Και η οικονομία έχει… κοροναϊό

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)

Μέτρα ζητάνε οι οίκοι αξιολόγησης

Ο κορωνοϊός έχει συνεπάρει και τις παγκόσμιες αγορές, που αντιδρούν σπασμωδικά (και δυσανάλογα, κάτι που σηματοδοτεί το φαινόμενο της χιονοστιβάδας) στην επιδημία που έχει σημάνει συναγερμό στην Κίνα και προβληματίζει όλη την υφήλιο.

Οι συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρότι αυτός έχει – μέχρι στιγμής – χαρακτηριστικά επικινδυνότητας υγείας πολύ μικρότερα εκείνων του Sars, αξιολογείται ως πολύ πιο επικίνδυνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τους οίκους αξιολόγησης.

Βασικό στοιχείο αυτής της διαφοράς είναι ότι η κινεζική οικονομία “βαραίνει” πλέον (το 2019) πολύ περισσότερο στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας απ’ ό,τι η κινεζική οικονομία το 2003 (επιδημία Sars).

Η επίδραση αυτή, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Scope, είναι 33% στον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ το αντίστοιχο “βάρος” της αμερικανικής οικονομίας είναι 19% στην τρέχουσα συγκυρία και υπό την παρούσα σύνθεση του διεθνούς εμπορίου και των συναλλαγών.

Ανάλογης κατεύθυνσης είναι και η εκτίμηση της DBRS, η οποία “υιοθετεί” την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρέμβουν για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των οικονομιών και ειδικά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας με νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί εδώ ότι ήδη στην Κίνα, πέραν της απομόνωσης περιοχών όπως της Γουχάν, έχει διαταχθεί το προσωρινό κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που αφορούν σημαντικές περιοχές της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας είναι πολύ πιθανό πλέον να υποχρεωθεί να επεκτείνει τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης πολύ πέρα από τα όρια της απόφασης στα τέλη του 2019 να αυξήσει έμμεσα τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κίνας με κάτι περισσότερο από 400 δισ. δολ., ήτοι περίπου όσα “ξοδεύει” και η Fed μετά την κρίση του περασμένου Σεπτέμβρη.

Για τον Οίκο Fitch, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά θα είναι περισσότερο σοβαρές στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Κίνα, αλλά και διεθνώς.

Για τη Moody’s, οι εκτιμήσεις πέραν των άλλων επισημαίνουν την ήδη αυξημένη τάση πτωχεύσεων, οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων, “προβλέπεται” ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν άμεσα σε νέες παρεμβάσεις τόσο στα επιτόκια (Fed), όσο και στο QE (ΕΚΤ). Και αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι η υπόθεση του κορωνοϊού έρχεται να επιδεινώσει μία ήδη άσχημη τάση στην κινεζική οικονομία, της οποίας οι συνέπειες αφορούν τη διεθνή οικονομική δραστηριότητα. Ήδη η κινεζική οικονομία είχε αρχίσει να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της το 2019 (επίσημος ρυθμός ανάπτυξης 6,1%, αλλά η εγκυρότητα των στοιχείων που τον συνθέτουν αμφισβητείται σοβαρά).

Οικονομολόγοι που εκφράζουν την “κρατική” άποψη στο Πεκίνο έχουν τα τελευταία 24ωρα προχωρήσει – σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters – στην εκτίμηση ότι, αν δε γίνει δυνατό να ελεγχθεί άμεσα η εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι πολύ πιθανή η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας και κάτω από το 5% το 2020…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης η εκτίμηση που φαίνεται να γενικεύεται είναι ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έρχεται να επιδεινώσει, πέραν των συνθηκών που αφορούν την υγεία, και τις διεθνείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλαπλασιάζει αρνητικά τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Και στο πλαίσιο αυτό “συνιστούν” την άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.