Κορωνοϊός: Διακόπτεται το μηνιαίο βοήθημα για τους μετανάστες μέχρι να τοποθετηθούν ΑΤΜ στα ΚΥΤ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 27 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Το μέτρο ελήφθη λόγω του συνωστισμού εκατοντάδων δικαιούχων έξω από τις τράπεζες για την είσπραξη του βοηθήματος

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διακόπτει προσωρινά την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμης έξι επιπλέον μέτρων που

ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς οι δικαιούχοι του βοηθήματος χρειαζόταν να μετακινούνται κατά εκατοντάδες σε καταστήματα τραπεζών για την είσπραξή του και να συνωστίζονται επί ώρες έξω απ΄ αυτά.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η αναβολή καταβολής του βοηθήματος θα ισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα, έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών φιλοξενίας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τον χρόνο.

Επιπλέον, με διάταξη του υπουργείου προβλέπεται η δυνατότητα σε τοπικές επιχειρήσεις των νησιών να ανοίξουν και να λειτουργήσουν άμεσα μικρά καταστήματα εντός των ΚΥΤ για την πώληση ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Στόχος και αυτής της διάταξης είναι ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων.

Το τρίτο μέτρο αφορά την εγκατάσταση 12 ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον Covid-19/ κορονοϊό.

Για την μεταφορά τους στα προαναφερθέντα νησιά μερίμνησε ο Ελληνικός Στρατός, όπως και για την διασύνδεση τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επιπλέον, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει ήδη προσφέρει εξοπλισμό και θα διαθέσει και το προσωπικό  για την στελέχωση τους. Αντίστοιχα προβλέπεται η εγκατάσταση 2 οικίσκων στη Κω και 2 στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναπτύσσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον ΕΟΔΥ,  για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τέλος, αναβάλλονται για τις 31 Μαϊου οι μετακινήσεις εκτός των δομών φιλοξενίας και προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη εφαρμόζονται με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας.

Πηγή: Έθνος

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.