ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ – ΈΦΗΣ ΜΠΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Reading time: 19 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 3 Δεκεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Κοινή Δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Έφης Μπέκου, Γραμματέα Τομέα Κοινωνικής Συνοχής-Ένταξης-Πρόνοιας, του Κινήματος Αλλαγής

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ με ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Περισσότεροι από 1 (ένα) δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σήμερα με κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 1 (ένα) εκατομμύριο άτομα με αναπηρία έχουν ιδρυματοποιηθεί στην Ευρώπη.

Συνυπογράφουμε τη δέσμευσή του ΟΗΕ, να μην αφήσει κανέναν πίσω, με την εφαρμογή της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Το διπλό στοίχημα αυτής της περιόδου και στη χώρα μας είναι:

1)Να εργαζόμαστε ουσιαστικά για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, σε όλες τις εκφράσεις της ζωής, με διατομεακή συνυπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, μέσω ενός ενιαίου συντονιστικού κυβερνητικού μηχανισμού. Επίσης, με ειδικές θετικές δράσεις και μέτρα, με γενναία χρηματοδότηση για την αποτροπή της περιθωριοποίησης και της αποξένωσης και για την ουσιαστική στήριξη των οικογενειών τους. Να πάψουμε να τους θεωρούμε ανίκανους για κοινωνικοποίηση και συμμετοχή στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας (βλ. πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης-Ν.4756/26.11.2020!)

2)Να καλύψουμε όλες τις υστερήσεις από τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού στους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτοι, ούτε τελευταίοι από τον επικείμενο γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Να εργαστούμε για την εξάλειψη της μαζικής τους ιδρυματοποίησης και να τους εξασφαλίσουμε μια θέση στον ήλιο.

Τους οφείλουμε συνολικά, ως κοινωνία, γιατί δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν την ποικιλομορφία και την πολλαπλότητα της ανθρώπινης ύπαρξης!

3)Να δράσουμε συνολικά και διακομματικά, με ΠΡΑΞΕΙΣ και ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ!

Η παράταξη μας το έχει αποδείξει διαχρονικά και συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση και επιμονή!

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ 2018- 9 ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ

Σημεία τοποθέτησης Βασίλη Κεγκέρογλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την Έκθεση 2018- 9 του Ε.Σ.Ρ

Κόλαφος η Έκθεση ΕΣΡ:

1. Χωρίς πολιτική πολυφωνία αλλά με δικομματική μονοφωνία και

2.Ουδέτερος παρατηρητής το ΕΣΡ.

Σημεία τοποθέτησης Βασίλη Κεγκέρογλου στην ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας που συνεδρίασε 02-12-2020 στην Βουλή για την Έκθεση Πεπραγμένων, ετών 2018 και 2019, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ομιλώ εκ μέρους της παράταξής που πρωτοστάτησε τόσο στην δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ (1989) και της Συνταγματικής της κατοχύρωσης (2001), όσο και στην επαναλειτουργία της (2017) και θέλω να υπενθυμίσω αυτά που τονίσαμε τον περασμένο Μάιο:

Ο προβλεπόμενος ρόλος του ΕΣΡ στο πλαίσιο της σύγχρονης πολυεπίπεδης και πολυαρχικής διακυβέρνησης όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, είναι κρίσιμος για την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, και ιδιαίτερα όσων άπτονται του δικαιώματος της ενημέρωσης.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουν χειροτερεύσει τα πράγματα σχετικά με την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, που αποτελούν όλο και περισσότερο μακρινό παρελθόν αλλά και αόριστο μέλλον.

Η Κυβερνητική επιδίωξη και με χρήματα του Ελληνικού λαού, να υποκατασταθεί η πολιτική πολυφωνία με την Κυβερνητική μονοφωνία, ο πλουραλισμός με την αυθεντία και η δημιουργική διακομματική παράθεση των απόψεων, με την άγονη δικομματική αντιπαράθεση του άσπρου-μαύρου, εξυπηρετεί βέβαια τις Κυβερνητικές σκοπιμότητες και τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, λειτουργεί όμως εις βάρος της Δημοκρατίας, των συμφερόντων της Ελλάδας και των πολιτών.

