ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Τελευταία ενημέρωση 17 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

–  Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

– Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

– Υγείας, κ. Β. Κικίλια

– Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

Θέμα: «Κινδυνεύει η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας λόγω μη εμπρόθεσμης υποβολής της γνωμοδότησης της αρμόδιας Επιτροπής; »

Κύριε Υπουργέ,

Ι. Σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4354/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,  συστήθηκε Επιτροπή για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας . Αναφορικά με το καθεστώς χορήγησης επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, ως έργο της Επιτροπής ορίστηκε:

α) ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,

β) ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,

γ) η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

ΙΙ. Σύμφωνα με το άρθρο 212 του ν.4635/2019, η ανωτέρω Επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της, μεταρρυθμίζοντας το καθεστώς χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και να υποβάλλει τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς μέχρι την 30/6/2020.

Επειδή μέχρι σήμερα , λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της νέας προθεσμίας υποβολής της τελικής γνωμοδότησης, η Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει καταλήξει,

επειδή οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν το ανωτέρω επίδομα πληροφορούνται από τα λογιστήρια των υπηρεσιών τους ότι στην περίπτωση που μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν έχει κατατεθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής και δεν έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες από τους συναρμόδιους Υπουργούς, θα σταματήσει η χορήγησή του από 1.7.2020!

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Ισχύουν οι πληροφορίες ότι , μη εμπροθέσμως (έως 30/6/2020) κατατεθείσης της γνωμοδότησης , θα παύσει από 1/7/2020 η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους δικαιούχους;
  2. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες της Επιτροπής; Πότε πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες της;
  3. Πρόκειται να δοθεί νέα παράταση για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ευαγγελία Λιακούλη

Γιώργος Μουλκιώτης

Κώστας Σκανδαλίδης

Ανδρέας Πουλάς

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ – ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ;

Το πρόγραμμα του περιβόητου Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα με την – σχεδόν πλήρη – χρηματοδότηση από την ΕΕ. Θα επιτρέψει την κάλυψη του Αιγαίου με κατάλληλους αισθητήρες [Radar, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, AIS (Automatic Identification System) κλπ] παρέχοντας τη δυνατότητα απόκτησης πλήρους τακτικής εικόνας επιφανείας του Αιγαίου, σε πραγματικό χρόνο, τόσο στο επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Ναυτιλίας όσο και στο ΓΕΕΘΑ, για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων. Αυτό δηλαδή που χρειαζόμαστε εναγωνίως. Το μόνο που έπρεπε να κάνει το Λιμενικό Σώμα (και το αντίστοιχο Υπουργείο) ήταν να καθορίσει τις προδιαγραφές και να προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό. Μετά από πολλά χρόνια ανεξήγητης αδράνειας δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο. Γιατί; Μπορεί να απαντήσει κάποιος αρμόδιος; Μήπως έχουν χαθεί τα κονδύλια;

Η νυν κυβέρνηση είχε “καταγγείλει”, στα τέλη του 2019, ότι το πρόγραμμα το είχε παρατήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, πρόσφατα ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει (2012-’14) κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο, η δρομολόγηση του οποίου καθυστέρησε την από τότε επόμενη περίοδο.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την άμεση υλοποίησή του και ανακοινώθηκε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η υπογραφή της σύμβασης στα τέλη του 2020, ενώ η ολοκλήρωση και λειτουργία του αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022. Με συγκεκριμένη απόφαση όμως του Γεν. Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακαλείται η δράση που αφορά στο ΕΣΟΘΕ και η χρηματοδότησή της δρομολογείται να υλοποιηθεί από το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να καθορισθούν προδιαγραφές και να γίνει ένας διαγωνισμός; Συμβαίνει κάτι άλλο μήπως;

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί σοβαρό εθνικά το υπόψη ζήτημα και θα παρακολουθεί την εξέλιξή του.

Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας

Π.ΒΛΑΧΟΣ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Συνέντευξη παραχώρησε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, σήμερα Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, στο «Ράδιο Θέμα» και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, στην εκπομπή «Μαζί δεν κάνουμε». Συζήτησε μαζί τους αναλυτικά τα σενάρια πολιτικών συνεργασιών και δήλωσε τα ακόλουθα:

Το Κίνημα Αλλαγής διατυπώνει τον δικό του προγραμματικό λόγο, η αρχηγός μας περιοδεύει ανά την Ελλάδα, προετοιμάζουμε τη δική μας Συνδιάσκεψη, κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτο. Όταν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, που προσπαθούν να τον εμπλέξουν σε διάφορα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνει με παρέμβασή του και τοποθετεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο τόξο της Συντήρησης, τα λόγια περιττεύουν.
Δεν κρατάμε υποδεκάμετρο. Έχουμε στηρίξει νομοσχέδια και πρωτοβουλίες και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνήσεων ΝΔ όταν κρίναμε ότι είναι προς το συμφέρον της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων. Δεν είμαστε μια κομπλεξική πολιτική δύναμη. Μπορεί να διασταυρωθούμε, πχ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια κοινωνικά αιτήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμπορευτούμε πολιτικά ή εκλογικά. Τα εκλογικά σενάρια είναι τυχοδιωκτικά, όταν ο κορωνοϊός παραμονεύει, ο τουρισμός και η εμπορική δραστηριότητα προσπαθούν να πάρουν μπρος.
Οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λεφτόδεντρο, δεν θυμίσαμε προγράμματα Θεσσαλονίκης με τις θέσεις μας. Σεβόμαστε τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Υπάρχει ηθικό ζήτημα με τον κ. Παπαδημούλη. Έδωσαν τα κλειδιά του προσφυγικού στον Έρντογάν, διαχειρίστηκαν επιπόλαια το προσφυγικό και κάποιοι προσπαθούν να πλουτίσουν από αυτό. Είναι σκάνδαλο ηθικής τάξης. Και τέλος, πως είναι δυνατόν, όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούν τη λέξη “κεντροαριστερά’ και βγάζουν φλύκταινες – όπως ο κ. Σκουρλέτης, που διαφωνεί με τον κ. Τσίπρα – να συζητήσουμε με αυτούς που δεν ξέρουν με ποια ιδεολογική πυξίδα θέλουν να πορευθούν;

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Ο κ. ΠΕΤΣΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΜΕ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, ο Παύλος Χρηστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε:

Ο κ. Πέτσας πρέπει να δώσει άμεσα στο φως της δημοσιότητας όλα τα στοιχεία που αφορούν τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Πόσα χρήματα πήγαν και σε ποια ΜΜΕ; Θα απαντήσει η κυβέρνηση ή θα κρύβεται;

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ

Φίλες και Φίλοι,

Στην διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας από τον Covid-19, αναδείχθηκε σε όλες τις χώρες ο σημαντικός ρόλος των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. Και σε αντικείμενα, μη παραδοσιακά, πέρα από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες που είχαμε συνηθίσει.

Η μεγάλη αλλαγή στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, παγκοσμίως, είναι η μετάβαση από την διαχείριση των φυσικών καταστροφών στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

Η έννοια της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί την ομπρέλα υπό την οποία ομαδοποιούνται οι σύγχρονοι κίνδυνοι και απειλές.

Όμως μια πολιτική δημόσιας ασφάλειας πρέπει να αποτυπώνει με τρόπο απολύτως σαφή το εύρος και τα όρια των αρμοδιοτήτων της και να συμβαδίζει με την ύπαρξη ισχυρών μηχανισμών διαφάνειας.

Αλλιώς η «δημόσια ασφάλεια» μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για πολιτικές και ενέργειες ουσιαστικά αντίθετες προς το πνεύμα και τον σκοπό της.

Στη χώρα μας επιπλέον, παρουσιάζονται σοβαρές επικαλύψεις με άλλες πολιτικές που διαχειρίζονται τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη (επικουρούμενα από μια ντουζίνα νομικών προσώπων και οργανισμών με επικαλυπτόμενες και συχνά, δυσδιάκριτες αρμοδιότητες) και μεγάλη υστέρηση σε πόρους συγκριτικά με άλλες χώρες.

