Κατοικία: Δόση δανείου ή ενοίκιο; Παίρνει τα… πάνω της η στέγη


0
(0)

Μετά από μια δεκαετία υποχώρησης, ανάβουν πάλι οι μηχανές για τη στέγη

Μετά το φαινόμενο Airbnb και την Golden Visa που “ζέσταναν” την “παγωμένη”, για πάνω από μια δεκαετία, αγορά ακινήτων, ένα νέο σκηνικό έρχεται να στηθεί από τις αρχές του νέου έτους. Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα αναμένεται να ταράξει τα νερά του εγχώριου real estate.

Χιλιάδες σπίτια θα βγουν στην αγορά σε τιμές ευκαιρίας, τα νεόδμητα θα γίνουν και πάλι ελκυστικά για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές, στο παιχνίδι θα ξαναμπούν τα οικόπεδα και η ξεχασμένη αντιπαροχή, ενώ οι άνθρωποι της αγοράς συζητούν με τις τράπεζες τη λύση του leasing ως εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης για κατοικίες ιδιωτών.

Το “πάγωμα” του ΦΠΑ 24% για τρία χρόνια σε όλα τα ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα ανατρέψει πολύ γρήγορα τον χάρτη της κτηματαγοράς.

Η αλλαγή του τοπίου θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του 2020, μόλις βγουν στην αγορά περίπου 100.000 σπίτια, γραφεία και καταστήματα χωρίς τον ΦΠΑ. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος και, όπως λένε οι άνθρωποι της κτηματαγοράς, οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές για να “ξεφορτωθούν” το στοκ των ακινήτων που έμειναν στα χέρια τους ακόμα και από το 2006.

«Όλοι θέλουν να πουλήσουν τα αδιάθετα ακίνητα για να αποκτήσουν κεφάλαια τα οποία θα επενδύσουν στην κατασκευή νέων ακινήτων», αναφέρει στα “Νέα” ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος, προβλέποντας μείωση των τιμών πώλησης των κατοικιών, ενώ εκτιμά ότι ακόμα πιο φθηνά θα είναι τα ακίνητα που θα βγουν στην αγορά από τα επενδυτικά funds μέσω είτε απευθείας πωλήσεων είτε πλειστηριασμών.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 ακίνητα όλων των ειδών, που αποτελούν τις εγγυήσεις των χαρτοφυλακίων “κόκκινων” δανείων τα οποία πουλήθηκαν ή πρόκειται να πουληθούν τους επόμενους μήνες σε funds και ομίλους, θα διατεθούν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα, όπως λέει στα “Νέα” ο Δημήτρης Καψιμάλης, είναι ηλικίας 10-15 ετών και πολλά από αυτά θα περάσουν στα χέρια κατασκευαστών, οι οποίοι, αφού προχωρήσουν σε ένα “λίφτινγκ”, θα τα διαθέσουν στην αγορά σε καλύτερες τιμές σε σχέση με τα νεόδμητα.

Την “κατηφόρα”, όμως, αναμένεται να πάρουν αργά ή γρήγορα και οι τιμές πώλησης παλαιότερων κατοικιών, 20, 30 και 40 ετών, τις οποίες σήμερα προτιμούν Έλληνες και ξένοι επενδυτές λόγω χαμηλότερης τιμής και φορολογίας. Η αλλαγή του τοπίου θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του 2020, μόλις βγουν στην αγορά περίπου 100.000 σπίτια, γραφεία και καταστήματα χωρίς τον ΦΠΑ.

Έτσι οι ιδιοκτήτες τους, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων τους προκειμένου αυτά να αλλάξουν γρηγορότερα χέρια.

Δόση δανείου ή ενοίκιο;

Στο ερώτημα αν συμφέρει η αγορά ακινήτου, ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, επισημαίνει ότι «οι σημερινές τιμές πώλησης των ακινήτων επιφάνειας 85-110 τ.μ., που είναι κατάλληλα για οικογένεια, σε συνάρτηση με τα ενοίκια των ίδιων ακινήτων, αποτελούν τον συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει τον ενοικιαστή να προβεί σε άμεση αγορά του ακινήτου που μισθώνει ή να αναζητήσει ακίνητο των ίδιων προδιαγραφών για αγορά».

Για τους αγοραστές κατοικίας που πληρούν τις τραπεζικές προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικού δανείου, αλλά δε διαθέτουν την ιδία συμμετοχή 20%-25%, οι άνθρωποι της αγοράς συζητούν με τις τράπεζες τη λύση του leasing ως εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης για κατοικίες ιδιωτών.

Το τριετές “πάγωμα” του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ξαναβάλει την αντιπαροχή στον “χάρτη” της κτηματαγοράς. Οι οικοπεδούχοι θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ 24% που θα πρέπει να πληρώσουν για να πάρουν τα κλειδιά του διαμερίσματος ή των διαμερισμάτων που θα τους δώσει ο κατασκευαστής ως αντιπαροχή.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.