Είχαμε επισημάνει επίσης τον Μάιο ότι το ΕΣΡ έχει ένα υπέρτατο καθήκον και μπορεί να το εκπληρώσει χωρίς «υποδεκάμετρο» και διαταγές αλλά με αξιοποίηση όλων των θεσμικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων που διαθέτει από το Σύνταγμα και τους νόμους, που επιτάσσουν ένα ρόλο εξισορρόπησης, σε σχέση με την κεντρική εξουσία και αντιπαράθεσης με τις Κυβερνητικές ή άλλες σκοπιμότητες και μάλιστα αυτών που προωθούνται και επιχειρούνται μέσω της αδιαφανούς και επιλεκτικής χρηματοδότησης των μέσων επικοινωνίας, με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Σήμερα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει με τον καθολικό σχεδόν αποκλεισμό του Κινήματος Αλλαγής και των άλλων κομμάτων και την ενίσχυση της δικομματικής μονοφωνίαςμε εμφανή την επίδραση του τρόπου κατανομής της χρηματοδότησης της Κυβέρνησης στα ΜΜΕ.

Ας δούμε την έκθεση πεπραγμένων ΕΣΡ 2018-2019

Κατατίθεται για περίοδο δύο ετών παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει την υποβολή ετήσιας έκθεσης και είναι απολύτως περιγραφική και καθόλου αναλυτική.

Είναι εξαιρετικά συνοπτική (μόλις 92 σελίδες για 2 έτη) και αυτό από όποια οπτική και αν εξεταστεί κρίνεται ιδιαίτερα προβληματικό.

Δεν δίνει έμφαση σε ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά και αποφεύγει τη διατύπωση κρίσης. Και αυτό το σημείο κρίνεται επίσης προβληματικό, δεδομένου ότι το ΕΣΡ δεν είναι ουδέτερος παρατηρητής, αλλά η αρμόδια ρυθμιστική και ελεγκτική Ανεξάρτητη Αρχή, η λειτουργία της οποία προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα.

Ουδέτερος παρατηρητής το ΕΣΡ-Αναξιοποίητη η αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης του

Πριν από το θέμα της πολιτικής πολυφωνίας θέλω να αναφερθώ στο σημαντικό ζήτημα της αυτεπάγγελτης αρμοδιότητας του ΕΣΡ για το περιεχόμενο κυρίως τηλεοπτικών εκπομπών όπως προβλέπει το άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα ενώ το ΕΣΡ έχει τις αρμοδιότητες αυτεπάγγελτης παρέμβασης όταν θίγεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σε μια σειρά άλλες περιπτώσεις όπως η προστασία της παιδικότητας, δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια από τις προβλεπόμενες όπως σύσταση, οδηγία ή ακόμα και επιβολή προστίμου κλπ και το γιατί είναι ένα καίριο ερώτημα μας.

Τα προβλήματα στελέχωσης και σύνθεσης που επικαλείστε δεν μπορεί να είναι άλλοθι για αδράνεια. Ταυτόχρονα βέβαια τίθεται και η Κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Γιατί κύριοι της Κυβέρνησης δεν διασφαλίσατε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΣΡ; Σας βολεύει η κατάσταση;

Πολιτική πολυφωνία

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει αναδείξει το πολιτικό πρόβλημα που αφορά την πολιτική πολυφωνία και την προβολή συνολικά του Κινήματος αλλά και των στελεχών που αποτελεί ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά κυρίως ποιοτικό και πέραν των στοιχείων που έχει καταθέσει και προβάλλει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ που αφορούν ένα συγκεκριμένο διάστημα 15/10/2020 έως 06/11/2020, στις σελ. 67 και 75 της Έκθεσης του ΕΣΡ αποτυπώνεται ανάγλυφα το πρόβλημα της αναντίστοιχης προβολής των πολιτικών κομμάτων στα τηλεοπτικά μέσα εθνικής εμβέλειας για τα έτη 2018 και 2019.

