ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ


0
(0)

Κοινή ανακοίνωση Τομέων Εθελοντισμού – Κοινωνικών Κινημάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Στις 8 Απριλίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομά το 1971 στο Λονδίνο, όπου τέθηκαν οι βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη Διεθνή Κοινότητα. Είναι μέρα γιορτής της ενότητας των Ρομά, της αλληλεγγύης και της από κοινού διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Η παγκόσμια Ημέρα Ρομά αποτελεί έναυσμα δράσης, εγρήγορσης και υιοθέτησης γενναίων διορθωτικών πολιτικών προς τους συμπολίτες μας Ρομά.

Η προκατάληψη, τα αρνητικά στερεότυπα, οι αποκλεισμοί αποτελούν ακόμη και σήμερα πραγματικότητα. Τα βήματα που κατά καιρούς γίνονται δεν επαρκούν για να καλύψουν το μεγάλο χρόνιο έλλειμμα ίσων ευκαιριών.

Οι συμπολίτες μας Ρομά, ως ομάδα που βιώνει επί δεκαετίες την περιθωριοποίηση και την ανισότητα, ακόμα βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από την υπόλοιπη κοινωνία. Οι συνθήκες διαβίωσής τους, η τεράστια ανεργία, η μεγάλη σχολική διαρροή και η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους κάνουν τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη και επικίνδυνη.

Ακόμα και σήμερα, δυστυχώς, στον 21ο αιώνα, η κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα μετρά χιλιάδες που διαβιούν σε οικισμούς και καταυλισμούς κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς και επικίνδυνες για την ατομική και δημόσια υγεία ιδιαίτερα τώρα λόγω της πανδημίας του covid-19.

Η οικονομική και υγειονομική κρίση που διανύουμε και μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και παραλείψεων έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της κοινωνικής τους περιθωριοποίησης και επιδεινώνουν περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης τους.

Η Πολιτεία οφείλει να λάβει ειδική μέριμνα για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά στη χώρα μας και χρειάζεται συντονισμένη και ενιαία εθνική πολιτική. Απαιτείται ρεαλιστικός και επικαιροποιημένος σχεδιασμός, οριζόντιες δράσεις για την υπέρβαση των νέων εμποδίων που τίθενται και από τις συγκυρίες.

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ διαχρονικά τάσσεται απέναντι σε κάθε διάκριση και προκατάληψη και ως Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε ολοκληρωμένες πολιτικές για τον περιορισμό των ανισοτήτων. Αγωνίζεται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ρομά στην ισότητα, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στη στέγαση, στην ένταξη και στη θεσμική εκπροσώπησή τους σε όλα τα επίπεδα Διακυβέρνησης.

Προτεραιότητα για μας έχει η ανάδειξη των προβλημάτων των συμπολιτών μας Ρομά με πολιτικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κοινοβουλίου για την ένταξη, την ευαισθητοποίηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και την κοινωνική συνοχή.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί όλους τους πολίτες σε καταδίκη κάθε διάκρισης, προκατάληψης και καλλιεργούμενης φοβίας.

Οι Γραμματείς των Τομέων

Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα

Γιώργος Πεταλωτής

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Ο Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη χαιρέτησαν την αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών που διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την επιχειρούμενη αλλαγή του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση, με παραγωγούς, μικροπωλητές και τις ενώσεις τους, προωθεί νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, το οποίο αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, επιδιώκει την αλλαγή του χαρακτήρα των λαϊκών.

Το Κίνημα Αλλαγής με πάρα πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με τελευταία την -πριν από δύο μήνες- ερώτηση (Α.Π395,5-2-2021) στη Βουλή προειδοποιούσε την κυβέρνηση πως τα υπαρκτά προβλήματα των λαϊκών αγορών δεν λύνονται με νομοθετικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει το κρυφτούλι και να προβεί άμεσα, όπως ορίζει ο νόμος της καλής νομοθέτησης που η ίδια ψήφισε, στην αναγκαία διαβούλευση, με πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο θεσμός των λαϊκών αγορών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, των παραγωγών και των επαγγελματιών, αντί της απαξίωσης και της υπονόμευσης του.

Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει αταλάντευτο στη θέση του για αναβάθμιση των λαϊκών αγορών που φέρνουν πιο κοντά την παραγωγή και τα βασικά αγαθά με τους καταναλωτές και απαιτεί να ξεκινήσει τώρα ουσιαστικός διάλογος.

Ο Υπουργός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις αλλά ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το βράδυ θα αναρτηθεί το νομοσχέδιο για διαβούλευση.

Χθες Τρίτη είχε προηγηθεί τηλεσυνάντηση με κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Κ.Ο., Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης Μιχάλη Κατρίνη και τον Υπεύθυνο Αγροτικής Ανάπτυξης Απόστολο Πάνα.

Συγκεκριμένα το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους:

-Μόσχος Παντελής – Πρ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών

-Παπαδάκης Παντελής – Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κρήτης

-Τσακανίκας Απόστολος – Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας

-Καψομενάκης Κωνσταντίνος – Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Χανίων

-Κονταράς Σταύρος – Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Στερεά Ελλάδος

-Λιακάκος Σταύρος – Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πελοποννήσου –Βερετζής Άγγελος – Πρ. Επαγγελματιών πωλητών – πωλητών λαϊκών αγορών Μακεδονίας

-Μακρίδης Βασίλειος – Πρ. Παραγωγών λαϊκών Αγορών Μακεδονίας

-Γαβρίλος Θεόδωρος – Αντιπρ. Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών

-Μπάκας Χρήστος – Γεν. Γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών

-Δήμος Γεώργιος – Εκπρόσωπος Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών

-Πάτσας Δημήτριος – Εκπρόσωπος Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών

-Τζοάνου Στεφανία – Συντονιστής Επιτροπής Πανελλαδικής Επιτροπής Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών και πωλητών, κατά τη συζήτηση τεκμηρίωσαν τους λόγους που καθορίζουν την αντίθεση τους με το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση για απαξίωση αντί αναβάθμισης των λαϊκών αγορών.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Από τις έξι» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά

– Μπορούσε η κυβέρνηση να έχει προετοιμαστεί. Είχε όλο το χρόνο να βρει λύσεις, να έχουμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις και μπορούσε τουλάχιστον ο ένας έλεγχος κάθε Δευτέρα να γίνεται από οργανωμένα συνεργεία του ΕΟΔΥ και ο δεύτερος έλεγχος να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Δεν γίνεται τούτη την ώρα όλη η ευθύνη να βρίσκεται στους γονείς. Δεν μπορεί η πολιτεία να παρακολουθεί αξιόπιστα τι γίνεται σε όλες τις τάξεις σε όλη τη χώρα. Είναι εντελώς απροετοίμαστη η κυβέρνηση για άλλη μια φορά. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν τα παιδιά αρρωστήσουν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις;

– Είμαι από αυτούς που έζησα τι σημαίνει να κολλά το παιδί στην τάξη, να κολλούν οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να βρίσκεται όλη η οικογένεια σε καραντίνα με την αγωνία κάθε ημέρα ποιος θα είναι ο επόμενος που θα κολλήσει και τώρα έχουμε μπροστά και τις εξετάσεις. Ζητώ απαντήσεις ως πολιτικός και ως μητέρα. Και απαντήσεις δεν παίρνω.

– Εμείς διαπιστευτήρια για το πώς κάνουμε αντιπολίτευση δίνουμε μόνο στον ελληνικό λαό. Γιατί απ’ αυτόν έχουμε πάρει εντολή. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχουμε υποχρέωση να ασκούμε σκληρή, τεκμηριωμένη υπεύθυνη αντιπολίτευση.

– Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, αλλά σε ερωτήσεις που κάνουμε στους συνταγματολόγους οι απόψεις τους διίστανται. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα το Σεπτέμβρη που λέει ο Πρωθυπουργός. Θα είναι πάρα πολύ αργά. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα. Το πρώτο είναι καμπάνια ενημέρωσης στους υγειονομικούς, τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Και το δεύτερο που προτείνω είναι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν να μην είναι στην πρώτη γραμμή.

– Ακούω να λένε ότι πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις που δεν είναι ζόμπι και έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες. Κανείς δεν θέλει να πέσουν χρήματα σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν δυνατότητα να υπάρχουν. Όμως αν δεν στηριχθούν επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες τότε όλες θα γίνουν ζόμπι.

-Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες να στηρίξει τις πρωτοβουλίες Ντράγκι και Μακρόν για να αλλάξουν οι οικονομικοί περιορισμοί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκός Ένωσης. Είναι μία ατζέντα που πρέπει να στηρίξουμε.

– Με νύχια και με δόντια θα δώσω τη μάχη να μεγαλώσει τη δύναμη του το Κίνημα Αλλαγής να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις μέσα από την αυτόνομη πορεία του . Ο στόχος είναι όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλοδοξίες, να κωπηλατούμε προς την ίδια μεριά για να ενισχύσουμε το Κίνημα Αλλαγής και τη δημοκρατική παράταξη. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αλλαγή.

– Ήταν τα καλύτερα μας χρόνια με το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να τα ξαναζήσουμε με το Κίνημα Αλλαγής. Για μένα το ΠΑΣΟΚ είναι όλη μου η ζωή.

Έχετε ενστάσεις στο πώς ανοίγουν τα σχολεία;

Είναι εντυπωσιακό ότι τα σχολεία ανοίγουν ακριβώς όπως λειτουργούσαν και πριν από την πανδημία. Πως είναι δυνατόν να μην έχουμε ενστάσεις. Δεν έχει γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις τάξεις. Θα ανοίξουν πάλι με 25 και 30 παιδιά και αυτή τη φορά με την ευθύνη των παιδιών, των γονιών, με τα self-tests. Μπορούσε η κυβέρνηση να έχει προετοιμαστεί. Είχε όλο το χρόνο να βρει λύσεις, να έχουμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις και μπορούσε τουλάχιστον ο ένας έλεγχος κάθε Δευτέρα να γίνεται από οργανωμένα συνεργεία του ΕΟΔΥ και ο δεύτερος έλεγχος να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Δεν γίνεται τούτη την ώρα όλη η ευθύνη να βρίσκεται στους γονείς. Δεν μπορεί η πολιτεία να παρακολουθεί αξιόπιστα τι γίνεται σε όλες τις τάξεις σε όλη τη χώρα. Είναι εντελώς απροετοίμαστη η κυβέρνηση για άλλη μια φορά. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν τα παιδιά αρρωστήσουν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις; Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα και έπρεπε η κυβέρνηση να δείξει μεγάλη υπευθυνότητα. Μιλάμε για τα σχολεία δέκα μήνες τώρα. Υπάρχει μία απάθεια προκλητική.

Τα παιδιά, όμως, πρέπει να πάνε στις τάξεις…

Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά να είναι με ασφάλεια. Να μην κινδυνεύουν τα παιδιά, ούτε οι εκπαιδευτικοί. Είναι δυνατόν ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση να μην έχει βρει μία λύση για να έχουμε 15 παιδιά στην τάξη. Μα τι κάνουν τόσο καιρό; Με τι ασχολούνται; Μόνο με διαρροές και να υπάρχει αυτό το αλαλούμ στην κοινωνία και κανείς να μην ξέρει τι ισχύει;

Όταν λέτε διαρροές τι εννοείτε;

Ασχολούμαστε καθημερινά με κυβερνητικές διαρροές για το ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε. Κλείνουμε, δεν κλείνουμε. Πως θα ανοίξουμε; Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά; Ποια δεν είναι; Ένα απίστευτο αλαλούμ και στο τέλος η κοινωνία δεν γνωρίζει τι ισχύει, που και πως μπορεί να ψωνίζει, τι γίνεται με τα λεωφορεία. 300 λεωφορεία παίρνουν εδώ και μήνες και ακόμα δεν τα έχουν πάρει. Συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κανένας απολύτως έλεγχος στους εργασιακούς χώρους. Η τηλεργασία εφαρμόζεται; Η δική μου εικόνα είναι ότι δεν εφαρμόζεται. Τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος σε εργασιακούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι συνωστίζονται, αφού πρώτα έχουν πάρει τα μέσα μεταφοράς ο ένας πάνω στον άλλο, καθώς δεν αυξήθηκαν τα δρομολόγια, δεν υπάρχουν νέοι οδηγοί και ενώ άνοιξε και το λιανεμπόριο.. Και τώρα ανοίγουν και τα σχολεία.

Προφανώς λέτε ότι έπρεπε να έχει προσληφθεί νέο προσωπικό;

Αυτά έπρεπε να γίνουν το προηγούμενο χρόνο. Θα έπρεπε να γίνουν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών πριν από ένα χρόνο. Αφού δεν κατάφεραν να προσλάβουν προσωπικό, υπήρχαν λύσεις με εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων. Γιατί δεν το επέλεξαν αυτό; Θα αναλάβουν την ευθύνη; Γιατί να στοιβάζονται τα παιδιά στις τάξεις; Είμαι από αυτούς που έζησα τι σημαίνει να κολλά το παιδί στην τάξη, να κολλούν οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να βρίσκεται όλη η οικογένεια σε καραντίνα με την αγωνία κάθε ημέρα ποιος θα είναι ο επόμενος που θα κολλήσει και τώρα έχουμε μπροστά και τις εξετάσεις. Ζητώ απαντήσεις ως πολιτικός και ως μητέρα. Και απαντήσεις δεν παίρνω. Μία ωραιοποίηση της κατάστασης και αποτέλεσμα κανένα. Και έρχομαι στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Από πότε μιλάμε για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Οι προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού για τις ΜΕΘ έγιναν μόλις το Νοέμβριο. Πριν από λίγο καιρό έψαχναν να βρουν ιδιώτες γιατρούς. Εγώ τους έκανα μία απλή πρόταση στη συζήτηση στη Βουλή. Υπάρχουν διαγωνισμοί σε εξέλιξη. Και σε αυτούς τους διαγωνισμούς έχουν κάνει αιτήσεις ειδικευμένοι γιατροί κατάλληλοι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον Covid. Μπορούσαν, λοιπόν, να κάνουν δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις στους ανθρώπους που είχαν κάνει αίτηση στους διαγωνισμούς και να τους δώσουν ένα μπόνους και οι διαγωνισμοί να ολοκληρωθούν στη συνέχεια. Άμεσα μπορούσε να γίνει και στην Αττική και σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπου υπάρχουν διαγωνισμοί σε εξέλιξη. Δεν πήρα απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη παρά μόνο απαξιωτικά σχόλια για το πώς κάνω αντιπολίτευση. Εμείς διαπιστευτήρια για το πώς κάνουμε αντιπολίτευση δίνουμε μόνο στον ελληνικό λαό. Γιατί απ’ αυτόν έχουμε πάρει εντολή. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχουμε υποχρέωση να ασκούμε σκληρή, τεκμηριωμένη υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτό που κάνουμε όλο αυτό το χρόνο. Πάνω από 150 προτάσεις έχουμε καταθέσει για όλα αυτά τα θέματα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εμβολιασμούς υγειονομικών ότι μπορεί να καταστεί υποχρεωτικής. Είστε σύμφωνη;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός, αλλά σε ερωτήσεις που κάνουμε στους συνταγματολόγους οι απόψεις τους διίστανται. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα το Σεπτέμβρη που λέει ο Πρωθυπουργός. Θα είναι πάρα πολύ αργά. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα. Το πρώτο είναι καμπάνια ενημέρωσης στους υγειονομικούς, τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Δεν μπορεί τα χρήματα για την επικοινωνία του εμβολιασμού να δίνονται μόνο για να ευλογούν κάποιοι τα γένια της κυβέρνησης. Θα πρέπει να πάνε στοχευμένα εκεί που υπάρχει πρόβλημα και στους υγειονομικούς υπάρχει. Και το δεύτερο που προτείνω είναι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Και συζήτηση άμεσα με τους συνταγματολόγους για να δούμε αν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και μόνο. Όχι το Σεπτέμβριο, όχι κατόπιν εορτής.

Προφανώς πάει για το Σεπτέμβριο για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων…

Το πρόβλημα υπάρχει ήδη. Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και μπαίνουν ασθενείς αρνητικοί στο Covid και βγαίνουν θετικοί. Δεν μπορείς μην κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί γιατί γιγαντώνονται. Τα προβλήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αυτοσχεδιασμούς, όπως κάνει η κυβέρνηση

Έχετε εκφράσει ενστάσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία. Κατά πόσο έχουν στηριχθεί οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις. Υπάρχει, όμως, και ο αντίλογος ότι το σακούλι έχει περιορισμένα λεφτά μέσα…

Υπάρχουν οι δυνατότητες γιατί έχουμε το απόθεμα από την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε τη δυνατότητα γιατί δανειζόμαστε με πολύ χαμηλά επιτόκια λόγω στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έχουμε τη δυνατότητα να χειριστεί η κυβέρνηση το ΕΣΠΑ ευέλικτα λόγω της πανδημίας και υπάρχουν αδιάθετοι πόροι γιατί δεν έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δεν υπάρχει, όμως, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίας. Θα εξαφανιστούν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Με το που άνοιξαν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, ξεκίνησαν οι κατασχέσεις από την πλευρά των τραπεζών. Ακούω να λένε ότι πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις που δεν είναι ζόμπι και έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες. Κανείς δεν θέλει να πέσουν χρήματα σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν δυνατότητα να υπάρχουν. Όμως αν δεν στηριχθούν επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες τότε όλες θα γίνουν ζόμπι. Θα έπρεπε ως προς τις τράπεζες να υπάρχει ένα πάγωμα δόσεων για τέσσερις έως έξι μήνες και άπλωμα των δόσεων στο διακανονισμό. Για το δημόσιο προτείνουμε μία γενναία ρύθμιση με 120 δόσεις και για τους συνεπείς επιχειρηματίες ένα κούρεμα 30%. Ρευστότητα τώρα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι στους καλούς πελάτες των τραπεζών που τα έκαναν καταθέσεις, αλλά για αυτούς που διψούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους. Επιστρεπτέα προκαταβολή που κατά 70% θα είναι ενίσχυση και επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για να μην έχουμε ντόμινο ανεργίας και λουκέτων. Τότε πραγματικά θα διαφυλάξουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις να μην έχουμε λουκέτα και πρόβλημα με ανεργία το επόμενο διάστημα.

Οι επαγγελματίες θέλουν να τους αφήσουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους δεν τους ενδιαφέρουν καν τα επιδόματα.

Εγώ δεν μιλώ για επιδοματική πολιτική. Μιλώ για πλέγμα στήριξης. Το πότε θα ανοίξει η επιχείρηση έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το ναι ή όχι θα το λέει η επιτροπή των ειδικών. Από την ώρα που ανοίγει η επιχείρηση πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο στήριξης εάν δεν θέλουμε να τους ρίξουμε στον Καιάδα. Ένα και ένα κάνει δύο όχι έντεκα ούτε και είκοσι δύο.

Βλέπε πολιτικές εξελίξεις. Μας περιγράφετε θέματα κυβερνητικές φθοράς Θα υπάρξουν το φθινόπωρο για κάλπες;

Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι. Δεν θα ξαφνιαστούμε. Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο για κάθε εξέλιξη. Με αυτά τα προβλήματα και με το ΕΣΥ στο κόκκινο με τα προβλήματα άλυτα, μπορούμε να μιλάμε για πρόωρες εκλογές; Αυτό ακούγεται τυχοδιωκτισμός. Θα πρέπει η χώρα να φτάσει σε σταθερό σημείο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Προφανώς υπάρχει φθορά της κυβέρνησης και η κατακραυγή θα αυξάνεται γιατί ο κόσμος κουράστηκε. Κατάφεραν να κουράσουν την ελληνική κοινωνία και να εξαντλήσουν την οικονομία. Από πέρσι το Μάρτιο τους λέγαμε κάντε περισσότερα τεστ. Κάντε δίκτυο ιχνηλάτησης, ενισχύστε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν έκαναν τίποτα. Τους λέγαμε αντιμετωπίστε το συνωστισμό στα σχολεία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία στους εργασιακούς χώρους. Τα λέγαμε από τον Ιούνιο, λέγαμε ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα. Είχαμε χρόνο να οργανώσουμε το ΕΣΥ, να βρούμε προσωπικό, να υπάρξει νέο μισθολόγιο να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι υγειονομικοί, να στηρίξουμε το τουρισμό. Δεν έγινε απολύτως τίποτα και φτάσαμε στο δεύτερο κύμα περιμένοντας το τρίτο κύμα με μοναδική ελπίδα τους εμβολιασμούς και με την καθυστέρηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Για τους εμβολιασμούς είμαστε ικανοποιημένοι από οργάνωση, αλλά εκτός από τους υγειονομικούς, είχαμε πρόβλημα στο ποσοστό των εμβολιασμών στους πάνω από 80 ετών και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Μόλις το 52% άνω των 80 ετών εμβολιάστηκε, είναι ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό. Αν υπολογίσει κανένας ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των υπερηλίκων καταλαβαίνετε το πρόβλημα για τη ζωή τους και το ΕΣΥ. Δεν είναι μόνο η αστοχία στους υγειονομικούς. Όλα αυτά θέλουν αντιμετώπιση τώρα και όχι το Σεπτέμβριο.

Επειδή υπάρχουν δυσκολίες μπροστά…

Εκτιμώ ότι η διαχείριση που γίνεται βοηθά κάποιους λίγους με οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν οικονομική επιφάνεια τους. Είναι σε βάρος των μικρών και μεσαίων της χώρας

Ανησυχείτε ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει σφιχτή πολιτική, θα μπει σε λογική μνημονίων;

Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς κανείς δεν θέλει να βρεθούμε στο σημείο που βρισκόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες να στηρίξει τις πρωτοβουλίες Ντράγκι και Μακρόν για να αλλάξουν οι οικονομικοί περιορισμοί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκός Ένωσης. Είναι μία ατζέντα που πρέπει να στηρίξουμε. Το είπα στον κ. Μητσοτάκης ούτε σε αυτό μου απάντησε. Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε τίποτα από ότι του έθεσα. Θεωρούμε ότι απέναντί μας ο εχθρός είναι ένας ο κορωνοϊός. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Όλες αυτές οι καθεστωτικές αντιλήψεις ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με την επικοινωνία μου θυμίζουν τη διακυβέρνηση Σύριζα. Ξεπροβάλει όλα και περισσότερο ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψηφίστηκαν γι’ αυτό από τον ελληνικό λαό

Ο Λοβέρδος ανεβάζει τροφές. Ο Γερουλάνος προετοιμάζει. Για σας δεν έχω διαβάσει κάτι;

Το έχω πει πολλές φορές, πιστεύω στο εγχείρημα μας. Πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Επιβάλλεται να έχει γιατί βλέπετε τα προβλήματα που υπάρχουν και στην Κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει εναλλακτική πρόταση να παρουσιάσει. Έχουν επιλέξει μία τεχνητή πόλωση μεταξύ τους που οδηγεί σε έναν αχρείαστο διχασμό που δεν βοηθά να λύσουμε τα προβλήματα Με νύχια και με δόντια θα δώσω τη μάχη να μεγαλώσει τη δύναμη του το Κίνημα Αλλαγής να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις μέσα από την αυτόνομη πορεία του . Ο στόχος είναι όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλοδοξίες, να κωπηλατούμε προς την ίδια μεριά για να ενισχύσουμε το Κίνημα Αλλαγής και τη δημοκρατική παράταξη. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αλλαγή.

Θα το κρατήστε το όνομα Κίνημα Αλλαγής;

Το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει και ο ήλιος στα ψηφοδέλτιά του. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις για εύκολη κατανάλωση. Ήταν τα καλύτερα μας χρόνια με το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να τα ξαναζήσουμε με το Κίνημα Αλλαγής. Για μένα το ΠΑΣΟΚ είναι όλη μου η ζωή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΤΗΣ

Με φωτογραφική διάταξη, επιχειρεί η Κυβέρνηση να επιβάλλει στο ΑΣΕΠ, τους εκλεκτούς της, παραβιάζοντας κατάφωρα την ίδια την αρχή της ανεξαρτησίας της αρχής.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο, για να γίνουν όλα «εν κρυπτώ», για να μην τεθούν ερωτήματα, για να μην υπάρξουν απαντήσεις, για να μην ξεσκεπαστεί η αλήθεια, να αρνηθεί να καλέσει στην αρμόδια επιτροπή φορέων στη Βουλή, τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής.

Κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, την ώρα που «ο κόσμος το’χει βούκινο κι αυτοί κρυφό καμάρι». Το …καμάρι τους αυτή τη φορά, είναι ο βιασμός των Ανεξάρτητων Αρχών. Τί θα μείνει τελικά όρθιο;»

ΚΛΕΙΣΕ – ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ; ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ!

Ζούμε πρωτόγνωρες, δύσκολες καταστάσεις και όλοι συντασσόμαστε στη γενική προσπάθεια της πολιτείας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας, που δοκιμάζει τη χώρα μας.

Αλλά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παρουσίασαν ποτέ σχέδιο για τη λειτουργία των σχολείων σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Δεν διαμόρφωσαν ποτέ ουσιαστική έκτακτη χρηματοδότηση, για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα. Και αυτές οι ελλείψεις από μόνες τους συνιστούν επιπλέον σοβαρό πρόβλημα, που επιτείνει τις δυσκολίες στην εκπαίδευση.

Αντί η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να εστιάσει τη φροντίδα της στη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, επιδόθηκε με περισσή επιμέλεια στις μικροκομματικές επιλογές της (ρυθμίσεις για τα κολέγια, αποδόμηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης κλπ). Ήταν πάντα σε θέση παρατηρητή. Την μόνη ευθύνη που αναλάμβανε και αναλαμβάνει ήταν και είναι το “πότε θα ανοίξει τον διακόπτη” μιας λειτουργίας πολλαπλά ελλειμματικής.

Εδώ και έναν χρόνο, προτείναμε μια σειρά μέτρων ασφάλειας (μείωση μαθητών ανά τμήμα, αποστάσεις μεταξύ των θρανίων, λήψη υγειονομικών μέτρων, εμβολιασμός εκπαιδευτικών κλπ), για να μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία.

Οι επιπτώσεις αυτής της «θεσμικής υποεκπαίδευσης» των μαθητών και των φοιτητών είναι ήδη πολλαπλές: μαθησιακές, μορφωτικές, παιδαγωγικές, ψυχοσυναισθηματικές, κοινωνικές. Δεν θα κλείσουν με το τέλος της πανδημίας. Είναι επιπτώσεις με βαριές σκιές στο παρόν και στο μέλλον των νέων και της χώρας.

Ζητάμε εδώ και τώρα, τη διοργάνωση οργανωμένου διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα, με την εκπαιδευτική κοινότητα και με τους συνδικαλιστικούς φορείς για τη διαμόρφωση σχεδίου αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της εκπαίδευσης. Αφορά την κοινωνία μας!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΦΩΦΗ ΓΕΝΗΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΑ (1971-2021) ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΦΩΦΗ ΓΕΝΗΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΑ (1971-2021) ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

Παναγιώτατε,

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»,

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Φέτος κλείνουν 50 χρόνια, από το Α΄ Διεθνές Συνέδριο Ρομά που έγινε στο Λονδίνο 8 Απριλίου 1971 και 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι συνεργάτες της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν καλύτερη χρονική συγκυρία για να διοργανώσουν τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021, τιμώντας την πατρίδα μας αλλά και όλο το λαό των Ρομά απανταχού στον κόσμο. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Τα εκφράζω εκ μέρους της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφης Γεννηματά και σας ευχαριστούμε για την ιδιαίτερα τιμητική για εμάς πρόσκληση.

Η Προέδρος και το Κίνημα Αλλαγής είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία της Συνδιάσκεψης Ρομά (1971-2021).

Ως Κίνημα Αλλαγής, νιώθουμε δικαιωμένοι, που με επιμονή υποστηρίζαμε την ανάγκη ύπαρξης Πανελλαδικού Οργάνου εκπροσώπησης των Ρομά στην χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Σήμερα τιμούμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ρομά. Αιώνες τώρα, η ιστορία των Ρομά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των χωρών διαμονής και διαβίωσής τους αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης. Έξι (6) εκατομμύρια Ρομά διαβιούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέσσερα (4) εκατομμύρια σε χώρες υπό ένταξη στην Ε.Ε. Μεγάλος αριθμός. Κι όμως εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Εξακολουθούν να διαπιστώνονται σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στην Εκπαίδευση, στην Εργασία, στις βασικές υπηρεσίες Υγείας , στη Στέγαση και σε άλλα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Συχνά, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η τσιγγανοφοβία επανέρχονται. Ακραίες πολιτικές ομάδες, πολίτες ακραίων αντιλήψεων, ΜΜΕ, ακόμη και πολιτικοί του δημοκρατικού φάσματος, με τη στάση τους, τις θέσεις και τις απόψεις τους, διεγείρουν τη μισαλλοδοξία. Ο στιγματισμός και τα στερεότυπα συμβάλουν στη διατήρηση του φαύλου κύκλου του κοινωνικού αποκλεισμού.

Θα μας βρουν σταθερά απέναντι γιατί οι Δημοκρατικοί Πολίτες πρέπει να μην εφησυχάζουν. Το μίσος γεννάει βία. Το Κίνημα Αλλαγής, σταθερά και διαχρονικά, είναι απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό. Αγωνιζόμαστε για ίδιες ευκαιρίες και ίδια δικαιώματα για όλες τις μειονότητες.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Καμία παγκόσμια ημέρα γιορτής δεν πρέπει να είναι μέρα μόνο τιμής.

Ιδιαίτερα η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά θα πρέπει να είναι εκτός από μέρα τιμής και περισυλλογής και μέρα αποτίμησης, αξιολόγησης των μέτρων που λαμβάνονται τόσο στην ΕΕ όσο και σε Εθνικό επίπεδο ώστε να αρθούν οι διακρίσεις σε βάρος τους και να διευκολυνθεί η ένταξή τους. Είναι η μέρα που πρέπει όλοι να πούμε τι πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση και την διασφάλιση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προσπάθεια μας δεν πρέπει να τελειώσει «την επαύριον». Πρέπει να είναι συνεχής.

Ίση μεταχείριση όλων και ανθρώπινα δικαιώματα είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας.

Τίποτε δεν θα βελτιωθεί αν δεν βελτιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων Ρομά και μη Ρομά. Από το κεντρικό-εθνικό επίπεδο μέχρι το τοπικό πρέπει να βοηθήσουμε έμπρακτα στην άρση των προκαταλήψεων μεταξύ Ρομά και μη Ρομά. Πρέπει να συμβάλλουν Κυβέρνηση, Κόμματα, Πολιτικοί, Περιφερειακοί και Δημοτικοί άρχοντες στην εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα ανοίξει το δρόμο της συνεργασίας και της ομαλής συνύπαρξης. Η επανάληψη διακηρύξεων του παρελθόντος και οι αποσπασματικές πολιτικές δεν προσφέρουν λύσεις. Η ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Απαιτούνται αποφασιστικές πολιτικές για τη στέγαση και την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Απαιτούνται βιώσιμες πολιτικές απασχόλησης. Υπήρξαν πετυχημένα παραδείγματα εφαρμοσμένων πολιτικών και ολιστικό σχέδιο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με την αποφασιστική συμβολή των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. Αν και περάσαμε από την εποχή της απόλυτης σχολικής διαρροής και αποφυγής στην εποχή των Ρομά αποφοίτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους Ρομά επιστήμονες. Να επενδύσουμε στο θεσμό των πολιτισμικών διαμεσολαβητών.

Χρειάζεται να συνεχιστούν οι πολιτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των κοινοτήτων Ρομά, καθώς και για τη χειραφέτηση των γυναικών Ρομά και την υποστήριξη των θυμάτων διακρίσεων.

Προγράμματα που βοηθούν την κοινότητα Ρομά, υποστηρίζοντας τις τοπικές αρχές σε Δήμους της ΕΕ με χρηματοδότηση για εφαρμογή πολιτικών και δημόσιων υπηρεσιών που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας για τους Ρομά, είναι αναγκαία και πρέπει να συμπεριλάβουν μεγαλύτερο αριθμό Δήμων σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας.

Η Ε.Ε, στις 7 Οκτωβρίου 2020, προσδιόρισε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά στις χώρες μέλη της με χρονοδιάγραμμα από το 2020 έως το 2030. Στις 12 Μαρτίου 2021, το Συμβούλιο της Ε.Ε ενέκρινε σύσταση για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά στα κράτη μέλη.

Στόχος, οι Ρομά να έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να ασχοληθούν με την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή. Η νέα στρατηγική εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διασφάλισης της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής.

Την περίοδο 2021 έως 2027, πρέπει να καλυφθεί ο στόχος για την πρόοδο της κοινωνικής συμπερίληψης περιθωριοποιημένων ομάδων. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα παρέχει υποστήριξη. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν επικεντρώνονται στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία, στη στέγαση και στα έγγραφα προσωπικής κατάστασης, καθώς και σε θέματα που συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων και στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

Απαιτείται σχέδιο ολιστικό και καλά μελετημένο. Κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, να αξιοποιήσουν και τη παραμικρή δυνατότητα. Απουσία πολιτικής βούλησης, σκοπιμότητες και ολιγωρία δεν δικαιολογούνται.

Αναποτελεσματικές πολιτικές, που συρρικνώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνονται στρατιές αχρείαστων συμβούλων θα πρέπει να σταματήσουν.

Απαιτείται, έμπνευση, σχέδιο και όραμα

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» θα πρέπει να έχει λόγο και να συμμετάσχει με προτάσεις και θέσεις εκφράζοντας την βούληση των Ρομά. Υποστηρίζουμε την θεσμική εκπροσώπηση των Ρομά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο για το παρόν και το μέλλον τους.

Η πανδημία σε συνδυασμό με τα ελλείμματα του κράτους πρόνοιας, έχει πλήξει όλους τους πολίτες. Ιδιαίτερα έχει πλήξει τους ασθενέστερους πολίτες. Συνέβαλλε στην αύξηση της περιθωριοποίησης, της φτωχοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού πολλών ομάδων του πληθυσμού, που οδηγούνται σε μεγαλύτερη απομόνωση και εξαθλίωση. Στην περίοδο «μετά-covid», η ανασυγκρότηση της χώρας δεν πρέπει να αφήσει απέξω τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Το Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα δίπλα σας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά το στόχο της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των κοινοτήτων Ρομά, δίνοντας παράλληλα αγώνα για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλες τις μειονότητες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη στη δύσκολή περίοδο που διανύουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊου και να ευχηθώ υγεία και ευημερία σε όλους τους Ρομά της χώρας αλλά και απανταχού στον κόσμο.

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γραμματέας Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής

Α. ΠΟΥΛΑΣ: ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΞΠΡΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ SELF TEST

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τυνησίας στον τομέα της υγείας» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχουν προκύψει με τα self-test καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την αμφιβόλου διαφάνειας διαδικασία προμήθειάς τους. Ειδικότερα ανέφερε:

  • Πριν από δύο περίπου εβδομάδες εδώ από τη Βουλή είχα χαρακτηρίσει την στρατηγική των self-test ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης. Ήλπιζα να διαψευστώ. Δυστυχώς δεν με διαψεύσατε. Το αλαλούμ που προέκυψε χθες με την παραλαβή των self-test από τα φαρμακεία επιβεβαιώνει πανηγυρικά τα λεγόμενά μου.
  • Kάνατε εκπτώσεις στις προδιαγραφές του διαγωνισμού εξπρές τη στιγμή που σταθήκατε ιδιαίτερα γενναιόδωροι στα χρήματα που μοιράσατε στις εταιρίες αναδόχους, ενώ φαίνεται ότι μπερδέψατε τα self-test με τα rapid test δημιουργώντας σύγχυση σε φαρμακοποιούς και πολίτες.
  • Από τον διαγωνισμό προμήθειας των self-test προκύπτουν πολλά ερωτηματικά στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΒΑΣΤΗ

Ανακοίνωση Τομέα Αθλητισμού Κινήματος Αλλαγής για την απώλεια του Βασίλη Σεβαστή

Έφυγε από κοντά μας ο μεγάλος Αθλητής και Μαχητής στη ζωή Βασίλης Σεβαστής

Αμέτρητοι οι αγώνες του στους στίβους με χαρές και λύπες. Αμέτρητοι οι αγώνες του για την ανάπτυξη και προβολή του ΣΕΓΑΣ. Αμέτρητοι οι αγώνες του για την Ελληνική Νεολαία.

Αμέτρητοι οι αγώνες του για Δημοκρατικό Αθλητισμό!

Σήμερα δεν αναγνωρίζουμε τον θάνατο, αναγνωρίζουμε τη ζωή, γιατί θα είναι πάντα ζωντανός στην ιστορία του Κλασικού Αθλητισμού, με χρυσά γράμματα.

Τι να περιγράψει κάποιος για τον ακέραιο χαρακτήρα του και την αγάπη του στην Οικογένεια.

Καταθέτουμε την ειλικρινή αγάπη μας στην Οικογένειά του και στους αγαπημένους του.

Βασίλη θα είσαι πάντα μαζί μας!

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου

Ήταν πράγματι διαφορετική η αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ Καραμανλή – Μολυβιάτη και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Σημίτη – Παπανδρέου.

Βασισμένη σε μια δημιουργική στρατηγική και διπλωματία, η Ευρωπαϊκή Σύνοδος του Ελσίνκι ήταν μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Ελλάδας. Έβαλε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα νέο πλαίσιο, ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό. Πέτυχε την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Συνέδεσε την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας με τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της χώρας καθώς και με τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.

Το Ελσίνκι ήταν η επιτυχής εξέλιξη της ενεργητικής διπλωματίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο αναβάθμισαν τη θέση της Ελλάδας αλλά και της επέτρεψαν να επηρεάζει και να συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Αλήθεια που θα βρισκόταν η Κύπρος σήμερα, αν ακολουθείτο η πολιτική της αδράνειας της ΝΔ;

Η υπεράσπιση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για την επίλυση των διμερών προβλημάτων χωρίς χρήση βίας ή απειλής βίας αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ελσίνκι. Η διατύπωση αυτή αφορούσε και αφορά κάθε μέλος ή υποψήφια χώρα για την ΕΕ. Οδήγησε στη διαμόρφωση του διαδικαστικού και ουσιαστικού πλαισίου με τη δέσμευση για διάλογο/διαπραγματεύσεις.

Αυτή η σημαντική απόφαση σήμαινε ότι η Ελλάδα εννοεί στην πράξη το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ότι παράλληλα η Τουρκία αποδεχόταν το δεσμευτικό πλαίσιο που μπορούσε να οδηγήσει και στην από κοινού προσφυγή στη Χάγη πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ (το 2004).

Αλήθεια τι κέρδισε η Ελλάδα με την απόφαση του Κ. Καραμανλή το 2004 να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να έχει κλείσει η υπόθεση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας; Η συνέχεια της ιστορίας δείχνει καθαρά ότι η συνέπεια της επιλογής αυτής ήταν να διαιωνίζεται το πρόβλημα και να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από πλευράς της Τουρκίας αυξάνοντας την ρητορική των διεκδικήσεων της.

Δυστυχώς η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ τόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στα θέματα της διαχείρισης της οικονομίας.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 8.4.2021

Φ. Γεννηματά: Ο εμβολιασμός των υγειονομικών δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο

Λιγότεροι μαθητές στις τάξεις και καμπάνια ενημέρωσης των υγειονομικών, ώστε να εμβολιαστούν πριν τον Σεπτέμβριο, πρότεινε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Από τις έξι» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μπορούσε η κυβέρνηση να έχει προετοιμαστεί. Είχε όλο το χρόνο να βρει λύσεις, να έχουμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις και μπορούσε τουλάχιστον ο ένας έλεγχος κάθε Δευτέρα να γίνεται από οργανωμένα συνεργεία του ΕΟΔΥ και ο δεύτερος έλεγχος να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Δεν γίνεται τούτη την ώρα όλη η ευθύνη να βρίσκεται στους γονείς.
  • Εμείς διαπιστευτήρια για το πώς κάνουμε αντιπολίτευση δίνουμε μόνο στον ελληνικό λαό. Γιατί απ’ αυτόν έχουμε πάρει εντολή. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχουμε υποχρέωση να ασκούμε σκληρή, τεκμηριωμένη υπεύθυνη αντιπολίτευση.
  • Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, αλλά σε ερωτήσεις που κάνουμε στους συνταγματολόγους οι απόψεις τους διίστανται. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα το Σεπτέμβρη που λέει ο Πρωθυπουργός. Θα είναι πάρα πολύ αργά. Χρειάζεται ειδική καμπάνια ενημέρωσης.
  • Ακούω να λένε ότι πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις που δεν είναι ζόμπι και έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες. Όμως αν δεν στηριχθούν επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες τότε όλες θα γίνουν ζόμπι. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες να στηρίξει τις πρωτοβουλίες Ντράγκι και Μακρόν για να αλλάξουν οι οικονομικοί περιορισμοί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκός Ένωσης.
  • Με νύχια και με δόντια θα δώσω τη μάχη να μεγαλώσει τη δύναμη του το Κίνημα Αλλαγής να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις μέσα από την αυτόνομη πορεία του. Ο στόχος είναι όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλοδοξίες, να κωπηλατούμε προς την ίδια μεριά για να ενισχύσουμε το Κίνημα Αλλαγής και τη δημοκρατική παράταξη. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αλλαγή.

Η συνέντευξη ΕΔΩ.

Δείτε την ΕΔΩ.

Self test: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον διαγωνισμό – εξπρές

Πληθαίνουν κι εντείνονται τα ερωτήματα για την αμφιβόλου διαφάνειας διαδικασία προμήθειας των self tests, για τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις. Η κυβέρνηση που τελικά μπέρδεψε τα self-test με τα rapid test δημιουργώντας σύγχυση σε φαρμακοποιούς και πολίτες, όχι μόνο έκανε εκπτώσεις στις προδιαγραφές του διαγωνισμού εξπρές, αλλά στάθηκε και ιδιαίτερα γενναιόδωρη στα χρήματα που μοίρασε στις εταιρίες αναδόχους! Μάλιστα, το αλαλούμ που προέκυψε χθες με την παραλαβή των self-test από τα φαρμακεία, επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι η στρατηγική των self-test δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης.

Πτυχίο για τους πωλητές λαϊκών αγορών, αλλά όχι για τον Διοικητή της ΕΥΠ

Η κυβέρνηση της επίπλαστης αριστείας για ακόμη μία φορά αποδεικνύει ότι κυβερνά και νομοθετεί με δύο μέτρα και σταθμά, αφού στους ανθρώπους των λαϊκών αγορών βάζει ως όρο για να διατηρήσουν τον πάγκο τους την ύπαρξη πτυχίου, ενώ για τον Διοικητή της ΕΥΠ έχει αφαιρέσει ως προϋπόθεση το πτυχίο! Η σκανδαλώδης και προκλητική αυτή διάταξη στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι ξεκάθαρο ότι σκοπό έχει να μπουν από την πίσω πόρτα οι ιδιωτικές εταιρείες και στις λαϊκές αγορές! Το Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων του μόχθου που αγωνιούν, είχε την Τρίτη τηλεσυνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίοι κατήγγειλαν την Κυβέρνηση για απαξίωση αντί αναβάθμισης των λαϊκών αγορών. Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά: Μαζί ενάντια σε κάθε διάκριση, προκατάληψη και φοβία

Σήμερα, 8 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά που εκτός από μέρα γιορτής της ενότητας των Ρομά, της αλληλεγγύης και της από κοινού διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, οφείλει να συνιστά και έναυσμα δράσης, εγρήγορσης και υιοθέτησης γενναίων διορθωτικών πολιτικών προς τους συμπολίτες μας Ρομά. Ακόμα και σήμερα, η κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα μετρά χιλιάδες που διαβιούν σε οικισμούς και καταυλισμούς κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς και επικίνδυνες για την ατομική και δημόσια υγεία ιδιαίτερα τώρα λόγω της πανδημίας του covid-19. Τα βήματα που κατά καιρούς γίνονται δεν επαρκούν για να καλύψουν το μεγάλο χρόνιο έλλειμμα ίσων ευκαιριών. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ διαχρονικά τάσσεται απέναντι σε κάθε διάκριση και προκατάληψη και ως Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε ολοκληρωμένες πολιτικές για τον περιορισμό των ανισοτήτων. Αγωνίζεται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ρομά στην ισότητα, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στη στέγαση, στην ένταξη και στη θεσμική εκπροσώπησή τους σε όλα τα επίπεδα Διακυβέρνησης. Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.