Κεγκέρογλου: Δεκάδες manager έχετε και προσλαμβάνετε κι άλλους, βούληση, σχέδιο και project για έκδοση των συντάξεων δεν έχετε.


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιανουαρίου 2021 by energinews (admin)

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα την έκδοση του μεγάλου αριθμού των συντάξεων που εκκρεμούν για μεγάλο διάστημα, ακόμη και έξι χρόνια.

Η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις όπως τις ανέδειξε ο Βουλευτής, Βασίλης Κεγκέρογλου, έχει φτάσει στο απροχώρητο κι αυτό που εξοργίζει περισσότερο τους συνταξιούχους χωρίς σύνταξη είναι οι προκλητικές κυβερνητικές δηλώσεις ότι οι συντάξεις εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά.

Το πρόβλημα στην καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων αρχίζει από το 2012, διογκώνεται από το 2015 και εκτοξεύεται από το 2018 και μετά.

Προς τεκμηρίωση αυτών, παραθέτω στοιχεία με την εξέλιξη των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης τα έτη 2019 και 2020 μόνο για κύριες συντάξεις.

Αριθμός εκκρεμών κύριων συντάξεων: Μάρτιος 2019-113.470, Ιούνιος 2019-125.075, Σεπτέμβριος 2019-140.270, Δεκέμβριος 2019-151.500, Μάρτιος 2020-161.900, Ιούνιος 2020-165.560, Σεπτέμβριος 2020-173.175.

Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι από τους 173.175 συνταξιούχους που το Σεπτέμβριο 2020 εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξής τους, μόνο οι 34.900 λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη (ποσοστό 20,1%).

Οι υπόλοιποι 138.275 (ποσοστό 79,9%) είναι πραγματικά «συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη»!

Και μάλιστα, μεγάλο ποσοστό αυτών περιμένουν τη σύνταξή τους για πολλά χρόνια.

Επιπλέον οι επικουρικές και τα εφάπαξ ανέρχονται κοντά στις 150.000.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πριν 1,5 χρόνο στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για απλοποίηση της νομοθεσίας και Ενιαίο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση των συντάξεων.

Επιπλέον προτείνουμε εν τω μεταξύ να λαμβάνουν όλοι την προσωρινή σύνταξη. Αρνήθηκαν τις  προτάσεις μας, ακόμη κι αυτές για το ανθρώπινο δυναμικό και μετά το  φιάσκο της απονομής συντάξεων «με το πάτημα ενός κουμπιού», ψήφισαν ορισμένες διατάξεις για την αξιοποίηση των έμπειρων συνταξιούχων αλλά με 1,5 χρόνο καθυστέρηση!

Μετά τον ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επινόησε μαζί με τον νέο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την θέση του ProjectManagerστον e-ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις. Όμως όπως τόνισε ο Βουλευτής, Βασίλης Κεγκέρογλου, «Manager υπάρχουν δεκάδες και ιδίως ανάμεσα στους 3.000 μετακλητούς της κυβέρνησης, βούληση, σχέδιο και Projectδεν υπάρχεικαι ζήτησε «το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις με πράξεις και όχι λόγια».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Τσακλόγλου, αφού προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέρθηκε στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις αποδέχθηκε τα στοιχεία που κατέθεσε ο Βουλευτής για τις συντάξεις που εκκρεμούν πανελλαδικά αφού έδωσε τα στοιχεία που αφορούν  την Κρήτη 7.347 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ΙΚΑ 3.445, ΟΑΕΕ 1312, και ΟΓΑ 2.560 και ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα για την έκδοσή τους είναι  μέχρι το τέλος του 2021.

Βίντεο από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης  στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://www.youtube.com/watch?v=CEADz3IeMsM

Στη Βουλή από τον Β.Κεγκέρογλου η επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με τις προτάσεις της για λήψη συμπληρωματικών μέτρων στήριξης, ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα, να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στα αρμόδια Υπουργεία, την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με τις προτάσεις της για λήψη συμπληρωματικών μέτρων στήριξης, ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα, να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Συγκεκριμένα προτείνουν:

 • Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μην είναι επιστρεπτέες, να δοθούν ΑΜΕΣΑ και να στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Μείωση του ενοικίου κατά 40% για τους επόμενους 6 μήνες, με ταυτόχρονη κάλυψη της απώλειας των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες, με χρήματα και όχι με φοροαπαλλαγή (και στα νομικά πρόσωπα).
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ κατά 40% για τους επόμενους 6 μήνες.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για τους επόμενους 6 μήνες.
 • Ενεργοποίηση του επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού.
 • Αναβολή για 6 μήνες της ενεργοποίησης του νέου πτωχευτικού κώδικα.
 • Στήριξη των εργαζομένων και παράταση των επιδομάτων ανεργίας.
 • Να υλοποιηθούν τα δάνεια που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και δεν προχωρούν επειδή η εγγύηση του 80% του κράτους δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά του ότι έχει εξαγγελθεί από το Μάρτιο του 2020.
 • Αναστολή για 6 μήνες του μέτρου ηλεκτρονικής τιμολόγησης και κατάργησης χειρόγραφων τιμολογίων .
 • Όσον αφορά την πληρωμή των επιταγών πρέπει με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας (για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων).
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.