Κεγκέρογλου: Άμεσες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις ελιές και τα αμπέλια

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, προχώρησε σε γραπτή κοινοβουλευτική παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για  άμεσες αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφές στις ελιές και τα αμπέλια από τις ακραίες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Κρήτης  από τις ακραίες εναλλαγές της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, αλλά και τη βροχή που έπεσε.

Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, αφού οι σοδειές για τα δύο αγροτικά προϊόντα του νησιού για πολλές περιοχές, θεωρούνται κατεστραμμένες.

Επειδή οι αγρότες σε όλη τη χώρα  αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Επειδή το ποσοστό ζημιάς, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, είναι αρκετά μεγάλο και κρίνεται άκρως απαραίτητη η άμεση διενέργεια εκτιμήσεων των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ,

επειδή έχουν πληγεί όλες οι πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες και ο ανθός της ελιάς καταστράφηκε και

επειδή το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα έχει ζητήσει:

  1. Καταβολή όλων των αποζημιώσεων που οφείλονται, όπως αυτές για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και όλης της χώρας.
  2. Αξιοποίηση του Κανονισμού De Minimis για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και όλων των κατηγοριών παραγωγής.
  3. Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Κανονισμών, όπως αυτά για την «απόσταξη κρίσης και τον πράσινο τρυγητό».
  4. Καταβολή τώρα του 50% τουλάχιστον της ενιαίας ενίσχυσης (800 εκατ. Περίπου), μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν απαιτεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά τα δικαιώματα των παραγωγών.
  5. Δημιουργία χωριστού λογαριασμού Εγγυοδοσίας στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για χρηματοδότηση αγροτών και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με αξιοποίηση των 80 εκ. που έχουν διατεθεί ήδη και των 446 εκατομμυρίων ευρώ που επιστρέφονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη δικαίωση της χώρας μας για επιβληθέντα πρόστιμα.

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την άμεση αποζημίωση των αγροτών που είδαν τις καλλιέργειες τους να πλήττονται από τις ακραίες εναλλαγές της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, αλλά και τη βροχή που έπεσε;
  • Τι συγκεκριμένα μέτρα στήριξής προτίθεστε να λάβετε για τους παραγωγούς και αν σκοπεύετέ να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας;

Στη Βουλή από τον Βασίλη Κεγκέρογλου η επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς, την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος.

 

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

 

«Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και πρέπει άμεσα να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, οι πωλήσεις των οποίων εξαρτώνται κατεξοχήν από τον εισερχόμενο τουρισμό, μια και δεν υπάρχουν ακόμα οι καταναλωτές που τα στηρίζουν, οι ξένοι επισκέπτες.

Οι επιχειρήσεις αυτές αν και «ανοικτές», επιβαρύνονται με όλα τα λειτουργικά τους έξοδα χωρίς να έχουν κανένα τζίρο και πρέπει να αντλήσουν ρευστότητα και να ενισχυθούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος προτείνομε:

Στους άμεσα πληττόμενους ΚΑΔ των επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, παράταση αποπληρωμής επιταγών 75 ημερών εφόσον είναι κλειστές έως 1/7/2020.

Σύσταση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για χορήγηση δανείων με κριτήρια έκτακτης ανάγκης στήριξης της επιχειρηματικότητας και εξειδίκευση στην παρούσα πρωτοφανή κατάσταση.

Αντιμετώπιση των νομικών προσώπων ως αυτοτελών μονάδων, χωρίς τα δυσμενή στοιχεία των φυσικών τους προσώπων να αποτελούν λόγω αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση, όταν όλη η εικόνα της επιχείρησης είναι θετική.

Για την υπαγωγή στη δράση «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού covid 19», απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις. Μια εξ’ αυτών είναι ότι η επιχείρηση «δεν είχε απωλέσει πάνω από ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως φαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών» την 31/12/2019. Γι’ αυτό ζητείται ΥΔ του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί από τις προϋποθέσεις και να γίνεται έλεγχος, όσον αφορά την πραγματική λειτουργία της επιχείρησης και πχ έλεγχος στην τριετία 2017-2018-2019, εάν υπάρχει έστω και μια κερδοφόρα χρήση.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στις αμιγώς τουριστικές περιοχές, θεωρεί  ότι αποτελεί στόχο κομβικής σημασίας η στήριξη και ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές την περίοδο της τρέχουσας κρίσης.

Είναι αναγκαίο να συμβεί αυτό γιατί διακυβεύεται η επιβίωση τους και η διάσωση πολλαπλάσιων θέσεων απασχόλησης, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία.

Το «μαζί θα τα καταφέρουμε» από προτροπή γίνεται προϋπόθεση: για να τα καταφέρουμε πρέπει να επανεκκινήσουμε όλοι μαζί προς την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ.»

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.