Κοινωνικό μέρισμα: 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά


0
(0)

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι -Όλα όσα θα ισχύσουν στη διανομή του

Στην αρχή της ομιλίας του, σύμφωνα με το Έθνος, δήλωσε πως «η ελληνική Οικονομία προχωρά προς την κανονικοποίησή της και η κυβέρνηση προσδοκά πως η τροχιά στην οποία μπήκε θα είναι όλο και πιο ομαλή» στο προσεχές διάστημα. Επίσης, τόνισε η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει πολιτικές για όλους τους πολίτες, την ίδια στιγμή κατά την οποία η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα, ειδικά από τις λάθος επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπερπλεόνασμα που μπορεί να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα θα είναι μεγαλύτερο των εκτιμώμενων σήμερα 180 – 200 εκατ. ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα θα μοιραστεί σε 200.000 νοικοκυριά και κυρίως σε οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων και ΑμεΑ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αναμένεται και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι 700 ευρώ ανά νοικοκυριό δικαιούνται τα εξής 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη:

Οικογένειες με 4 παιδιά και άνω, με εισόδημα έτους 2019 έως 20.000

Οικογένειες που ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (άνω των 12 μηνών) περιλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειές με εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ έως 24 ετών

Τα παραπάνω νοικοκυριά που τουλάχιστον ένας από τους δυο γονείς να διαμένει μόνιμα και νόμιμα τα τελευταία δέκα έτη στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση και οι δυο γονείς πρέπει να είναι κάτοικοι της Ελλάδας. Το εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του -στο 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας- ότι 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα πριν από τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει και τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων:

τους μακροχρόνια άνεργους,

τις πολύτεκνες οικογένειες

και τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Ένα εκατομμύριο περυσινοί δικαιούχοι θα χάσουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα

Από τους 1.200.000 δικαιούχους που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι, προβλέπεται φέτος να το λάβουν περίπου 200.000… Αναμένεται να μη λάβουν καθόλου μέρισμα όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ένα μεγάλο μέρος όσων λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Αυτές οι πληροφορίες έχουν έρθει στη δημοσιότητα, κάνοντας λόγο για κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το κοινωνικό μέρισμα, από 710 εκατ. ευρώ πέρυσι, μόλις και μετά βίας θα φτάσει περίπου τα 200 εκατ. φέτος. Και από αυτά τα 200 εκατ. ευρώ θα λάβουν κατά κύριο λόγο 200 έως το πολύ 1.000 ευρώ τρεις κατηγορίες: οι οικονομικά πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια ανέργους, από τις πολύτεκνες οικογένειες και από τις οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά ΑμεΑ.

Μάλιστα, γίνονται και αναλύσεις από οικονομικούς παρατηρητές στη χώρα μας, που λένε ότι, παρά την πρωτοφανή υπερφορολόγηση της οικονομίας και κυρίως της κοινωνίας, τελικά το μέρισμα που απομένει είναι ψίχουλα, όσο και αν προβάλλονται ως δικαιολογίες η “13η σύνταξη” που καταβλήθηκε το Πάσχα, η μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.

Και όλα δείχνουν ότι το κοινωνικό αυτό μέρισμα, μάλλον, είναι το τελευταίο που δίδεται.

Από την άλλη, θα έχουμε και τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες χαμηλοσυνταξιούχων, που έχουν χάσει το ΕΚΑΣ. Και ανέργων, που ήλπιζαν ότι θα έχουν μια οικονομική βοήθεια χρονιάρες μέρες. Να περάσουν τις γιορτές με τα παιδιά και τα εγγόνια τους με τις λιγότερες στερήσεις. Όμως, θα βιώσουν πάλι τη μιζέρια, την ώρα που οι γύρω τους θα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, άλλοι μες στη χλιδή και άλλοι τουλάχιστον έχοντας τα απαραίτητα για να… τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους, τις χρονιάρες ετούτες μέρες!

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική, για την κατανομή κοινωνικού μερίσματος, άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σταϊκούρα μέχρι πριν λίγους μήνες χαρακτήριζαν “ψίχουλα” το κοινωνικό μέρισμα 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 -που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ- για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

«Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.