Στη χώρα μας , ο νόμος 4662/2020Ο έξι μήνες μετά την ψήφισή του, παραμένει ανενεργός στα βασικά του σημεία.

Φίλες και Φίλοι,

Για μας, η Πολιτική Προστασία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια κεντρική πολιτική που αφορά τις ζωές και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών, ιδίως, δε, εκείνων που βρίσκονται σε μειονεκτική κοινωνική και οικονομική θέση.

Γι’ αυτό και, ήδη, από το 1995 με τον νόμο 2344 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, θέσαμε τις βάσεις για μια σύγχρονη πολιτική διαχείρισης κινδύνων.

Συνεχίσαμε, το 2002, με το ν. 3013 με τον οποίο δημιουργήσαμε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία αποτελεί, έκτοτε, την κεντρική οργανωτική δομή του όλου συστήματος. Συνεχίσαμε, το 2003, με το Γενικό Σχέδιο «Ξενοκράτης» το οποίο, με συμπληρώσεις και μικρο-τροποποιήσεις, αποτελεί το βασικό επιχειρησιακό σχέδιο που διαθέτουμε και σήμερα.

Όμως, η ταχύτητα των αλλαγών τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο εθνικό επίπεδο, επιβάλλει μια διαρκή εγρήγορση για την υιοθέτηση των βέλτιστων λύσεων.

Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολλά.

Είναι αναμφίβολα υποχρέωση του κράτους ο κεντρικός σχεδιασμός αντιμετώπισης κρίσεων και ο συντονισμός και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο διακυβέρνησης. Είναι όμως επίσης απαραίτητο τα σχέδια αυτά να εξειδικεύονται και να εφαρμόζονται στο επίπεδο του Δήμου.

Επισημαίνουμε ότι χωρίς την ολοκλήρωση του δικτύου σε όλα τα αναγκαία επίπεδα τότε η πολιτική προστασία παραμένει αναποτελεσματική.

Φίλες και Φίλοι,

Σ’ αυτή την νέα Πολιτική Προστασία στην οποία θα αναφερθούν οι αξιόλογοι ομιλητές που μας κάνουν την τιμή να βρίσκονται, σήμερα, μαζί μας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κεντρικό και καθοριστικό ρόλο.

Γι αυτό είναι σημαντικό πολλά ν’ αλλάξουν κι εκεί.

Πολιτικές που δίχασαν, που διαίρεσαν και περιθωριοποίησαν το Σώμα, πρέπει να κοπούν με μαχαίρι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί πεδίο πελατειακών διευθετήσεων και τοπικισμών. Όπως δεν μπορεί να συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιρέσεις και αδιαφάνεια στην εξέλιξη και τον εργασιακό βίο των πυροσβεστών.

Η κυβέρνηση, στο νόμο που πέρασε για την πολιτική προστασία και την αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος υποσχέθηκε την αντικειμενική καταγραφή των απειλών και κινδύνων σε κάθε γεωγραφική περιοχή και τη συνακόλουθη κατανομή των ανθρώπινων και λοιπών πόρων.

Δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί, μέχρι τώρα. Όσο, όμως, αυτό δεν γίνεται και υιοθετείται μια εμπειρική εκτίμηση της επικινδυνότητας θα διαιωνίζεται η προβληματική κατάσταση που ισχύει σήμερα. Θα εξακολουθούμε να έχουμε αλλού κενά και ελλείψεις κι αλλού υπεράριθμους.

Άφησα τελευταίο το ζήτημα της Ευρώπης. Η Ενωμένη Ευρώπη στηρίζεται κατά προτεραιότητα στην αλληλεγγύη και χρειάζεται γρήγορα αντανακλαστικά. Δυστυχώς αυτό δεν το είδαμε και στην πανδημία.

Πιστεύουμε, όμως, ότι με την συνεχή βελτίωση και ενίσχυση σε μέσα και δυνατότητα του «RescEU», του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Πολιτική Προστασία, θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Εμείς συμμετέχουμε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσα από την ομάδα των Socialists and Democrats ενεργά από την αρχή του προγράμματος στον σχεδιασμό του και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Μ’ αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συζήτηση που προσδοκώ ότι θα είναι παραγωγική.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.