ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Reading time: 13 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 2 Φεβρουαρίου 2023 by manos (ceo)-admin

Μετά την άνευ προηγουμένου αναστάτωση που προκάλεσε στον καλλιτεχνικό χώρο η έκδοση του Π.Δ. 85/2022, που κατέταξε τους επαγγελματίες του Πολιτισμού στην κατηγορία των αποφοίτων Λυκείου, ο κ. Μητσοτάκης «ακύρωσε» εν τοις πράγμασι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα με ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας και ανέξοδων υποσχέσεων.

Διακηρύσσει ότι δε θα μετακυλήσει την επίλυση του προβλήματος στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά προαναγγέλλει την ίδρυση Ανώτατης σχολής Παραστατικών σπουδών για το…2025!

Καμία πρόβλεψη για την κατάσταση που δημιουργείται με τους μέχρι τώρα αποφοίτους των ιδιωτικών καλλιτεχνικών Σχολών και τα αδιαβάθμητα πτυχία τους, όπως επίσης και για τη διαβάθμιση των πτυχίων που θα συνεχίσουν να δίνουν οι Σχολές αυτές.

Και λέει ανακρίβειες όταν ισχυρίζεται ότι δεν επηρεάζει το καλλιτεχνικό έργο των καλλιτεχνών, όταν είναι γνωστό ότι μιλάμε κυρίως για το διδακτικό και διοικητικό τους έργο, καθώς καλλιτέχνες εργάζονται και σε διοικητικές θέσεις.

Θα μπορούσε απλώς να λύσει το πρόβλημα με μια άμεση ρύθμιση αλλά προτιμά να παραπέμψει το θέμα στις μετεκλογικές καλένδες.

Με αίσθηση ευθύνης και αγάπης προς τους καλλιτέχνες μας και τον πολιτισμό μας, με την αίσθηση του χρέους μιας παράταξης που ιστορικά έχει αποδείξει στην πράξη με πολλαπλούς πολιτιστικούς θεσμούς πόσο πιστεύει στο σύγχρονο Πολιτισμό, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, προτείνει σήμερα μια νομικά εφαρμοστέα πρόταση, που θα βγάλει προσωρινά εκατοντάδες επαγγελματίες του πολιτισμού και σπουδαστές από το αδιέξοδο και υπόσχεται να καταθέσει ακόμα πληρέστερη πρόταση για τη συνολική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και κατοχύρωσης των καλλιτεχνών.

Κατόπιν τούτων προτείνουμε:

  1. Ενεργοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ ως προς την πιστοποίηση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών Ηθοποιών, Χορευτών και κινηματογραφιστών, προφανώς μέσω εξετάσεων.
  2. Κατάταξη των πιστοποιημένων πτυχίων στο επίπεδο προσόντων 5 και προκηρύξεις στον Δημόσιο Τομέα με βάση το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο στο επίπεδο 5 (και όχι ΤΕ ή ΠΕ).
  3. Να κατατεθεί τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κατατακτήριων εξετάσεων εισαγωγής σε παιδαγωγικά/θεατρολογικά πανεπιστήμια, με αναγνώριση των τριετών σπουδών του καλλιτεχνικού πτυχίου, όπως προβλέπεται και για όλες τις πιστοποιημένες σχολές. Έτσι οι καλλιτέχνες θα αποκτούν παιδαγωγική επάρκεια και δυνατότητα απασχόλησης στα σχολεία και στα καλλιτεχνικά εργαστήρια.Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι κάτοχοι καλλιτεχνικών πτυχίων σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες δε θα εκπέσουν της επαγγελματικής τους πιστοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανέλιξη και τις απολαβές τους και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών θα αποκτήσουν επιπρόσθετες επαγγελματικές επιλογές μετά την αποφοίτησή τους.

Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, να δεχτεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και να αναλάβει σήμερα τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους καλλιτέχνες, τους σπουδαστές και την ελληνική κοινωνία, που στη συντριπτική της πλειοψηφία στηρίζει τον αγώνα τους για αξιοπρεπή συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Αντίστοιχη ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί ώστε να συμπεριληφθεί το σύνολο των πτυχιούχων εργαζομένων μουσικών και τραγουδιστών.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των καλλιτεχνών μας.

Στηρίζουμε τις απεργιακές και αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Η εργασιακή κατοχύρωση και αξιοπρέπεια αποτελεί δημοκρατικό και κοινωνικό τους δικαίωμα.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Οι 400 και πλέον υγρότοποιτης Ελλάδας αποτελούν διακριτό τμήμα του φυσικού κεφαλαίου της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα οικοσυστημικών υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική υγεία, αλλά και στη διατήρηση και προστασία πόρων και δραστηριοτήτων που είναι καίριες για την ευημερία των πολιτών.

Στην Ελλάδα,από τη δεκαετία του 1920 και μετά, αυτοί οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι έχουν συρρικνωθεί (αποξηράνσεις, αποστραγγίσεις, κατασκευή φραγμάτων, φυτεύσεις ξενικών, ταχυαυξών υγρόφιλων ειδών και επέκταση καλλιεργειών), σε βαθμό τέτοιο που σήμερα να υπάρχει περίπου το ένα τρίτο από τη φυσική έκταση των υγροτόπων του πρόσφατου παρελθόντος.

Σήμερα, το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο, τόσο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Σήμερα, δεν αρκεί η έκφραση προθέσεων και η παράθεση σχεδίων επί χάρτου ούτε πρέπει να αναπαράγουμε το ορθό ή το λάθος των πεπραγμένων του παρελθόντος.

Σήμερα, είναι η εποχή των αποφάσεων και της δράσης για την αποκατάσταση των υγροτοπικών περιοχών της χώρας (περιλαμβάνοντας και τις ευρύτερες περιοχές που αλληλεξαρτώνται από τα υγροτοπικά συστήματα).

Σήμερα υπάρχουν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για την αποκατάσταση της Φύσης, που ορίζουν το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τα Κράτη-Μέλη, ενώ χρηματοδοτικά εργαλεία κοινοτικών και εθνικών πόρων (π.χ. πρόγραμμα LIFE, INTERREG, Ταμείο Ανάκαμψης), παρέχουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι ποτέ στο παρελθόν.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για μια ιεραρχημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση αποκατάστασης και προστασίας των ελληνικών υγροτόπων.

Και να θυμόμαστε

“Κανείς δε θα προστατέψει κάτι για το οποίο δε νοιάζεται. Και κανείς δε νοιάζεται για κάτι που δεν βιώνει” (DavidAttenborough)

«ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ 4000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ»

«Να υπογραφεί άμεσα η ΚΥΑ για την παράταση των 4000 συμβασιούχων στην υγεία. Φτάνει πια ο εμπαιγμός.»

Σαράντα μέρες μετά τη διαβεβαίωση του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είχε λήξει το θέμα της παράτασης του προγράμματος του ΟΑΕΔ (νυν Δ.ΥΠ.Α) μέσω του οποίου εργάζονται 4.000 συμβασιούχοι στην Υγεία, δυστυχώς οι συμβάσεις των εν λόγω εργαζόμενων βρίσκονται «στον αέρα». Οι συμβάσεις έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν και η πολυαναμενόμενη υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, δεν έχει γίνει ακόμα.

Κωλυσιεργία; Ανικανότητα; Τακτικισμός με φόντο τις εκλογές; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η κυβέρνηση εμπαίζει ανθρώπους που το σύστημα υγείας τους έχει ανάγκη και έχουν «βάλει πλάτη» επί σειρά ετών και μάλιστα μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να μη μείνει κανείς εργαζόμενος απροστάτευτος ούτε μία μέρα μετά τη λήξη της σύμβασής του και μέχρι την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: « Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΔΥΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται απέναντι σε κάθε λογική που πληγώνει τους θεσμούς.

«Υπάρχουν δύο όχθες. Στη μία όχθη, είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική της προσβολής των θεσμών, της απαξίωσης της δημοκρατικής συνύπαρξης, της θεσμικής κουλτούρας, του κοινοβουλευτισμού και των Ανεξάρτητων Αρχών. Στην άλλη όχθη, είμαστε εμείς. Όχι μόνο θεμελιώσαμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και εμπεδώσαμε τη Δημοκρατική κουλτούρα στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθούμε να το κάνουμε και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» επισήμανε ο κ. Δουδωνής.

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετέχει στο εξής στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας πέταξε ένα σωσίβιο στον κ. Μητσοτάκη, με την πρόταση μομφής και στη συνέχεια του είπε δεν μου αρέσει αυτή η παραλία. Πάω να κολυμπήσω αλλού, αφού τον έσωσε. Το να μη συμμετέχει η αντιπολίτευση στις ψηφοφορίες και να συμμετέχει στις συζητήσεις είναι σαν να είμαστε σε ένα τραπέζι και να λέμε συμμετέχουμε στο φαγητό αλλά δεν συμμετέχουμε στον λογαριασμό».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής θύμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαζί στις πλατείες των Αγανακτισμένων και στα Αντιμνημόνια» και τόνισε ότι το ερώτημα για μετεκλογικές συνεργασίες πρέπει να απευθύνεται σε αυτά τα δύο κόμματα.

«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κουλτούρα συνεργασιών. Εμείς θέλουμε μία ισχυρή τρίτη εντολή στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, για να μπορούμε να επιβάλλουμε το πρόγραμμά μας. Νομίζουν ότι θα γυρίσουμε στα προ της κρίσης επίπεδα με τις μεγάλες αυτοδύναμες, παντοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας εκφράζουν ένα μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο είναι αποτυχημένο και έχει ενοχλήσει τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής επισήμανε ότι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει για τις εξελίξεις. «Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, που παρουσιάζουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό έχει διπλό ρόλο. Με βάση αυτό θέλουμε οι Έλληνες πολίτες να μας αξιολογήσουν στις εκλογές και είναι και η βάση πάνω στην οποία θα συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Το θέμα δεν είναι με ποιον θα πάμε, είναι τι θα κάνουμε. Γι’ αυτό θα μας ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες, δεν θα μας ψηφίσουν για να πάμε με τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Α. ΤΣΙΠΡΑ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ, Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηριστεί ως “Μέγας Ευεργέτης” του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι στην απέναντι όχθη από εκείνους που κυβέρνησαν με διχαστικά διλήμματα και επιδίωξαν τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας αλλά και από εκείνους που διολισθαίνουν στον αυταρχισμό, κυβερνούν με έναν στενό κύκλο κολλητών και ευνοουμένων και συγκαλύπτουν ένα σκάνδαλο, που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα.

Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εθνικές εκλογές θα κάνουμε το πρόγραμμά μας πράξη εγγυώμενοι την αποκατάσταση των θεσμών, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ό,τι έχει να πει στον ελληνικό λαό, το λέει ευθέως και πάντα στο προσκήνιο.

Κάποιοι άλλοι κρύβονται από τα κρίσιμα ερωτήματα. Είναι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας.

Ευάλωτοι και σιωπηροί είναι αυτοί που οργάνωναν και συνομιλούν με ρυπαρά δίκτυα και οι συνεργάτες τους έταζαν μετοχές τηλεοπτικών σταθμών σε φιλικούς επιχειρηματίες.

Τους συνιστούμε να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ»

Καλεσμένος στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά ήταν το βράδυ της Τετάρτης (01/02) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχετικά με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για έναν «αχρείαστο κοινοβουλευτικό ακτιβισμό» εκτιμώντας πως «δεν πλήττει καθόλου την Κυβέρνηση, ίσα-ίσα την ωφελεί. Η άσφαιρη πρόταση μομφής συσπείρωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας σε μια στιγμή που βρισκόταν στη γωνία του ρινγκ. Και έρχεται τώρα ο κ. Τσίπρας και λέει “αφού δεν μου βγήκε η πρόταση μομφής και σου πέταξα ένα σωσίβιο, παίρνω τα κουβαδάκια μου και πάω σε άλλη παραλία”. Είναι μια ακατανόητη κοινοβουλευτική πρακτική.Ο κ. Τσίπρας εξελίσσεται, όχι απλώς σε χορηγό, αλλά σε μεγάλο ευεργέτη της Κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση σε όλες τις δημοκρατίες φεύγει τελευταία από τη Βουλή, όχι πρώτη. Είναι μία ανέξοδη επαναστατική γυμναστική. Θα είναι μέσα και απλώς δεν θα ψηφίζουν. Δεν το κατανοώ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις υπόνοιες του ΣΥΡΙΖΑ περί εκβιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «εκπλήσσομαι από τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να στείλουμε κόκκινα γαρύφαλλα στην κ. Τσαπανίδου μετά από αυτό που είπε;» και ξεκαθάρισε: «Υπάρχει ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην απόπειρα εκβιασμού και στον εκβιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Εκπροσώπου Τύπου διατείνεται ότι οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού. Υπάρχουν κάποια στοιχεία δηλαδή τα οποία γνωρίζουν άραγε στον ΣΥΡΙΖΑ και μας λένε πως οτιδήποτε συμβεί θα είναι προϊόν εκβιασμού; Αυτό από μόνο του συνιστά νέα μορφή εκβιασμού».

Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «πεζοδρομιακός» που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για τις πρακτικές του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «εμείς δεν είμαστε θιασώτες των σκληρών εκφράσεων στην πολιτική. Όπως δεν μας αρέσει η λέξη “εκβιασμός”, έτσι δεν μας αρέσει και η έκφραση “πεζοδρόμιο”. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις -και πρώτος ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα πρέπει να προσέχουν πολύ τα λόγια τους».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «έχουμε τελείως διαφορετική, αξιακή και πολιτική προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα και από τον κ. Μητσοτάκη και από τον κ. Τσίπρα. Στο ζήτημα των υποκλοπών, θα μπορούσαμε να είμαστε στους δρόμους και να κραυγάζουμε. Δεν το κάνουμε. Θεωρούμε ότι η αλήθεια θα έρθει μέσα από τους θεσμούς. Η Δημοκρατία έχει τα εργαλεία για τους τρόπους να δείχνει την αλήθεια στους πολίτες και θα ειπωθεί η αλήθεια όσο και να μη θέλει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ως προς την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Δ. Μάντζος επεσήμανε ότι «είμαστε θετικοί στο σκοπό της ρύθμισης. Ο νεοναζισμός, ο φασισμός και η ρητορική μίσους νικιούνται στην κοινωνία και στην καθημερινή πολιτική ζώσα πραγματικότητα, όμως πρέπει να έχουμε τα θεσμικά εργαλεία να αποσοβήσουμε την επανάληψη του νοσηρού φαινομένου μετά το 2012», σημειώνοντας ωστόσο ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να συμβεί μία απαιτητική νομική και πολιτική άσκηση. Η διάταξη να είναι και συνταγματικά και νομικά ανεκτή, αλλά και αποτελεσματική ώστε πράγματι να πετύχουμε το στόχο μας»

«Δεν θα έπρεπε, βέβαια, η Κυβέρνηση να περιμένει να φτάσουμε την παραμονή των εκλογών και να έχει δοθεί στον Χ καταδικασμένο έγκλειστο η δυνατότητα να κάνει δωρεάν προεκλογικό αγώνα μέσα από τον Κορυδαλλό μέσω του YouTube. Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή η στάθμιση κόστους-οφέλους από την Κυβέρνηση τόσα χρόνια μετά την καταδίκη», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος.

Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία «επιβάλλεται διάλογος με την κοινωνία. Το να μιλάμε μεταξύ μας οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις στον μικρόκοσμό μας και να ανταλλάσσουμε τοξικές αντιπαραθέσεις είναι τελείως αντιπαραγωγικό και δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική επιβίωση Τσίπρα-Μητσοτάκη. Ενδιαφέρονται για τα προβλήματα και ζητούν λύσεις. Εμείς είμαστε έξω στην κοινωνία, περπατούμε καθημερινά στις πόλεις, τα χωριά μας και συνομιλούμε με ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, τις δημιουργικές δυνάμεις και τη νέα γενιά. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Πάντα ήταν χρήσιμο αυτό το κόμμα, από το 1981 και ως σήμερα».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις νέες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και έτοιμοι για την κλιμάκωση που μπορεί και να υπάρξει προεκλογικά», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό το κλίμα ομοψυχίας «χτίζεται μέσα από την επικοινωνία και την ενημέρωση. Το λέμε για πολλοστή φορά ότι ειδικά στα ελληνοτουρκικά αλλά και ευρύτερα στις διεθνείς μας σχέσεις είναι κρίσιμοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αρκεί να τους κρατά ανοιχτούς και ο Πρωθυπουργός».

«Περιμένουμε ακόμα να ενημερωθούμε για το τι έχει πει ο Πρωθυπουργός με τον αμερικανό Πρόεδρο τον περασμένο Απρίλιο ή να μας πει ακόμα τι συμφωνήσαμε σε σχέση με την αποστολή των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, για την οποία μάθαμε από τον γερμανό Καγκελάριο. Είναι δύο από τα περιστατικά ελλειμματικής επικοινωνίας στα ζητήματα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και στην εκπομπή «Εκείνη και Εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν προσωρινές τάσεις και σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλούν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Δεν πρέπει, βέβαια, να παραβλέπουμε και την πρόσκαιρη επίπτωση, που είχε για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση του QatarGate στις τελευταίες μετρήσεις.

Ακόμη κι έτσι, σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά ανεβασμένο σε σχέση με το τελευταίο του εκλογικό ποσοστό τον Ιούλιο του 2019, με άνοδο που κατά μέσο όρο ξεπερνά το 50%. Και αυτό συμβαίνει σε αντίθεση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται να χάνουν περίπου το 20% της καταγεγραμμένης εκλογικής τους βάσης.

Το ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον λίγο, όσο και πυκνό χρόνο μέχρι τις εκλογές, θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι πέρα και πάνω από την σκανδαλολογία, την πόλωση και τον «κιτρινισμό», διαθέτει ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας, που ταλανίζουν τη χώρα και απασχολούν τους πολίτες.

Αναφερθείς στις επίμαχες δηλώσεις της κ. Τσαπανίδου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Ήταν, τουλάχιστον, απρεπής η στάση και τα όσα υπονόησε για δήθεν εκβιασμό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία η νέα Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κι αν αυτό εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα να επεκτείνω τον χαρακτηρισμό.

Ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν, μάλλον, ότι η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω ατεκμηρίωτων υπονοούμενων, ουσιαστικά, υποβαθμίζει και δηλητηριάζει την πολιτική και το δημόσιο διάλογο.

Οι Έλληνες πολίτες, ευτυχώς, δεν ξεχνούν ότι χάρη στην καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έμαθε όλη η χώρα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις με το παράνομο λογισμικό Predator.

Απολύτως θεσμικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στο ανώτερο εισαγγελικό όργανο της χώρας για αυτήν την υπόθεση.

Περιμένουμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μας δώσει κάποια απάντηση για την πρόοδο των ερευνών σε σχέση και με το Predator, αλλά και με τη διαδικασία παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Το περιμένει όλος ο ελληνικός λαός.

Για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

Το ΠΑΣΟΚ, αποδεδειγμένα, δεν αποτελεί κόμμα διαμαρτυρίας.

Σε οποιαδήποτε θέση και εάν βρέθηκε, πάντα ψήφιζε αυτά που θεωρούσε σωστά για τη χώρα και, βέβαια, όπου διαφωνούσε, παρουσίαζε την δική του αντιπρόταση.

Αυτό οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει μέρος της λύσης την επόμενη ημέρα των εκλογών, αφού θα επιδιώξει την πολιτική σταθερότητα.

Εμείς λέμε “ναι” στην πολιτική σταθερότητα και στο σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Και μας βρίσκουν αντίθετους όλοι όσοι έχουν προεξοφλήσει ότι θα πάμε σε δεύτερο γύρο εκλογών, είτε για να παραμείνει ο κ. Μητσοτάκης στην θέση του Πρωθυπουργού ή για να επιστρέψει ο κ. Τσίπρας στη πρωθυπουργία, ικανοποιώντας την προσωπική τους πολιτική ματαιοδοξία.

Τα σοβαρά ζητήματα, στα οποία έχουμε «κόκκινες γραμμές» και σοβαρές διαφωνίες και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τα θέσουμε στον διάλογο ως απαραίτητες προϋποθέσεις και όρους για συζήτηση και από εκεί και πέρα ο καθένας θα βρεθεί προ των ευθυνών του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για τη στάση και τις επιλογές του.

Το ΠΑΣΟΚ προφανώς και επιθυμεί μια άλλου τύπου διακυβέρνηση, αλλά επιπλέον θέλει να είναι χρήσιμο, αποτελώντας μέρος της λύσης.

Το να ζητάς να αποτελέσεις μέρος της λύσης για την επόμενη ημέρα της χώρας, δεν σε καθιστά, αυτομάτως, ούτε «σύμμαχο» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε «εταίρο» της ΝΔ.

 

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.