Κλείνει το εργοστάσιο ανακύκλωσης – «Στον αέρα» 45 εργαζόμενοι


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 12 Οκτωβρίου 2019 by energinews (admin)

Λουκέτο βάζει το εργοστάσιο σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου

Σκληρή ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Ηρακλείου περί κλεισίματος του εργοστασίου ανακύκλωσης στο Ηράκλειο εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Η Ένωση αναφέρθηκε στα εργατικά ατυχήματα και την καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι – σύμφωνα πάντα με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων – λίγες μόνο ημέρες πριν την ανακοίνωση του αντιδημάρχου, ότι «το εργοστάσιο θα κλείσει έως το Σάββατο και πιθανά να κλείσει για ένα διάστημα για επισκευές», ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το σωματείο είχε υποστηρίξει ότι δεν ήξερε «απολύτως τίποτα» για το κλείσιμο του εργοστασίου.
«Καμία ευαισθησία ούτε για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, ούτε για την ανακύκλωση και την οικολογία δεν έχουν κυβέρνηση-ΕΕΑΑ και Δήμος Ηρακλείου. Το μόνο που τους νοιάζει πραγματικά είναι η ΕΕΑΑ και οι εργολάβοι να βγάζουν κέρδη από τα ανακυκλώσιμα των πολιτών, που πληρώνουν για ανακύκλωση με τις… πλάτες της κυβέρνησης και του Δήμου Ηρακλείου.

Στις 23/09 το σωματείο μας, με τους εργαζόμενους της ανακύκλωσης, πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Αναδείχτηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα της συστηματικής καθυστέρησης πληρωμών, των εργατικών ατυχημάτων και της ανασφάλειας για το πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου. Η δημοτική Αρχή παραδέχτηκε ότι πετούσε στον ΧΥΤΑ το ανακυκλώσιμο υλικό γιατί “δεν υπήρχε άλλη λύση”, ενώ χαρακτηριστικά έλεγε πως είναι στο πλευρό των εργαζομένων…
Έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε, τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η εταιρεία δεσμεύτηκε εγγράφως με το επισυναπτόμενο ότι θα εξοφλήσει τον μήνα Σεπτέμβρη έως τις 10 Οκτωβρίου, και το επίδομα αδείας έως τις 15/10. Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε πόσο αφερέγγυα είναι, καθώς χθες Πέμπτη 10/10 (σ.σ. προχθές) αποπλήρωσε μόλις το 20% των δεδουλευμένων.
Η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε, δυστυχώς, με τραγικό τρόπο τις άθλιες και επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή συνθήκες που η ΕΙΥΗ και οι εργαζόμενοι της ανακύκλωσης όλα αυτά τα χρόνια κατήγγειλαν με το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε λίγες μέρες πριν, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου εργοδηγού. Θα ήταν μάλλον από την πολλή συντήρηση…», αναφέρεται αρχικά στην εν λόγω ανακοίνωση.

«Τι θα γίνει με τους 45 εργαζόμενους;»

Δε μας λένε το ουσιαστικό ο αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος… Τι θα γίνει με τους 45 εργαζόμενους, που είναι απλήρωτοι και συνάμα μένουν στον “αέρα” αυτοί και οι οικογένειές τους χωρίς μεροκάματο; Τι μέλλει γενέσθαι με την ανακύκλωση που χρυσοπληρώνει ο λαός της Ανατολικής Κρήτης μέσω των τελών;

Αυτό είναι το “κράτος δικαίου”, μιας και άνοιξε η συζήτηση πρόσφατα. Οι εργάτες να δουλεύουν απλήρωτοι, να σακατεύονται στη δουλειά και να πετιούνται στον δρόμο, και η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, ο Δήμος να κάνει τεμενάδες στους μεγαλοεργοδότες της ΕΕΑΑ και ο λαός να πληρώνει χωρίς αντίκρισμα.
Οι εργαζόμενοι δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όλους αυτούς που μετέτρεψαν την ανακύκλωση σε μια απέραντη μπίζνα, αυτούς που θέλουν τους εργάτες να σακατεύονται καθημερινά, να πληρώνονται αν και εφόσον βολεύει τα εταιρικά κέρδη. Απέναντι στο επιχείρημά τους “καθήστε καλά για να έχετε δουλειά” απαντάμε ακόμη μία φορά πως οι ανάγκες οι δικές μας και των οικογενειών μας μάς οδηγούν, σιγή νεκροταφείου δε θα έχουν», αναφέρεται στη συνέχεια της επίμαχης ανακοίνωσης.
Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι ζητούν από την ΕΕΑΑ, τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και την κυβέρνηση να διασφαλίσουν ότι δε θα χάσουν κανένα από τα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις που έχουν κερδίσει, είτε το εργοστάσιο είναι κλειστό για 2-3 μέρες είτε για 2 μήνες. Επίσης, ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους για το «τι σχεδιάζουν να κάνουν με τη διαδικασία αποκομιδής και ανακύκλωσης πίσω από κλειστές πόρτες, μακριά από τον λαό αλλά για τον λαό».

Τέλος, η Ένωση ζητά «να πληρώσει η Waste Solutions τα δεδουλευμένα που χρωστάει, όπως και το επίδομα άδειας σε όλους, μέχρι τις 15 του Οκτώβρη, όπως έχει η ίδια δεσμευτεί».

«Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας»

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος ανέφερε ότι, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η Ένωση είχε προτείνει – για την αποφυγή καταστάσεων όπως αυτή που φαίνεται να διαμορφώνεται σήμερα – να γίνει τροποποίηση της σχετικής σύμβασης, ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας σε περίπτωση «αλλαγής του εργολάβου του εργοστασίου».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλούστρος, η τροποποίηση της σύμβασης υπογράφηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και τον ΕΣΔΑΚ, ωστόσο δεν υπεγράφη από την ΕΕΑΑ. Ο κ. Σαλούστρος έκανε λόγο για υποκρισία, καθώς «στην ΕΕΑΑ συμμετέχει έμμεσα μέσω της ΚΕΔΕ και ο Δήμος».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.