Κλαδική πολιτική ελαιοκαλλιέργειας, επιχειρησιακό σχέδιο και άμεσα μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Με  επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά κλαδική κεντρική πολιτική ελαιοκαλλιέργειας, επιχειρησιακό σχέδιο και άμεσα μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η έλλειψη κεντρικής κλαδικής πολιτικής για την ελαιοκαλλιέργεια έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε απαξίωση το ελαιόλαδο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη μείωση εισοδήματος των παραγωγών.

Αν και η νέα ελαιοκομική περίοδος ξεκινάει οσονούπω, η απογοήτευση διακατέχει τον κλάδο, αφού δεν υπάρχει κάποια αλλαγή πολιτικής που θα επανέφερε στο επίκεντρο του Κυβερνητικού ενδιαφέροντος την ελαιοκαλλιέργεια.

Εκτός από την έλλειψη κλαδικής πολιτικής και επιχειρησιακού σχεδίου  δεν λαμβάνονται:

-Μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του ελαιόλαδου

-Μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς του ελαιόλαδου και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που υπάρχουν

-Θεσμικές πρωτοβουλίες για την ευρύτερη συνεργασία των ελαιοπαραγωγών και των οργανώσεων τους κυρίως ως προς την προώθηση του ελαιόλαδου

-Μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι λόγω της αποτυχίας της δακοκτονίας και της αδυναμίας προώθησης του ελαιόλαδου σε ικανοποιητικές τιμές τα προηγούμενα χρόνια

έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο εισόδημα τους.

Η πολύ χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου τα τελευταία χρόνια και η αβεβαιότητα για την νέα χρονιά προκαλούν έντονη ανησυχία και αγωνία στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής, τις υψηλές τιμές των αγροτικών εφοδίων, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την αδυναμία διάθεσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή απαιτείται  κλαδική πολιτική, επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και του ελαιόλαδου

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμα πολιτικής για την ελαιοκαλλιέργεια και τι θα πράξετε για την παραπάνω δέσμη άμεσων μέτρων στήριξης του ελαιόλαδου και των ελαιοπαραγωγών;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φάκελος για την αποζημίωση  των ελαιοπαραγωγών  για την μείωση της παραγωγής και την απώλεια του εισοδήματος τους  κατά τα προηγούμενα χρόνια;».

Μέτρα ανακούφισης των Φωτογράφων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού

Με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με 19 Βουλευτές, ζητούν τη λήψη μέτρων ανακούφισης των φωτογράφων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ως γνωστόν η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει και εξακολουθεί να πλήττει πλήθος επιχειρήσεων και στη χώρα μας, απειλώντας την βιωσιμότητά τους και βέβαια το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων.

Ο κλάδος των Φωτογράφων ανήκει σε αυτούς που μαστίζονται δραματικά, για μια σειρά από λόγους που συνδέονται με το «πάγωμα» πλήθους δραστηριοτήτων εν μέσω πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τόσο οι γάμοι, που αποφέρουν το 80% του ετήσιου κύκλου των εργασιών των Φωτογράφων, όσο και πλήθος εκδηλώσεων (συνέδρια, σχολικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και λοιπά πολιτιστικά δρώμενα), που καλύπτουν περίπου το υπόλοιπο 20% του ετήσιου τζίρου τους, ακυρώθηκαν μαζικά.

Επιπλέον, η προϊοντική φωτογράφιση, λόγω μη εισαγωγής νέων προϊόντων εκμηδενίστηκε, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και με τη λιανική του κλάδου.

Τέλος, οι φωτογραφίσεις για τα νέα διαβατήρια ή τις ανανεώσεις είχαν σταματήσει μέχρι  το Σεπτέμβριο, εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ των χωρών.

Γίνεται αντιληπτό ότι το διάστημα των τελευταίων επτά μηνών ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο για τον κλάδο των Φωτογράφων, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και αγωνιούν για τη διατήρηση των επιχειρήσεών τους.

Η ανησυχία τους επιτείνεται ακόμα περισσότερο από τους φόβους που γεννά το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα.

Προκειμένου λοιπόν να στηριχθεί ο κλάδος στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, ζωτικής σημασίας είναι τα εξής μέτρα:

  • Παράταση της μείωσης του ενοικίου της τάξης του 40% μέχρι και το τέλος του 2020.
  • Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.
  • Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (εκτός του Φ.Π.Α.) και έκπτωση 25% σε όσους πληρώνουν τις εισφορές τους κανονικά.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% μέχρι το τέλος του 2020.
  • Ένταξη των επιχειρήσεων των Φωτογράφων στα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και σε όσα σχεδιάζονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
  • Πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, με εγγύηση του δημοσίου και επιδότηση του επιτοκίου.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, εάν προτίθενται να λάβουν τα παραπάνω μέτρα για την ανακούφιση του κλάδου από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Χαράλαμπος Καστανίδης, Μιχαήλ Κατρίνης , Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας , Γεώργιος Καμίνης, Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, ΜπουρχάνΜπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Απόστολος Πάνας, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γεώργιος Φραγγίδης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.