Καλαντζάκης: Μεγάλη προσοχή στο συνωστισμό στα δημοπρατήρια – Ο Δήμος θα στηρίξει μέχρι τέλους τους αγρότες

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Απέναντι σε μια πρωτοφανή κατάσταση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και ο Δήμος Ιεράπετρας που πρέπει να διαχειριστεί γεγονότα και προβλήματα πολύ πέρα από τις δυνάμεις του τόσο με την πανδημία του κορονοϊού, που για την ώρα εξελίσσεται ομαλά, όσο και για την κρίση στην θερμοκηπιακή παραγωγή που κάθε μέρα που περνά παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Μέσα σε όλα αυτά και το ζήτημα του κλεισίματος του Γηροκομείου που επίσης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους εργαζόμενους.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στον Δήμο. Όπως είπε οι πολίτες για την ώρα δείχνουν να συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό στα περιοριστικά μέτρα και να είναι όσο προσεκτικοί απαιτούν οι περιστάσεις.

Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και τόνισε ιδιαίτερα, είναι αυτό των δημοπρατηρίων όπου κάθε πρωί επικρατεί μεγάλος συνωστισμός και η κατάσταση αυτή θα πρέπει σύντομα να αλλάξει. Όπως είπε οι αρμόδιες αρχές της περιοχής είναι ενήμερες για το πρόβλημα και δίνουν κατευθύνσεις, με τον Δήμαρχο να καλεί τους αγρότες κυρίως να μην πηγαίνουν το πρωί στα Δημοπρατήρια, αφού όλες τις πληροφορίες μπορούν να τις μαθαίνουν ηλεκτρονικά.

Η αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, όπως είπε δεν έχουν στόχο να βάζουν πρόστιμα, αλλά να είναι κάθε μέρα στο δρόμο και να ενημερώνουν κάτι το οποίο συμβαίνει και τους ευχαρίστησε για αυτό.

Η κατάσταση σε όλο το Δήμο όπως είπε, δείχνει μια κοινωνία που υποφέρει, ακόμα και τα μαγαζιά που είναι ακόμα ανοιχτά, όπως τα καταστήματα delivery,  ετοιμάζονται να κλείσουν αφού η ζήτηση είναι ελάχιστη, και αυτή είναι η εικόνα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι των συλλόγων εστίασης στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον αγροτικό κόσμο ο κ. Καλαντζάκης τόνισε πως αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σήριαλ αποφυγής ευθυνών ανάμεσα στους Υπουργούς σχετικά με τις αποφάσεις που παίρνονται.

Αυτό συνέβη στο ζήτημα των λαϊκών αγορών στην Αττική, μια απόφαση που ο κ. Καλαντζάκης χαρακτήρισε απλά άδικη και θέμα που όμως δεν έχει κλείσει ακόμα, αφού υπάρχουν πληροφορίες στον ίδιο πως θα επανεξεταστεί. Αρνητικά σχόλιασε επίσης το γεγονός ότι πολλοί Δήμαρχοι της Κρήτης στους οποίους έχει απευθυνθεί δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για το θέμα.

Το αγροτικό πρόβλημα της Ιεράπετρας είναι τεράστιο, τόνισε, και πλέον ο κίνδυνος για την περιοχή έρχεται περισσότερο από εκεί παρά από την εξάπλωση του κορονοϊού. Τα μέτρα της κυβέρνησης όπως είπε, αν έρθουν, είναι βέβαιο πως πολύ λίγο θα βοηθήσουν. Σε κάθε εξέλιξη που συμβαίνει όλος ο Δήμος θα είναι παρών, τόνισε και θα αντιδρά στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Σε ό, τι αφορά τα αδιάθετα κηπευτικά και τα μέτρα στήριξης και αποζημιώσεων που ζητούνται, ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο προσπάθησε με το ψήφισμα που εξέδωσε να έχει την απαραίτητη ομοφωνία, και να ακουστούν όλες οι απόψεις από τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος μέσω τηλεδιασκέψεων είπε της απόψεις του.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας τόνισε πως η διάσταση απόψεων που παρατηρείται στους αγρότες της περιοχής προβληματίζει και τον ίδιο και είναι ένας βασικός λόγος που δεν έχει στελεχωθεί η δημοτική αγροτική επιτροπή. Κι αυτό γιατί με δεδομένο πως ο ίδιος θα έχει την ευθύνη για τη στελέχωση των 3/5 της επιτροπής, πρακτικά επιλέγοντας πρόσωπα θα επηρέαζε καταστάσεις. Η αγροτική επιτροπή όπως είπε είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά το Δημοτικό Συμβούλιο, και έτσι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα έρθει η στελέχωσή της.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Γηροκομείο που αποφασίστηκε να κλείσει ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως μετά από τόσο μεγάλη στήριξη που τόσα χρόνια δέχθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας, την Περιφέρεια Κρήτης και την Μητρόπολη, είναι αδιανόητο να μιλά κανείς για ένα στοχευμένο κλείσιμο της δομής. Οι εξελίξεις με τον κορονοϊό όπως είπε επιτάχυνε τις εξελίξεις, και έφερε αυτή την απόφαση, όμως είναι δεδομένο πως όλοι οι φορείς θα βοηθήσουν ξανά για να γίνει η πιο ομαλή μετάβαση προς όφελος και αυτών που μένουν εκεί και αυτών εργάζονται και αυτών που κινδυνεύουν από τις συνέπειες του νόμου από πιθανά κρούσματα.

Σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει μέσω της ένσταση που θα γίνει εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Τρίτης ηλικίας και θα στηριχθεί πάνω στις απόψεις νομικών με στόχο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή παράταση του κλεισίματος ή και η ανατροπή της απόφασης.

Ο κ. Καλαντζάκης τόνισε παράλληλα πως και το ΔΣ του Συλλόγου να κάνει ταυτόχρονα πράξη όσα τους έχουν υποδείξει οι υγειονομικές υπηρεσίες και να μην αδιαφορούν για τις υποδείξεις που πρέπει να ισχύουν στη δομή.

Με το Δήμο Ιεράπετρας να έχει αναλάβει την ανέγερση του νέου γηροκομείου, ο κ. Καλαντζάκης τόνισε πως ο ίδιος δεν έχει δει πιο αυστηρές προδιαγραφές για την κατασκευή κτιρίου στα 15 χρόνια που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση και στην Ιεράπετρα σίγουρα δεν έχει ξανακατασκευαστεί ποτέ κτίριο που να απαιτεί να ακολουθηθούν τόσο λεπτομερείς οδηγίες. Κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψην η ασφάλεια ενός τέτοιου κτιρίου.

Σε ότι αφορά το προσωπικό που εργάζεται στη δομή ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως εκεί τα νέα δεδομένα με την λειτουργία του νέου Γηροκομείου θα είναι διαφορετικά. Απ’ την μια όπως είπε υπάρχουν εργαζόμενοι για πολλά χρόνια στη δομή που πρέπει να εξυπηρετηθούν, και απ’ την άλλη οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και όλες τις οδηγίες για το είδους του προσωπικού που πρέπει να προσληφθεί σε μια τέτοια δομή.

Ο Σύλλογος Φίλων Τρίτης Ηλίκίας, ανέφερε πως θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, και να στηρίζει τη δομή, όμως η διαχείριση δεν θα γίνεται από αυτούς. Την ευθύνη και την διαχείριση θα την έχει ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Εκκλησία, με κάποιο σχήμα που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει όλοι να τη γνωρίζουν, τόνισε.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.