Κορωνοϊός – Πέτσας: « Ίσως κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες»


0
(0)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στο διάγγελμά του

«Είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες» ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα από το σπίτι του αφότου η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση» επισήμανε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία ή το ολικό κλείσιμο των συνόρων.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ένα ποσοστό ανθρώπων θα είναι βαριά περιστατικά, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας» επισήμανε.

«Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τα μέτρα. Αν μας πουν οι ειδικοί για άρση τους θα το κάνουμε» σημείωσε. «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα κάνουμε σε 3 με 4 εβδομάδες» πρόσθεσε πάντως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στο διάγγελμά του ότι είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Η απόφαση της ΔΙΣ, εξήγησε, ήταν σε πολύ θετική κατεύθυνση, αλλά υπήρξε ένα ασαφές θέμα, ένα θολό σημείο, σχετικά με τις λειτουργίες την Κυριακή. Η κυβέρνηση θέλει ξεκάθαρες λύσεις. «Δε θέλουμε θολά σημεία, θέλουμε ξεκάθαρες λύσεις». «Το να πιστεύει κανείς, να έχει την πίστη του μέσα του είναι ένα θέμα, άλλο ζήτημα είναι να θέτουμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας συνωστιζόμενοι σε ένα χώρο». Η απόφαση ισχύει για όλα τα δόγματα και τις θρησκείες.

Η καθημερινότητα

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά του μετά την καραντίνα διευκρίνισε ότι «αν εξαιρέσουμε ότι παραμένω αξύριστος δεν έχει αλλάξει τίποτε στην καθημερινότητα μου… σηκώνομαι στις 6 το πρωί, μετέχω στον πρωινό καφέ μέσω τηλεδιάσκεψης… Εφόσον η τεχνολογία το επιτρέπει προσπαθώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου».

«Έχουμε τη σύζυγο μου απομονωμένη σε ένα χώρο και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μαζί» σχολίασε.

Την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή στις λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με ένα tweet στο προσωπικό του λογαριασμό.

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις», αναφέρει.

Σε δήλωσή της και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση:

α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και

β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

Για τις Εκκλησίες

Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής και στο διάγγελμά του τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι θέμα ευθύνης όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα. Έχουμε πει πολλές φορές -και ο Πρωθυπουργός- ότι δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αυτές τις ημέρες, αλλά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα. Χθες είδαμε την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που είναι σε πάρα πολύ θετική κατεύθυνση. Πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό κανείς. Υπήρχε, όμως, ένα θέμα ασαφές με τις λειτουργίες της Κυριακής. Πήρε την απόφαση ο Πρωθυπουργός ότι αυτές θα γίνονται μόνο με τους ιερείς Κι αυτό, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά για όλα τα δόγματα. Δηλαδή, δεν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε αντανακλαστικά. Αμέσως μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πήρε την απόφαση, που έκρινε ότι είναι σωστή και είναι σωστή για όλους. Διότι είναι ένα ζήτημα το να πιστεύει κανείς και είναι άλλο ζήτημα να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή τους συνανθρώπους μας, συνωστισμένοι σε κάποιο χώρο.

Δεν θέλω να κρίνω την Εκκλησία ούτε θα το κάνω. Αυτό που θα πω είναι τι κάναμε εμείς. Είδαμε μια πολύ θετική απόφαση -σε γενικές γραμμές- της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με ένα θολό σημείο. Δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή θολά σημεία, θέλουμε ξεκάθαρες λύσεις. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ανοιχτές οι Εκκλησίες για το κοινό για να αποφεύγεται και εκεί ο συνωστισμός.

Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε εβδομάδα την εβδομάδα. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα. Χθες η Υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως, στην ανακοίνωσή της, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν διοικητικές αποφάσεις, που θα θέτουν έναν χρονικό περιορισμό. Εάν αυτός ο περιορισμός χρειαστεί να επεκταθεί, θα το κάνουμε.

Αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες. Είναι, όμως, παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες. Θα περάσουμε αυτές τις δύο εβδομάδες και μετά θα αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση. Με αίσθημα ευθύνης θα παίρνουμε κάθε φορά την απόφαση που χρειάζεται.

Βλέπετε ότι υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων. Ένα ποσοστό των ανθρώπων  αυτών, δυστυχώς θα είναι βαριά περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία. Άρα, πρέπει να φροντίσουμε  ώστε το Σύστημα Υγείας να αντέξει. Να μην τρέχουμε για “ψύλλου πήδημα” στο νοσοκομείο, ώστε οι άνθρωποι που πραγματικά το έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν. Αν μείνουμε στο σπίτι, θα το καταφέρουμε πολύ πιο εύκολα αυτό το εγχείρημα. Και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τέτοιου είδους μέτρα, που έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Όταν μας πουν οι ειδικοί ότι πρέπει να άρουμε αυτά τα μέτρα, θα το κάνουμε.

Για τη λήψη νέων μέτρων

Είμαστε για όλα έτοιμοι, αν χρειαστεί. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να πάμε βήμα-βήμα. Θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί, πολλές φορές νωρίτερα από όσο χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση. Είμαστε, με βάση την εικόνα των ειδικών και τις εισηγήσεις τους, σε μια περίοδο που πρέπει να επεκτείνουμε σε βάθος χρόνου τη διασπορά του ιού. Και αυτό θα κάνουμε.

Ένα από τα βήματα που φαίνεται αυτή τη στιγμή να προχωρά, μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν και της επικεφαλής της, είναι το πώς θα περιφρουρήσουμε τη Ζώνη Σένγκεν, τα εξωτερικά σύνορά της. Η Ελλάδα είναι σε μία πλευρά της Ευρώπης, που τα σύνορά της είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα τα σύνορά της με την Τουρκία. Ήδη έχουμε κλείσει άλλα σύνορα, όπως με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για περιορισμό των αεροπορικών μετακινήσεων. Ενδεχομένως και ένα γενικότερο κλείσιμο συνόρων, εάν αυτή είναι η κατεύθυνση που θα υπάρξει σήμερα το βράδυ, μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έχει συγκαλέσει για το απόγευμα ο Πρόεδρός του κ. Μισέλ. Μαζί με τα περιοριστικά αυτά μέτρα έρχεται και η ανάγκη ανακούφισης της οικονομίας. Γιατί βάζουμε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, κλείνουμε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, αναστέλλουμε μετακινήσεις από το εξωτερικό, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και την οικονομία, γιατί πολλές επιχειρήσεις και πολλοί εργαζόμενοι πλήττονται.

Για το Σύστημα Υγείας

Όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης, το Σύστημα Υγείας όπως και άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη δημόσια σφαίρα, έχουν πληγεί. Επομένως, έχουμε ζητήματα και εξοπλισμού και προσωπικού. Από την πρώτη στιγμή φροντίσαμε να αντιμετωπίσουμε και τα δύο θέματα. Όσον αφορά τον εξοπλισμό έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας πρόσθετες πιστώσεις και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα δώσει όση πίστωση χρειαστεί. Όσον αφορά το νοσηλευτικό, το ιατρικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες, έχουν προσληφθεί ήδη περίπου 250 άτομα και θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις 2.000 μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Χθες ανακοινώσαμε την ένταξη στο Σύστημα Υγείας  περίπου 800 επιπλέον κλινών, με τη διάθεση του ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου 300 περίπου κλινών. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του Συστήματος. Αλλά, επαναλαμβάνω, αν πάρουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, αν μείνουμε στο σπίτι μας, δεν θα κινδυνεύσει να γονατίσει το Σύστημα Υγείας. Είναι ατομική ευθύνη του καθενός μας να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών.

Καθημερινά η πολιτική ηγεσία και το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας αναζητούν λύσεις, Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θυμίζω ότι από την πρώτη ΠΝΠ προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και η επίταξη ιδιωτικών κλινών. Πάλι, όμως, η ατομική ευθύνη είναι αυτή που θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Μείνετε στο σπίτι.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Skai

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *