Καλαντζάκης: Κατανοητή η αγανάκτηση για τα αποχετευτικά προβλήματα και τη ρύπανση των υδάτων

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)

Πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά, είναι τα θέματα που έχουν εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Ιεράπετρας και σήμερα ο Δήμαρχος κατέθεσε τις δικές του θέσεις και απόψεις για όσα έχουν γίνει.

Το θέμα της συνάντησης της περασμένης Παρασκευής στο Υπουργείο Παιδείας, η χάραξη του ΒΟΑΚ μέσα από το Καβούσι αλλά και το Μουσικό Γυμνάσιο, οι πολύ σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από το διευθυντή της υπηρεσίας Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης για τα προβλήματα στα αποχετευτικά έργα αλλά και τις συνθήκες εργασίας, η ρύπανση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στον Αλμυρό ποταμό και το ποιος φταίει και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη από τη λειτουργία του Πυρηνελαιουργείου, είναι τα θέματα που συζητήθηκαν και δόθηκαν απαντήσεις.

Σχολές στο Λασίθι

Με αφορμή τη συνάντηση με τον υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας τόνισε πως παρά το καλό κλίμα που υπήρξε και το θετικό γεγονός, όπως το χαρακτήρισε, ότι ο υφυπουργός ήταν ενημερωμένος σε βάθος για την κατάσταση και τα αιτήματα που υπάρχουν, η συνάντηση τελικά είχε απλά ένα ενημερωτικό χαρακτήρα και το μόνο ζητούμενο που υπάρχει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα στο Λασίθι.

Ο Δήμος Ιεράπετρας όπως είπε, είναι πλήρως έτοιμος να καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία βιωσιμότητας του νέου τμήματος Φυσικοθεραπείας, όμως αυτό τόνισε δεν είναι τόσο σημαντικό, αφού είναι βέβαιο πως όλες οι σχολές θα έχουν έτοιμους ανάλογους φακέλους και έτσι το μόνο που θα παίξει ρόλο είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου στο Καβούσι, δεν έγινε συζήτηση στη συνάντηση αφού ο υφυπουργός δεν είναι αρμόδιος για θέματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όμως ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως από όλες τις πλευρές υπάρχει η ενημέρωση πως το σχολείο φέτος θα λειτουργήσει και κάλεσε τους γονείς της περιοχής να είναι έτοιμοι αφού κάποια στιγμή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες εγγραφών.

Χάραξη ΒΟΑΚ στο Καβούσι

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και στη νέα μελέτη που «ξαφνικά» εμφανίστηκε και αφορά το τμήμα του νέου ΒΟΑΚ που περνά μέσα από το Καβούσι, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας ανέφερε πως, αφενός πρόκειται για ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει, όμως οι αντιδράσεις της κοινότητας δεν θα μπορούσαν να μην εισακουστούν και να αναζητηθούν λύσεις και αλλαγές.

Η μελέτη όπως είπε αν και είναι σε τελικό στάδιο, δεν έχει ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να μπορέσουν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και αυτό ήταν το σκεπτικό τόσο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Το επόμενο διάστημα όπως είπε, θα κληθούν οι μελετητές στην περιοχή ώστε να παρουσιάσουν αναλυτικότερα τη μελέτη, να αποσαφηνίσουν ερωτήματα που υπάρχουν και να απαντήσουν στο αν μπορούν να γίνουν αλλαγές.

Μια περίπτωση διαφορετική όπως είπε με την αντίστοιχη μελέτη του τμήματος Παχειά Άμμος – Ιεράπετρας, για την οποία είχε εκφραστεί αρνητική γνώμη, αφού εκεί η μελέτη που παρουσιάστηκε ήταν ολοκληρωμένη, χωρίς δυνατότητα παρεμβάσεων και με πολλές αντιδράσεις, οι οποίες δεν θα επέτρεπαν στο έργο να προχωρήσει λόγω ενστάσεων που θα ξεκινούσαν.

Καταγγελίες στα αποχευτετικά και ρύπανση

Ο κ. Καλαντζάκης αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης, στην οποία αναφέρονται πάρα πολύ σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση στους βιολογικούς καθαρισμούς, τα αποχετευτικά έργα αλλά και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως είναι κατανοητά τα παράπονα, αφού οι πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό δεν επιτρέπουν στο να υπάρξει μια καλύτερη κατάσταση και οι υπάλληλοι αναγκάζονται να κάνουν δουλειές πέρα από τις αρμοδιότητές τους. Προβλήματα όπως είπε υπήρχαν πάντα, ο ίδιος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν βελτιώσεις.

Τα πολύ χαμηλά ανταποδοτικά τέλη που η υπηρεσία ζητά να αυξηθούν, είναι επίσης ένας λόγος για την κατάσταση που επικρατεί, όμως ο κ. Καλαντζάκης τόνισε πως η αύξησή τους δεν είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει αφού ο κόσμος της περιοχής δυσκολεύεται να πληρώσει, είναι όμως κάτι που θα συζητηθεί.

Σε ό,τι αφορά στην ρύπανση που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στον Αλμυρό Ποταμό και το κάτα πόσο τα μαύρα αυτά ζουμιά, αλλά και η έντονη δυσωσμία των τελευταίων ημερών, οφείλεται στον πρώην ΧΑΔΑ ή στο πυρηνελαιουργείο, ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό και συνεχίζεται η έρευνα.

Όπως είπε, οι αναλύσεις που έχουν γίνει από πλευράς Περιφέρειας και Δήμου Ιεράπετρας, δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως το πρόβλημα οφείλεται στον πρώην ΧΑΔΑ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος, οι αναλύσεις που έχουν γίνει από τον Δήμο Ιεράπετρας, δείχνουν πως παρά τις διαρροές από τον πρώην ΧΑΔΑ, τα τοξικά λύματα προέρχονται από το Πυρηνελαιουργείο.

Ζήτημα επίσης υπάρχει και με την ατμοσφαιρική ρύπανση του εργοστασίου, κάτι το οποίο επίσης είναι υπό διευρεύνηση και πρέπει να λυθεί, αφού η πόλη ταλαιπωρείται από τη μυρωδιά και πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση του επιχειρηματία, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα.

Πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.