεύθυνα τους κανόνες υγιεινής, προφυλάσσουμε εμάς και τους γύρω μας , όπως αναφέρει.

Ο Ιωάννης Α. Μάλλιας είναι Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημíου Αθηνών,

ClinicalFellow της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης

πηγη:www.neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *