Κοινή δήλωση των τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, Σ. Φάμελλου και Π. Σκουρολιάκου για το Ελληνικό-«Εννιά μήνες μετά στο Ελληνικό η ΝΔ πανηγυρίζει για τις κατεδαφίσεις»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Παρακολουθούμε με έκπληξη τα διθυραμβικά δελτία τύπου της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να ανακοινώνουν «έναρξη εργασιών στο Ελληνικό», ενώ πρόκειται για απλές οφειλόμενες διοικητικές πράξεις (αποφάσεις ΚΑΣ, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων). Για αποφάσεις, προαπαιτούμενες μάλιστα της διαπιστωτικής πράξης του υπουργού Ανάπτυξης, η οποία καθυστερεί ήδη με βάση τις προβλέψεις του δικού του νόμου (4663/2020), και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών, που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών.

Ενώ η ΝΔ δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι σε μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης θα επιλύονταν όλες οι θεσμικές εκκρεμότητες και θα ξεκινούσαν οι εργασίες στο Ελληνικό, έχουν περάσει εννέα μήνες και αρκετές τροπολογίες και τελικά το μόνο που προσπαθούν να επιτύχουν είναι η έναρξη κατεδαφίσεων των υφιστάμενων κτηρίων.

Τους υπενθυμίζουμε ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως η εκτέλεση των κατεδαφίσεων είναι υποχρέωση του Δημοσίου. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο προβλέπεται ότι οι κατεδαφίσεις είναι υποχρέωση του επενδυτή, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών. Επίσης, ποτέ στη σύγχρονη ιστορία, οι κατεδαφίσεις δεν αποτέλεσαν επένδυση και αναπτυξιακό έργο.

Αντί λοιπόν να απολογηθούν για τα ψέματα που αράδιαζαν, ας απαντήσουν τι έχουν κάνει για την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που οδηγούν στη μεταβίβαση των μετοχών και στην καταβολή της πρώτης δόσης στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τη σύμβαση, γιατί μόνο τότε θα έχουμε έναρξη της επένδυσης.

Επίσης, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να φορτώσει στον ελληνικό λαό το κόστος των κατεδαφίσεων, προκειμένου να παρουσιάσει επικοινωνιακά ότι τάχα ξεκινάει η επένδυση, ή να επιχειρήσει εκ νέου τροποποίηση της σύμβασης εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου. Πιθανή εκμετάλλευση των κατεδαφίσεων και παρουσίασή τους ως ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης, θα θεωρηθεί μάλλον ως κακόγουστο και καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο.

3/4/2020

Επίκαιρη ερώτηση Ν. Φίλη σχετικά με τα προβλήματα στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και άλλα επείγοντα ζητήματα

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης προς την υπουργό Παιδείας σχετικά με τα προβλήματα στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τις καθυστερήσεις στους μόνιμους διορισμούς, και τη διεξαγωγή Πανελλήνιων εξετάσεων και άλλα επείγοντα ζητήματα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης και τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, η εμπειρία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων φαίνεται να μην είναι τόσο ρόδινη όσο επικοινωνιακά παρουσιάζει το υπουργείο.

Κύριο ζήτημα αποτελούν οι συνεχείς δυσκολίες στην ηλεκτρονική πρόσβαση και λειτουργία της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης.
Επίσης, μείζον θέμα είναι ο αποκλεισμός πολλών μαθητών και φοιτητών με όρους οικονομικούς και τεχνολογικούς και η πλήρης ανυπαρξία οποιουδήποτε προγραμματισμού και μέριμνας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, των μαθητών Ρομά και των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Προβληματισμός υπάρχει και για την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στην υλοποίηση της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση, δίχως σαφείς όρους και χρονοδιάγραμμα, καθώς και η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ειδική μέριμνα απαιτείται να ληφθεί άμεσα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Το υπουργείο δεν ανακοινώνει επίσημα και υπεύθυνα την εξεταστέα ύλη των πανελλήνιων εξετάσεων, παρατείνοντας την αβεβαιότητα χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους. Όπως από την πρώτη στιγμή έχει τονιστεί, η εξεταστέα ύλη δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διδακτέα που παραδόθηκε στις «φυσικές» σχολικές τάξεις, κάτι που συνεπάγεται την ανάγκη για έγκαιρη ανακοίνωση της μειωμένης -εκ των πραγμάτων- ύλης.
Κρίσιμη είναι και η ολοκλήρωση της διαδικασίας των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών ώστε η ερχόμενη χρονιά που θα είναι αυξημένων απαιτήσεων σε κάλυψη διδακτικών κενών, να ξεκινήσει ομαλά, έγκαιρα και με τα σχολεία στελεχωμένα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως το υπουργείο έχει επιδείξει πλήρη αδυναμία να τηρήσει τα εξαγγελθέντα χρονοδιαγράμματα για τους διορισμούς τόσο της Ειδικής, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2019, αφού εκκρεμεί ακόμα ο διορισμός 3.460 μόνιμων εκπαιδευτικών, όσο και της Γενικής Εκπαίδευσης.

Ήδη, παρά τις δεσμεύσεις, η ημερομηνία τοποθέτησης 5.250 νέων μόνιμων εκπαιδευτικών αγνοείται.

Επισυνάπτεται η σχετική ερώτηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

– προς την κα υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Προβλήματα στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθυστερήσεις στους μόνιμους διορισμούς, διεξαγωγή Πανελλήνιων εξετάσεων & άλλα επείγοντα ζητήματα»

Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης εξάπλωσης της πανδημίας, το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων και επιχείρησε να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή και τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, η εμπειρία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων φαίνεται να μην είναι τόσο ρόδινη όσο επικοινωνιακά παρουσιάζει το υπουργείο.

Κύριο ζήτημα αποτελούν οι συνεχείς δυσκολίες στην ηλεκτρονική πρόσβαση και λειτουργία της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης. Επίσης, μείζον θέμα είναι ο αποκλεισμός πολλών μαθητών και φοιτητών με όρους οικονομικούς και τεχνολογικούς και η πλήρης ανυπαρξία οποιουδήποτε προγραμματισμού και μέριμνας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, των μαθητών Ρομά και των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Προβληματισμός υπάρχει και για την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στην υλοποίηση της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση, δίχως σαφείς όρους και χρονοδιάγραμμα, καθώς και η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ειδική μέριμνα απαιτείται να ληφθεί άμεσα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Το υπουργείο δεν ανακοινώνει επίσημα και υπεύθυνα την εξεταστέα ύλη των πανελλήνιων εξετάσεων, παρατείνοντας την αβεβαιότητα χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους. Όπως από την πρώτη στιγμή έχει τονιστεί, η εξεταστέα ύλη δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διδακτέα που παραδόθηκε στις «φυσικές» σχολικές τάξεις, κάτι που συνεπάγεται την ανάγκη για έγκαιρη ανακοίνωση της μειωμένης -εκ των πραγμάτων- ύλης.

Κρίσιμη είναι και η ολοκλήρωση της διαδικασίας των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών ώστε η ερχόμενη χρονιά που θα είναι αυξημένων απαιτήσεων σε κάλυψη διδακτικών κενών, να ξεκινήσει ομαλά, έγκαιρα και με τα σχολεία στελεχωμένα. Σημειώνεται πως το υπουργείο έχει επιδείξει πλήρη αδυναμία να τηρήσει τα εξαγγελθέντα χρονοδιαγράμματα για τους διορισμούς τόσο της Ειδικής, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2019, αφού εκκρεμεί ακόμα ο διορισμός 3.460 μόνιμων εκπαιδευτικών, όσο και της Γενικής Εκπαίδευσης. Ήδη, παρά τις δεσμεύσεις, η ημερομηνία τοποθέτησης 5.250 νέων μόνιμων εκπαιδευτικών αγνοείται.

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτηριστικές καθυστερήσεις καταγράφονται και στη στελέχωση των Πανεπιστημίων με μέλη ΔΕΠ και άλλο επιστημονικό/ερευνητικό προσωπικό, ειδικά σε μια περίοδο που η συμβολή των ιδρυμάτων θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελέτη, την αποκωδικοποίηση και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τέλος, μια σειρά από καταγγελίες βλέπουν το φως το δημοσιότητας σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Μεταξύ αυτών αναφέρεται πως ορισμένοι εργοδότες παρά το ότι έχουν εισπράξει δίδακτρα από τους γονείς για όλη τη χρονιά, δεν καταβάλλουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών τους. Την ίδια στιγμή τους αναγκάζουν να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ, αν και συνεχίζουν να εργάζονται και να διδάσκουν εξ αποστάσεως.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα ηλεκτρονικής πρόσβασης στις ψηφιακές πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας την καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών; Υπάρχει πρόβλεψη για επιδότηση αγοράς εξοπλισμού και παροχής δεδομένων για όσους μαθητές και φοιτητές δε διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος τηλεκπαίδευσης, δηλαδή του ΠΣΔ και των συστημάτων που χρησιμοποιούν τα ΑΕΙ; Δεσμεύεται για την αποχώρηση της εταιρίας μετά το πέρας του τριμήνου, τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται στις βάσεις δεδομένων της, καθώς και για την αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε τεχνολογικού τετελεσμένου που θα της έδινε προβάδισμα σε μελλοντικές εφαρμογές;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την ουσιαστική υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων όπως τα προσφυγόπουλα και οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Πότε προτίθεται να ανακοινώσει το σχεδιασμό για τις πανελλήνιες εξετάσεις, με βάση τα σημερινά και επικρατέστερα σενάρια, ώστε μαθητές και οι μαθήτριες να πάψουν να διάγουν σε καθεστώς αβεβαιότητας; Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού των μόνιμων εκπαιδευτικών τόσο στην Ειδική Αγωγή όσο και στην Γενική Εκπαίδευση; Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης στελέχωσης των ΑΕΙ τόσο με νέα μέλη ΔΕΠ, όσο και με την επαναπροκήρυξη των θέσεων από συνταξιοδοτήσεις; Υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση των σχολών και των τμημάτων επιστημών που θεραπεύουν αντικείμενα και καλύπτουν ανάγκες που διαμορφώνονται από την πανδημία του ιού, χωρίς ωστόσο, η όποια στήριξη να είναι σε βάρος των υπόλοιπων σχολών και τμημάτων; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διαφυλάξει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Φίλης

Σωκράτης Φάμελλος: Βάζουμε πλάτη σημαίνει προτάσεις και κριτική για να στηρίξουμε την υγεία

Σημεία συνέντευξης του Σωκράτη Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και την εκπομπή «Kontra 24»

Βάζουμε πλάτη σημαίνει προτάσεις και κριτική για να στηρίξουμε την υγεία

«Πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι η ανθρώπινη ζωή την οποία και πρέπει να προστατεύσουμε. Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εμάς μας ενδιαφέρει όλοι οι πολίτες, ισότιμα, να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και ένα γιατρό δίπλα τους. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία εμμένει στις ιδεοληψίες της. Δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη δημόσια υγεία, στο επίσημο πρόγραμμά της συμπεριλαμβάνονταν οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία, ώστε οι ιδιώτες να καρπώνονται την υπεραξία, το κέρδος, από τα δημόσια νοσοκομεία. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την πανδημία, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις 4.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί αυτού, και για να καλύψει τα υφιστάμενα κενά, μεταφέρει γιατρούς από τις Περιφερειακές Δομές και τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να αφήνει κατοίκους κωμοπόλεων, ηλικιωμένους, χρόνια νοσούντες αλλά και άλλους ασθενείς χωρίς φροντίδα. Ακόμα και πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, που πρέπει να έχουν κατ’ οίκον νοσηλεία, δε θα έχουν ένα γιατρό να τους συμβουλεύει. Δημιουργούν δηλαδή ένα νέο πρόβλημα αντί να λύσουν τα υφιστάμενα προβλήματα. Ευελπιστούμε ότι η πολιτική πίεση που ασκούμε θα αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις μετακινήσεις γιατρών και να προχωρήσει επιτέλους στις προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και να αναχαιτιστεί το brain drain. Και βέβαια πρέπει να πούμε ένα μπράβο στους υγειονομικούς που δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και την εκπομπή «Kontra 24» με τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη.

Τόνισε στη συνέχεια ότι, δυστυχώς, ακόμη και μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε η Νέα Δημοκρατία βοηθάει τα «δικά της» παιδιά με αποτέλεσμα κάποιοι να βγάζουν κέρδος από την πανδημία του κορονοϊού και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να αντιδράσει, ακόμη και τώρα που έχει επιλέξει να κρατάει χαμηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση ώστε να «βάλει πλάτη» για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Αναφέρθηκε στη ενδεικτική της αντίληψης της ΝΔ για την υγεία δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη «να μη μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν και η Τρόικα, τις απολύσεις γιατρών τις κάνω εγώ», στο πεντάευρω για τους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία και στις 7.500+ διαθεσιμότητες που δρομολογήθηκαν από τον κύριο Μητσοτάκη ως αρμόδιο υπουργό επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και τις χιλιάδες απολύσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Πιστή δυστυχώς στις ιδεοληψίες της, τώρα η Νέα Δημοκρατία διπλασιάζει την αποζημίωση των ιδιωτών για την χρήση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επικαλούμενη μάλιστα τη δήθεν μη συμπερίληψη του κόστους εργασίας στα 800 ευρώ της αποζημίωσης, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και να δώσει στις ιδιωτικές κλινικές από 800, 1600 ευρώ ανά ημέρα. «Αυτό σημαίνει στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται : Στην αναμπουμπούλα η Νέα Δημοκρατία δωρίζει 21 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες για το 2020, 30 εκατ. ευρώ για εργαστηριακό έλεγχο από τις ιδιωτικές κλινικές, 11 εκατ. ευρώ επιδότηση στα διόδια του Μορέα λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων, 11 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ενώ η ενημερωτική εκστρατεία θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν βάσει νόμου! Αυτά συμβαίνουν δυστυχώς αντί να γίνονται προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να ενισχύονται τα δημόσια νοσοκομεία με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να γίνονται τεστ, όσα δηλαδή χρειαζόμαστε σήμερα αλλά, «τακτοποιούν» τους κλινικάρχες, τους καναλάρχες, τους διαφημιστές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν σταματάμε την κριτική παρότι βάζουμε πλάτη στην κυβέρνηση σε πολλά πεδία. Εκτός αν θέλετε να το βουλώσουμε κι εμείς, όπως, επί της ουσίας συστήσατε στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) επειδή πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος απαντώντας σε προηγούμενη τοποθέτηση της κυρίας Βούλτεψη .

Ερωτηθείς εάν θεωρεί επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας σχολίασε ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά, ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις καθώς συνέχεια ο κύριος Μητσοτάκης τροποποιεί τις θέσεις και τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, με διαφορά λίγων ωρών. Ένα παράδειγμα είναι ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, φτάνουν δηλαδή στο 3,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας ενώ σε άλλες χώρες φτάνουν το 20% του αντίστοιχου ΑΕΠ. Στάθηκε στη πρωτοβουλία που έλαβε προσωπικά ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, όπου πρότεινε τη μη διακοπή παροχής νερού και ενέργειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου) σε κανένα πολίτη, και ειδικά στους πιο ευάλωτους, την περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να μένουμε όλοι στο σπίτι, την παράταση εξόφλησης λογαριασμών βασικών αγαθών, τη μη αύξηση οποιοδήποτε τιμολογίου ύδρευσης και ενέργειας και την πρόβλεψη κάλυψης μέρους των οφειλών των πιο ευάλωτων.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε τέλος, τρία ακόμη λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα οποία, όπως υπογράμμισε, πρέπει να διορθωθούν. Συγκεκριμένα:

-Την κατάργηση της γελοίας πρόβλεψης αποζημίωσης 600 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες με voucher τηλεκατάρτισης και τη συμπερίληψή τους στα 800 ευρώ, καθότι με αυτόν τον τρόπο τους κοροϊδεύει και ωφελεί μόνο τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

-Την απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που δυστυχώς, σύμφωνα με καταγγελίες, συνεχίζονται όπως και τα τηλέφωνα των εισπρακτικών εταιρειών, αλλά και των υψηλών χρεώσεων των τραπεζών στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου

-Την κατάργηση της προϋπόθεσης συνεχούς κερδοφορίας για έξι συνεχόμενους μήνες (6), ώστε οι μικρομεσαίοι, επαγγελματίες και έμποροι να ενταχθούν στη στήριξη των 800 ευρώ, κάτι που είναι απαράδεκτο

«Κάνουμε όλες αυτές τις προτάσεις γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση μάς οδηγεί σε τοίχο. Δε βλέπει ποιο θα είναι το οικονομικό πλήγμα στην οικονομία. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει κατεύθυνση ώστε, την επόμενη μέρα, να βγει όρθια η κοινωνία και η οικονομία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και εξασφάλισε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, κινήσεις που επιτρέπουν στη σημερινή κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά και όχι με αποσπασματικά μέτρα την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα ακόμη, πρέπει να αξιοποιήσει την απόφαση αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και τη μη συμπερίληψη των μέτρων λόγω κορονοϊού στις δημοσιονομικές μας υποχρεώσεις καθώς και να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για λύσεις ευρω-ομολόγου ή αντίστοιχου ταμείου, γιατί λύσεις υπάρχουν αλλά βούληση δεν βλέπουμε αν υπάρχει», δήλωσε κλείνοντας.

3/4/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες»

Με ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, Α. Ξανθού, Ε. Αχτσιόγλου και Μ. Τζούφη ζητείται ο συντονισμός των Υπουργών Εργασίας και Υγείας για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων έναντι του κορονοϊού ώστε οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να μπορούν να κάνουν χρήση των προστατευτικών έκτακτων μέτρων.

Σε ερώτηση με θέμα: «απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» την οποία κατέθεσαν σήμερα οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, Ανδρέας Ξανθός, Έφη Αχτσιόγλου και Μερόπη Τζούφη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας ζητούν να συντονισθούν άμεσα τα δύο υπουργεία για να εκδοθεί πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να προστατευτούν κάνοντας χρήση των έκτακτων μέτρων. Συγχρόνως ζητείται να ελέγχεται, μέσω ΣΕΠΕ, η τήρηση, από τους εργοδότες, των νόμιμων προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Με την ΠΝΠ της 11ης-3-2020 (ΦΕΚ 55Α΄), θεσμοθετήθηκαν έκτακτα προσωρινά προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν οι εργοδότες για την προστασία των εργαζομένων και την πρόληψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας της 12/3/2020 που παρέχει διευκρινίσεις για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αναφέρεται ότι: «ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι έχουν συμπτώματα του ιού, οι ίδιοι ή οι οικείοι τους και πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα. …….Ομοίως συμβαίνει για τις έγκυες εργαζόμενες γυναίκες…..Στο διάστημα της παραμονής κατ’ οίκον ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζόμενου». Η ίδια εγκύκλιος σε άλλο σημείο ορίζει ότι: «για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ …. εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζομένους σε κατ’ οίκον παραμονή».

Όμως, στην εγκύκλιο δεν αναφέρονται επακριβώς ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που έχουν αυτό το δικαίωμα ενώ ο ΕΟΔΥ, στον οποίο η εγκύκλιος παραπέμπει, στην ιστοσελίδα του, αναφέρει ενδεικτικά ορισμένες ευπαθείς ομάδες: «άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών».

Συνέπεια αυτής της ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπουργείων είναι να εξαρτάται η εφαρμογή του μέτρου της κατ’ οίκον παραμονής ευπαθών εργαζομένων από τη διάθεση του εργοδότη. Συχνά οι εργοδότες δεν αποδέχονται τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν εργαζόμενοι ως απόδειξη ένταξης σε ευπαθή ομάδα και τους αναθέτουν καθήκοντα που τους εκθέτουν σε κίνδυνο νόσησης με πιθανά ολέθρια αποτελέσματα.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους δύο υπουργούς να συνεργασθούν άμεσα ώστε να εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ και να γίνει αποδεκτός από το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων ο πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που δικαιούνται να κάνουν χρήση των έκτακτων μέτρων προστασίας τους. Παράλληλα, ζητούν να ελέγχεται μέσω του ΣΕΠΕ η συμμόρφωση των εργοδοτών στην παροχή των νόμιμων αυτών δυνατοτήτων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Επισυνάπτεται η σχετική ερώτηση

Απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Με την ΠΝΠ της 11ης-3-2020 (ΦΕΚ 55Α΄) ορίζονται έκτακτα προσωρινά προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν οι εργοδότες στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πρόληψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην  εγκύκλιο 12339/404/12-3-2020 της Γενικής Γραμματέως Εργασίας, όπου παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της ΠΝΠ, στην παράγραφο 1 του κεφαλαίου Β με τίτλο: «Παραμονή εργαζομένων κατ’ οίκον μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ» αναφέρεται ότι: «ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι  εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων οι ίδιοι οι οικείοι τους και πρέπει,  σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα. …….Ομοίως συμβαίνει για τις έγκυες εργαζόμενες γυναίκες λόγω του κινδύνου για τις ίδιες και το κυοφορούμενο έμβρυο. Στο διάστημα της παραμονής κατ’ οίκον ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζόμενου».

Στην τελευταία παράγραφο της ίδιας εγκυκλίου, η οποία έχει τίτλο: «απομάκρυνση από την εργασία εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» αναφέρεται ότι: «για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζομένους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους».

Ωστόσο, ούτε στην ερμηνευτική εγκύκλιο περιλαμβάνεται, ούτε όμως και από τον ΕΟΔΥ έχει αναρτηθεί πλήρης κατάλογος των συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων που εντάσσονται σε αυτή τη διάταξη. Ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του αναφέρει: «άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών» χωρίς να παραθέτει τα υποκείμενα νοσήματα στο σύνολό τους. Σε αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών που αφορά μέτρα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο, ΟΤΑ κλπ, αναφέρονται ως  ευπαθείς ομάδες οι πάσχοντες από  χρόνια σοβαρά προβλήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη και όσοι τελούν σε ανοσοκαταστολή). Κάτι ανάλογο στον ιδιωτικό τομέα δεν υφίσταται.

  • Επειδή

αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας και της έλλειψης συντονισμού κατά τη νομοθέτηση των μέτρων είναι να επαφίεται στην διάθεση του εργοδότη η αποδοχή  ενός εργαζόμενου ως ανήκοντος σε ευπαθή ομάδα και να παραμένει αυτός απροστάτευτος απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού με πιθανές ολέθριες συνέπειες.

  • Επειδή

έχουν περιέλθει στη γνώση μας πολλές περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι προσκομίζουν στον εργοδότη τους ιατρικές βεβαιώσεις για τις παθήσεις τους πλην όμως εκείνος δεν αποδέχεται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τους αναθέτει καθήκοντα που τους φέρνουν σε επαφή με άλλα άτομα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό και να νοσήσουν.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να εκδώσουν άμεσα, μέσω του ΕΟΔΥ, πλήρη κατάλογο των ευπαθών ομάδων έναντι του κορονοϊού;
  2. Προτίθενται να εκδώσουν συμπληρωματική ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία να ορίζεται επακριβώς ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της ΠΝΠ για την κατ’ οίκον παραμονή προκειμένου να προστατευτούν από πιθανές ολέθριες συνέπειες του κορονοϊού;
  3. Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το ΣΕΠΕ για να ελέγξουν περιπτώσεις όπου οι εργοδότες αναθέτουν σε ευπαθείς εργαζομένους τους καθήκοντα που τους εκθέτουν σε κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θεανώ Φωτίου

Ανδρέας Ξανθός

Ευτυχία Αχτσιόγλου

Μερόπη Τζούφη

Δήλωση Α. Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ

Δήλωση Α. Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ

Το Υπουργείο Υγείας με σημαντική καθυστέρηση και μετά από συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του Τομέα Υγείας αλλά και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα σχέδιο που, ενώ ενσωματώνει κάποιες ιδέες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί δημόσια από πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ και από το «Παρατηρητήριο Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατώτερο των περιστάσεων γιατί επιμένει στην λογική της έκτακτης και ευκαιριακής χρήσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των ανθρώπων τους και όχι στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ στο ΕΣΥ, ειδικά σε μια περίοδο απειλής για τη Δημόσια Υγεία.

Υπάρχουν και δύο πολύ προβληματικά σημεία στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας :

1. Συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο μετακινήσεις γενικών γιατρών κυρίως από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε νοσοκομείαενώ για πρώτη φορά προβλέπεται ότι και προσωπικό των ΤΟΜΥ θα μετακινηθεί σε ΚΥ. Οι μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού από την ΠΦΥ σ’ αυτή τη φάση και με αυτό τον τρόπο (πρωινό ωράριο) δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση στα επαρχιακά νοσοκομεία που πιέζονται από την καθημερινή 24ωρη εφημερία και τη νοσηλεία περιστατικών με κοροναϊό. Αντίθετα αδυνατίζουν πολύ το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας στην κοινότητα μέσω των δημόσιων δομών ΠΦΥ και δεν αξιοποιούν στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΦΥ στο «φυσικό του χώρο».

2. Οι αρκετά ικανοποιητικές αμοιβές ιδιωτών γιατρών για παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία σ’ αυτή τη φάση, πρέπει για λόγους στοιχειώδους ισοτιμίας σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους επικουρικούς γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην «πρώτη γραμμή», να συνοδευτούν με σαφέστατη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου αλλά και των αμοιβών των νοσηλευτών – λοιπού προσωπικού, αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης. Αλλιώς τα «χειροκροτήματα» και τα «ευχαριστώ» θα είναι εντελώς υποκριτικά.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πλήρως την ΠΦΥ για λόγους ιδεοληπτικούς. Γιατί ήταν η ΝΔ που επί κυβέρνησης Σαμαρά έδιωξε 2.500 ειδικευμένους γιατρούς από τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ και αποδιοργάνωσε την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα. Και ήταν επίσης η ΝΔ που πολέμησε λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, το θεσμό του οικογενειακού και τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης στο πεδίο της ΠΦΥ δεν πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο οι δημόσιες δομές αλλά ο ιδιωτικός τομέας.

Οι δημόσιες δομές ΠΦΥ, στον βαθμό που στηριχθούν με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, μπορούν αυτή την περίοδο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, να δώσουν έμφαση στην υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού ευθύνης τους, να οργανώσουν, σε συνεργασία με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή μη) καθώς και με προγράμματα των Δήμων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», την κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών που σήμερα «μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική κλινική εκτίμηση και εποπτεία. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την κουλτούρα της κοινοτικής και οικογενειακής φροντίδας, της εξωστρεφούς δράσης των δομών ΠΦΥ και της συνέργειας ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας.

3/4/2020

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.