Σε όλες τις περιόδους η προβολή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ υπολείπεται σημαντικά του εκλογικού ποσοστού που έλαβε στις αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις που διενεργήθηκαν αυτή την περίοδο, αλλά και της δυναμικής της πολιτικής του δραστηριότητας.

Προβολή-αποκλεισμός Κινήματος Αλλαγής

Προβαίνοντας στην συγκριτική αξιολόγηση των στοιχείων της έκθεσης του ΕΣΡ για το 2019 σχετικά με την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής στα ίδια τηλεοπτικά μέσα αλλά σε διαφορετικές περιόδους:

α) Ιανουάριος έως Απρίλιος 2019 Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

β) Προεκλογικές περίοδοι (Ευρωπαϊκές και Εθνικές εκλογές) και

γ)Ιούλιος έως Δεκέμβριος 2019Κυβέρνηση Ν.Δ, διαπιστώνουμε ότι τα ίδια κανάλια μείωσαν περίπου στο μισό το ποσοστό παρουσίας των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 και μάλιστα μετά την αύξηση του εκλογικού ποσοστού από 6,29 % στο 8,1 %,

Εξαίρεση η δημόσια τηλεόραση που ούτως ή άλλως έχει καθηλώσει τα αντίστοιχα ποσοστά προβολής του Κινήματος σε όλες τις περιόδους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 2019

Ιάν.- Απρ. 2019

Ευρωεκλογές 2019 (7,72%)

Βουλευτικές 2019 (8,01%)

Ιούλ. – Δεκ. 2019

ALPHA

9,4

9,1

6,5

5,3

ANT1

7,2

6,6

13,8

4,5

OPEN

11,0

10,1

15,9

7,8

STAR

8,2

10,9

12,0

2,6

ERT1

4,6

5,3

8,3

4,9

ΣΚΑΙ

15,5

12,5

7,3

8,6

Στις προεκλογικές περιόδους που λειτούργησε η διακομματική επιτροπή και προφανώς ασχολήθηκε με περισσότερη ζέση το ΕΣΡ, διασφαλίζεται καλύτερη κατανομή για όλα τα κόμματα(εκτός ΕΡΤ)

Χωρίς πολιτική πολυφωνία αλλά με δικομματική μονοφωνία.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο δικομματισμός (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) μετά τις εκλογές του 2019 είναι καταιγιστικός και χωρίς να συνυπολογίζουμε το γνωστό σύστημα με το δίδυμο της δημοσιογραφίας που έχουν καθιερώσει σχεδόν όλα τα μέσα επικοινωνίας.

Τηλεοπτική προβολή ΝΔ + ΣΥΡΙΖΑ 2019

Περίοδος

Ιάν.- Απρ. 2019

Ιούλ. – Δεκ. 2019

ALPHA

72,5

90,1

ANT1

76,4

92,0

OPEN

75,4

87,3

STAR

70,4

93,3

ERT1

76,3

87,4

ΣΚΑΙ

67,4

86,0

Με αυτά τα δεδομένα είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν προβαίνει σε ενέργειες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του προκειμένου να μην παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα και να διασφαλίζεται η πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

Συμπερασματικά ενώ η Έκθεση είναι ανεπαρκής και προβληματική σχετικά με την αξιολόγηση των στόχων, όπως και εν γένει ο ρόλος του ΕΣΡ που θεωρεί εαυτόν ουδέτερο παρατηρητή.

Τέλος το Κίνημα Αλλαγής τοποθετήθηκε θετικά ως προς τα αιτήματα ραδιοφωνικών σταθμών και της ΕΣΗΕΑ για επανεξέταση απορριπτικών αποφάσεων για αδειοδότηση δύο ραδιοφώνων.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ «ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

Δήλωση Μιχάλη Κατρίνη, Υπεύθυνου Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

Με εκπρόθεσμη τροπολογία, μόλις χθες, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας το οποίο ο κ. Γεωργιάδης είχε εξαγγείλει στις 20 Μαΐου!

Και το κάνει, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των προγραμμάτων ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ-Ταμείο Εγγυοδοσίας) και έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της δεύτερης φάσης.

Για να μην υπάρχει μάλιστα η παραμικρή αμφιβολία για το διακοσμητικό ρόλο του Παρατηρητηρίου, στο οποίο θα προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζεται ότι “δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου η αξιολόγηση και ο έλεγχος των γενικών και ειδικών όρων των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων” όπως ρητά αναφέρεται στην παρ.4 της σχετικής τροπολογίας!

Η κυβέρνηση νομοθετεί το ρόλο της ως παρατηρητή στη ρευστότητα που δίνεται μέσω των τραπεζών με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο.

Γιατί, δυστυχώς, τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του δεν τους απασχολεί ότι λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν πάνω από 7 δις ευρώ μέσω των “εργαλείων ρευστότητας”, την ίδια στιγμή που περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να λάβουν 2 δις από την επιστρεπτέα προκαταβολή του Νοεμβρίου.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σήμερα στη δίνη της πανδημίας, δηλώνουμε παρόντες, στον καθημερινό αγώνα των ατόμων με αναπηρία για ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια. Για μια ανοιχτή, αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν μόνο, κανέναν πίσω.

Ισότιμη πρόσβαση, στη μόρφωση, στην εργασία, στην κοινωνία, παντού.

Αυτό είναι το δικαίωμα των Ατόμων με αναπηρία, που το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει 365 ημέρες το χρόνο.

Το αποδείξαμε στην πράξη με το έργο και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλίες, κίνητρα, θεσμούς, δομές που άλλαξαν τη ζωή των Ελλήνων και των Ελληνίδων με Αναπηρία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΑΔΟΧΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ RAPID TEST

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Στις 24 Νοεμβρίου, ο Ανδρέας Πουλάς, αρμόδιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητούσε στοιχεία για δύο διαδοχικούς διαγωνισμούς που έγιναν πρόσφατα για την προμήθεια rapid test. Έθεσε σοβαρά ερωτήματα  όσον αφορά τη διαφάνεια, τη νομιμότητα  και την σκοπιμότητα  τους. Διαγωνισμοί που δεν αναρτήθηκαν ποτέ στη Διαύγεια.

Σήμερα δημοσιεύονται καταγγελίες του Συνδέσμου επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μεθοδεύσεις αυτές έγιναν για να ευνοηθεί συγκεκριμένος μεσάζον-προμηθευτής.

Με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημοσίου με υψηλές τιμές των rapid test.

Απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την Κυβέρνηση.

Καταθέτουμε νέα ερώτηση στη  Βουλή και καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει.

Το δημόσιο συμφέρον δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Η πανδημία δεν μπορεί να γίνεται ευκαιρία αδιαφάνειας και αισχροκέρδειας από ορισμένους με την ανοχή (;;) της Κυβέρνησης.

Συνημμένη: Ερώτηση 24/11/2020

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εισαγωγική ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη ζωή και την υγεία των πολιτών και την οικονομία.

Το δεύτερο και πιο απειλητικό κύμα της πανδημίας δυστυχώς καλά κρατεί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δύσκολες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε. Γιατί έτσι συμβάλουμε στον εντοπισμό προβλημάτων και λαθών που η διόρθωση τους είναι κρίσιμη για την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Το κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας, που η ίδια η Κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη, ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν.

Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας, «ξέφραγο αμπέλι». Με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σπαταλήθηκε στη θερινή ραστώνη πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη.

Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Άφησαν τους πολίτες στο έλεος της αισχροκέρδειας ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ, χωρίς πιστοποίηση.

Δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας , των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας.

Δεν κατάφεραν ούτε να καταγράψουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή, αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πως και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Αντί προετοιμασίας, διαγγέλματα με μεγάλα λόγια και εξαγγελίες με αντιφάσεις. Περίσσευε η προπαγάνδα και η αλαζονεία. Τελικά τους ξέφυγε ο έλεγχος. Ακόμα η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Κάλεσα τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ιδιαίτερα, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα ρώτησα αν υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, ή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε το διάλογο και τις απαντήσεις. Η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφάνεια, ο συγκεντρωτισμός καλλιεργούν την καχυποψία και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης, που επιτείνονται με νέες καταγγελίες για διπλά στοιχεία.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο, είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο νέου lock down. Στη συνέχεια με την πολιτική του φτάσαμε στο σημείο να γίνει επιβεβλημένο ενώ δεν ήταν κατ’ ανάγκη και αναπόφευκτο.

Στην οικονομία το lockdown του ενός γίνεται ανεργία και λουκέτο του άλλου. Χρειάζεται ριζική παρέμβαση τώρα. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια. Η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Έχουμε ασκήσει εντός και εκτός Βουλής σκληρή κριτική στα Κυβερνητικά μέτρα.

Γιατί είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα.

Προγράμματα ρευστότητας εξαγγέλλονται, αλλά οι μικρομεσαίοι βλέπουν τις Τράπεζες να στηρίζουν μόνο τους καλούς τους πελάτες με την ανοχή της Κυβέρνησης.
Με το «άνοιγμα» οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα βρουν μπροστά τους υποχρεώσεις, την απειλή του νέου πτωχευτικού και τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας.
Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με την ενθάρρυνση του Υπουργείου Εργασίας, οι ξενοδόχοι ζητούν μείωση αποδοχών των εργαζομένων στον Τουρισμό κατά 20% και κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των συμβάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο στην εργασιακή ζούγκλα. Από ανθρώπους που πλήρωσαν ήδη την κρίση με τις αναστολές εργασίας, ανεργία, και την μείωση των αποδοχών τους το 2020. Η Κυβέρνηση για να τονώσει την ανταγωνιστικότητας του Τουρισμού να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή το 6%, ώστε το 2021 να γίνει γρήγορα η ανάκαμψη του κλάδου.
Οι αγρότες εγκαταλείπονται στην τύχη τουs.
Οι πολίτες πληρώνουν και κυρίως οι πιο αδύναμοι, την ανικανότητα της Κυβέρνησης να πάρει στοχευμένα και εμπροσθοβαρή μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επιλέγει μια μονοκομματική πρόταση που δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα.

Μπορεί η Κυβέρνηση και οι κύκλοι της να παρουσιάζουν την έκθεση Πισσαρίδη ως ευαγγέλιο ανάπτυξης, μπορεί να έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά δεν πρόκειται παρά για μια λίστα εγκυκλοπαιδικών διαπιστώσεων (όπως είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης), όχι έναν οδικό χάρτη. Δεν στηρίζεται σε μεσοπρόθεσμο σχέδιο, άρα δεν έχει στέρεες δημοσιονομικές βάσεις, δεν έχει στόχους για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αφήνει έξω τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το κοινωνικό κράτος.

Μιλούν για την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά όχι για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εμείς μιλάμε για προοδευτικό φορολογικό σύστημα και φορολόγηση του πλούτου.

Μιλούν για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά των λίγων και ισχυρών για μας δικαίωμα στη στήριξη έχουν όλοι και οι μικροί και οι μεσαίοι.

Εμείς αντίθετα από τη ΝΔ μιλάμε για ενίσχυση των δημοσίων Επενδύσεων που αφορούν το ΕΣΥ, το ψηφιακό κράτος, τις κοινωνικές υποδομές, το σύστημα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας.

Εμείς αντίθετα από την ΝΔ, δεν θεωρούμε την αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και την φθηνή και απαξιωμένη εργασία ως κύριο μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η ΝΔ έκανε την επιλογή της, προχωρά στον συντηρητικό δρόμο της.

Στον αντίποδα η δική μας πρόταση της Νέας Αλλαγής .

Η προοδευτική διέξοδος.

Ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ- ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ

Όλη η υφήλιος ζει στους ρυθμούς που έχει επιβάλει η πανδημία, αλλά και η προσδοκία του εμβολίου.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο κόσμος που ξημερώνει δεν θα είναι ο ίδιος, ούτε στην Ελλάδα ούτε στον κόσμο. Θα χρειαστεί διεθνής και ευρωπαϊκή συνεργασία σε τομείς και πολιτικές, που εμείς οι προοδευτικοί τονίζουμε εδώ και χρόνια, όπως η υγεία, το περιβάλλον, η ψηφιοποίηση, οι κοινωνικές πολιτικές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένας επίπονος, αλλά θετικός συμβιβασμός. Η πρωτοβουλία της Κομισιόν για μια Υγειονομική Ένωση, που δίνει έμφαση στον συντονισμό, την κοινή παρακολούθηση, την ανταλλαγή δεδομένων, την κοινή έρευνα, έρχεται σε συνέχεια των ερευνητικών και χρηματοδοτικών εγγυήσεων που κατάφερε με το εμβόλιο, ώστε να μην δημιουργηθεί μια Ευρώπη διαφορετικών “εμβολιαστικών ταχυτήτων”. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο ρόλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στα μεγάλα αυτά βήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι καθοριστικός. Η Ευρώπη του αύριο μπορεί και πρέπει να έχει σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα.

Πρώτο ζήτημα η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών.

Παρουσιάσαμε το σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το «άνοιγμα με ασφάλεια».

Να δρομολογήσουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύσουμε μια νέα εξάπλωση, όπως λανθασμένα έκανε η Κυβέρνηση με την Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου.

Με μαζικά τεστ σε έναν νομό και επανάληψή τους μετά από 20 μέρες, το Κράτος αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και μπορεί να “στεγανοποιήσει” την περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα.

Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, πχ, σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα.

Ποιο είναι το κλειδί για να πετύχει το άνοιγμα με ασφάλεια; Τα μαζικά τεστ με μέριμνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε περιοχή και να απελευθερώνουμε σταδιακά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Καλούμε την Κυβέρνηση:

Να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία.

Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις , με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων.

Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

ΕΘΝΙΚΑ- ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Οι τακτικοί ελιγμοί του κ. Ερντογάν, παραμονές κάθε Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι μια ακόμα πρόκληση στη λογική και τη νοημοσύνη όλων. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω παράταση της ανοχής και της απραξίας της Ε.Ε που αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την τουρκική προκλητικότητα.

Το μήνυμα μας είναι σαφές: Τέλος στις ανέξοδες δηλώσεις – είναι ώρα για αυστηρές κυρώσεις. Εμείς με την επιστολή μου προς στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, ασκούμε κάθε δυνατή πίεση και διεκδίκηση, για την αφύπνιση της Ε.Ε. και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία από την πλευρά της Κυβέρνησης. Απαιτείται επιτέλους κινητοποίηση εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Η απουσία στρατηγικής, το βλέποντας και κάνοντας, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Και υπενθυμίζουμε. Ο διάλογος με την Τουρκία δεν γίνεται με το «πιστόλι στον κρόταφο» και δεν μπορεί να αφορά οτιδήποτε άλλο πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΡΙΟ

Μέσα από αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία, αναδεικνύεται πιο εμφατικά η φυσιογνωμία και η ταυτότητα του Κινήματος μας.

Δεν καλύπτουμε μόνο το κενό αξιόπιστης αντιπολίτευσης που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλουμε πλέον προτάσεις αξιόπιστης διακυβέρνησης.

Μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει το σχέδιο, τους ανθρώπους και τις δυνατότητες να κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή, που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία για να βγει όρθια και ισχυρή από αυτήν τη δοκιμασία.

Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος.

Το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο πέφτει και αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της Ελληνικής δεξιάς.

Το πρόσωπο του παραδοσιακού πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.

Χρειάζεται φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση.

Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα.

Η επιμονή μας στην αυτόνομη πορεία, αποδίδει καρπούς.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική Αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση.

Κάνουμε Αντιπολίτευση ουσίας και όχι βιτρίνας ή ευκαιρίας.

Είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό δικομματισμό και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. Δεν θέλουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Ιδιαίτερα ενοχλείται το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου.

Ακριβώς επειδή ενοχλούμε.

Ακριβώς επειδή είμαστε οι μόνοι που αναδεικνύουμε διαρκώς με κριτική και προτάσεις τι γίνεται λάθος και τι πρέπει να γίνει.

Ακριβώς γιατί ορθώνουμε ανάστημα με την καθαρή πατριωτική μας ταυτότητα.

Ακριβώς γιατί θέλουν να προεξοφλήσουν μελλοντικά εκλογικά σενάρια.

Όσα κέντρα και παράκεντρα μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο, χειραγωγούμενο ή διαρκώς χειμαζόμενο από εσωστρέφεια , ματαιοπονούν. Δεν θα βρουν σωσίβιο σωτηρίας στο δικό μας χώρο.

Προκαλούν την λογική και το συναίσθημα όσων κράτησαν την Παράταξη όρθια, έμειναν στα δύσκολα και σήμερα θέλουν να την δουν να πρωταγωνιστεί ξανά.

Η αμετανόητη παράταξη των Greek statistics και των διπλών στοιχείων δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από δήθεν κεντρώα προσωπεία, όπως δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδυθεί την σύγχρονη Κεντροαριστερά. Ας τα ξεχάσουν λοιπόν αυτά.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ελληνική κοινωνία να θυμίζουμε και να αποκαλύπτουμε την πραγματική τους ταυτότητα, τις ιστορικές ευθύνες τους για την κατρακύλα της χώρας.

Έχουμε ευθύνη να υπάρχουμε ως ισχυρή Αποφασιστική Προοδευτική Δύναμη, ειδικά τώρα που ο παγκόσμιος συσχετισμός αλλάζει με την ανάκαμψη των Δημοκρατικών δυνάμεων και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Τις πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν τη μόνη εγγύηση για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους και τη μάχη κατά των ανισοτήτων που φέρνει η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα.

Και η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα σταθούμε όρθιοι και απέναντι σε ότι κρατά τη χώρα καθηλωμένη σε ότι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει.

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το ΠΑΣΟΚ βασικό πυλώνα και τις ανανεωτικές προοδευτικές δυνάμεις.

Ανοίγουμε την περπατησιά μας για να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή.

Π.ΒΛΑΧΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Θέμα Radio 104.6” και στην εκπομπή “Μπες στο θέμα” με τους Παντελή Καψή & Ντόνα Δρούτσα μίλησε σήμερα ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος. Μεταξύ άλλων σχολίασε τα εξής:

Για τις δημοσκοπήσεις

Ζούμε σε ένα μεταβατικό σκηνικό. Η ελληνική κοινωνία αυτήν τη στιγμή – σας μιλάω και προσωπικά από της ανθρώπους μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου – είμαστε σε μία κατάσταση αβεβαιότητας και αναμονής. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, το εμβόλιο, πόσα θύματα, πραγματικά και οικονομικά θα μετρήσουμε από όλη αυτή τη δοκιμασία. Επειδή και αυτή η κρίση είναι ένα εργαστήριο κοινωνικό, με το που δούμε ένα φως στο τούνελ, θα επανατοποθετηθούν οι πολίτες και θα διεκδικήσουν νέα πολιτικά αιτήματα μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Θα επικαλεστώ μία δημοσκόπηση μιας εταιρείας πριν λίγες μέρες, όπου οι πολίτες ερωτώνται ποιο κόμμα κάνει κατά την άποψή τους την καλύτερη και πιο τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Και το 30% των ερωτώντων λένε το Κίνημα Αλλαγής. Άρα θα θεωρήσω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Προφανώς υπάρχει ένα γενικότερο έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής, αλλά θεωρώ ότι το δικό μου κόμμα, η δική μου παράταξη, έχει από την πρώτη μέρα τοποθετηθεί με σαφήνεια, προτάσεις και δημιουργικό τρόπο για το πού πρέπει να κινηθεί η χώρα και όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος και όσον αφορά την οικονομία. Και απόδειξη αυτού, είναι ότι είμαστε το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει σχέδιο για το πώς μπορεί να ανοίξει έστω και δειλά η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα και να μην μείνουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας το εμβόλιο.

Για τη συζήτηση για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Το μυαλό μας και η ενέργειά μας είναι προσανατολισμένα αυτήν τη στιγμή στο πώς θα είμαστε χρήσιμοι, πώς θα κάνουμε σωστή αντιπολίτευση, πώς θα αξιοποιήσουμε τα στελέχη μας, θα ενδυναμώσουμε την οργανωτική μας βάση και έχουμε καιρό μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο να τηρήσουμε το καταστατικό. Είναι δικαίωμα του καθενός να τοποθετείται και να κρίνεται από τη στάση του. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι του χρόνου.

Για το εμβόλιο

Το εμβόλιο δεν είναι η μόνη εικόνα στην εξίσωση. Το λένε πλέον και οι ειδικοί της Υγείας, το λένε διακεκριμένοι επιστήμονες, το βλέπουμε και οι ίδιοι σε άλλες χώρες. Τι λέει η λογική; Ότι, μέχρι να έρθει το εμβόλιο, ακόμη και όταν εμβολιαστούμε, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα πέντε-έξι μηνών στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε και να προσέχουμε αλλά και να λειτουργεί το σύστημα των μαζικών τεστ. Αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα με τα κρούσματα και αναγκαζόμαστε να παρατείνουμε το lockdown, είναι γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα της ιχνηλάτησης. Άρα για να λειτουργήσει, θα πρέπει να γίνονται παντού μαζικά τεστ, πρέπει η κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την ειδική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να τη στελεχώσει, γιατί δεν φτάνουν οι άνθρωποι που είναι εκεί και προφανώς θα πρέπει να υπάρχει κι ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας για το ποιοι παίρνουν δουλειές, αν τηρούνται τα ενιαία μητρώα, αν πιστοποιούνται ειδικά ιατρεία και αν τελικά οι άνθρωποι που καλούμε να πάνε στην πρώτη γραμμή να τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι γιατροί θα υποδεχθούν τους συναδέλφους τους από τη Νότια Ελλάδα, μετά από 40 ημέρες αϋπνίας και εφημερίας για να τους δουν να παίρνουν το διπλάσιο μισθό από ό,τι παίρνουν αυτοί. Άρα, λοιπόν, τέτοιες αδικίες είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη συμβαίνουν, γιατί δημιουργούν ρωγμές και τριγμούς σε ένα οικοδόμημα στο οποίο χρειάζεται να σκύψουμε πάνω του με ευαισθησία κι εμπιστοσύνη.

Απόφαση ΣτΕ για υποχρεωτικός εμβολιασμός για μαθητές

Το σημαντικό είναι να υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα πλαίσιο για να εξασφαλίσουμε την υγειονομική ασφάλεια. Βέβαια, χρειάζεται να θυμίζουμε πάντα ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός σε όλο τον πληθυσμό. Το απαγορεύει το Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα, όμως, κάποιες ειδικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά ή ηλικιωμένοι είναι το «κλειδί» ούτως ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της υγειονομικής ασφάλειας.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.