Κορωνοϊός: Προληπτική απολύμανση σε σχολεία της Κρήτης – Ποιες σχολικές μονάδες θα μείνουν κλειστές;

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Ποια σχολεία και πότε θα παραμείνουν κλειστά

Προληπτική απολύμανση εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν σχολικές μονάδες της Κρήτης.

Απολύμανση στο Καπετανάκειο

Ειδικότερα, σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί προληπτική απολύμανση στο  Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο), με αφορμή πρόσφατο ταξίδι μαθητών στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μαθήματα σήμερα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η απολύμανση θα λάβει χώρα μετά το σχόλασμα των μαθητών και για το λόγο αυτό τα μαθήματα του Εσπερινού, ακυρώνονται.

Σημειώνεται πως αύριο, Τετάρτη, οι μαθητές θα κάνουν μάθημα, κανονικά.

Κλειστά για απολύμανση τα σχολεία του Μυλοποτάμου

Προληπτική απολύμανση θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Μυλοποτάμου, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Κόκκινου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απολύμανση θα γίνει με βάση το πρόγραμμα που ακολουθεί και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τόσο την ημέρα της απολύμανσης, όσο και την επομένη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11-03-2020

 • Δ.Σ. ΑΒΔΕΛΛΑ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΜΑΜΑΝΤΟΣ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΥΒΟΥ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΑΝΑΣ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΖΩΝΙΑΝΩΝ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΞΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 12-03-2020

 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΓΕΛΙΑΝΩΝ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΩΝ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΦΑΣ
 • 1Ο Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
 • 2Ο Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-03-2020

 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΥΜΕΛΗ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΚΕΠΑΣΤΗΣ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΠΑΛΙ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΙΣΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16-03-2020

 • Δ.Σ. ΓΑΡΑΖΟΥ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΕΠΑΛ ΓΑΡΑΖΟΥ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΛΑΔΙΑΝΩΝ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣ

Όπως αναφέρεται στην  ανακοίνωση:

«1.          Τα σχολεία θα είναι κλειστά την ημέρα της απολύμανσης, όπως προαναφέρεται, καθώς επίσης και την επόμενη ημέρα της απολύμανσης.

 1. Παρακαλούμε τους διευθυντές να ζητήσουν από τις καθαρίστριες των σχολείων να προβούν σε γενική καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων την προηγούμενη ημέρα της απολύμανσης.
 2. Οι Διευθυντές των σχολείων θα ενημερωθούν για την ώρα προσέλευσης των συνεργείων για να έχουν ανοιχτά τα σχολεία και να υπογράψουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
 3. Σε όσα σχολεία πραγματοποιούνται δραστηριότητες εκτός σχολικού ωραρίου, παρακαλούμε τους διευθυντές να ενημερώσουν τους υπεύθυνους, ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά και δεν επιτρέπεται η χρήση των χώρων τους για το συγκεκριμένο διήμερο.
 4. Οι καθαρίστριες μπορούν να συνεχίσουν την καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων κανονικά μετά την επαναλειτουργία των σχολείων. Όχι κατά την διάρκεια του διημέρου.»

Πάντως, από την πλευρά της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου, αναφέρει – σε ανακοίνωσή της – την αναγκαιότητα, όπως τονίζει, της λήψης μέτρων προστασίας εν όψει της έξαρσης της γρίπης, αλλά και του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η έξαρση της γρίπης εκδηλώνεται σε πάρα πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Οι ανησυχίες του γονέων γιγαντώνονται και με τον κορονοϊό ο οποίος χτύπησε και την πόρτα της χώρας μας.

Για αυτό το λόγο το ΔΣ της Ένωσης Γονέων μαθητών του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησε παρέμβαση στον αντιδήμαρχο Παιδείας κο Αγγελάκη για την διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να παρθούν άμεσα στα σχολεία.

Είναι γνωστό στους γονείς ότι τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές (υγρό σαπούνι, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα), επαρκές προσωπικό καθαριότητας,  δεν έχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν, ενώ οι συμπτύξεις τμημάτων και η δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές ευνοούν την εξάπλωση ασθενειών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Καμιά αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προβλέπεται στην Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, θα καταστεί αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων σε αδιέξοδο, ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους και οδηγίες για τα «μάτια του κόσμου». Ιδιαίτερα στα σχολεία που έχουν διαπιστωθεί ή θα διαπιστωθούν στο μέλλον αρκετά κρούσματα, απαιτούμε από το δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής απολύμανσης. Επίσης απαιτήσαμε να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, στις αίθουσες και τις τουαλέτες είδη προσωπικού καθαρισμού. Παράλληλα ζητήσαμε να γίνει πλατιά ενημέρωση στους μαθητές των σχολείων με ευθύνη του Υπουργείο Παιδείας και του Δήμου Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που δεν συνοδεύονται με άμεσα μέτρα, που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος, και περιλαμβάνουν:

 1. Άμεση ενίσχυση των σχολείων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
 2. Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς  νοσηλευτές.
 3. Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
 4. Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
 5. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.»

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.