Κορονοϊός: Ανοικτό να δοθεί επίδομα «κωλύματος» 718 ευρώ σε εργαζόμενους


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 11 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Το επίδομα των 718 ευρώ ζητά αυτή την ώρα η ΓΣΕΕ, από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος έχει συνάντηση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για τους εργαζόμενους οι οποίοι μένουν χωρίς μισθό εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν επιχειρήσεις υπό το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα η ΓΣΕΕ έχει θέσει το θέμα από χθες στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες λόγω του δημοσιονομικού κόστους η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια ενώ χρειάζεται να έρθει σε συνεννόηση και με τους θεσμούς.

Η πρόταση αναφέρει την ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού. Σημειώνεται ότι το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Πρόκειται για το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος που δίνεται στις περιπτώσεις που δεν ευθύνεται ούτε ο εργαζόμενος ούτε ο εργοδότης για το κλείσιμο της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι εφόσον αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του. Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και συνεπώς ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή, κατά την οποία διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

Να σημειωθεί πως προς το παρόν σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου σε :
-Θέατρα
-Κινηματογράφους
-Χώρους αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Οι εν λόγω εργοδότες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με κρατική εντολή. Επιπλέον απαλλάσσονται προσωρινά από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν έως τέλη Μαρτίου. Ειδικότερα, προβλέπεται πως αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.