Καιρός: Τροπικό κλίμα – Μετά τον καύσωνα… ψιλόβροχο


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Ιουνίου 2019 by energinews (admin)

Υποχωρεί η ζέστη και δίνει τη θέση της σε νεφώσεις και ψιλόβροχο

Μετά τον καύσωνα και θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 39 βαθμούς στην Κρήτη, ο υδράρυγρος επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επιστροφή από την Τρίτη στην κανονικότητα των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας για το νησί μας στο πλαίσιο πάντα της καλοκαιρινής περιόδου. Η απομάκρυνση της θερμής αέριας μάζας η οποία μας επηρεάζει απο τα νότια και η σταδιακή αποκατάσταση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο θα προκαλέσει και την υποχώρηση της θερμοκρασίας. Τα νεότερα στοιχεία μάλιστα δείχνουν για την Τετάρτη να εκδηλώνεται μία θερμική αστάθεια τις μεσημβρινές ώρες, κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα της Κρήτης, δημιουργώντας νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα θα εμφανισθούν αυξημένες,ενώ περιορισμένες είναι και οι πιθανότητες για κάποια ασθενή παροδική βροχή σε τοπικό και μόνο επίπεδο.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:

Πάντως τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν να διατηρούν την τάση μετακίνησης της θερμής αέριας μάζας προς την δυτική Μεσόγειο επηρεάζοντας αρκετά έντονα τις χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα εμφανισθούν στις χώρες αυτές, όχι μόνο οι μέγιστες τιμές που θα κορυφώνονται προς τους 38 με 40°C αλλά και οι ελάχιστες που θα διατηρούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την μεγάλη διάρκεια διατήρησης των δυσμενών αυτών συνθηκών θα δημιουργήσουν κατά πάσα πιθανότητα συνθήκες Καύσωνα καθιστώντας έτσι αναγκαία την λήψη μέτρων και μηχανισμών για την προστασία των πολιτών.

Στην Κρήτη για την Τρίτη παραμένει το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού με ηλιοφάνεια σε ολόκληρο το νησί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες έως και ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους στα 2 – 3 Μποφώρ στα δυτικά της Κρήτης , ενώ στα 3 – 4 , τοπικά τις μεσημβρινές ώρες έως και τα 5 Μποφώρ , θα είναι οι εντάσεις των ανέμων στα ανατολικά και νότια. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 23 – 25°C, ενώ η μέγιστη θα κυμανθεί στους 30 – 32 °C στα βόρεια τμήματα φθάνοντας όμως έως και τους 34°C στα νότια.

Πιθανότητα βροχών

Την Τετάρτη ο καιρός γενικά θα είναι καλός αλλά προς τις μεσημβρινές ώρες θα εμφανισθούν λίγες νεφώσεις στα βόρεια τμήματα του νησιού οι οποίες μάλιστα στα ορεινά πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και υπάρχει και η πιθανότητα να σημειωθεί κάποια ασθενής βροχή κατά τόπους, στα ορεινά και μόνο. Πάντως από το απόγευμα κιόλας ο πολύ καλός καιρός θα αποκατασταθεί και πάλι σε ολόκληρο το νησί. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από Βόρειες διευθύνσεις λίγο πιο ενισχυμένοι για τα δυτικά τμήματα με εντάσεις έως και τα 4 Μποφώρ ενώ στα πελάγη και στα νότια θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια τμήματα θα υποχωρήσουν λίγο ακόμη, στους 28 – 30°C ενώ στα νότια θα φθάσουν έως και τους 34°C.

Για την υπόλοιπη εβδομάδα αναμένεται να συνεχίσει το ηλιόλουστο σκηνικό του καιρού με το Βόρειο ρεύμα του Αιγαίου να διατηρεί σε καλά επίπεδα τις θερμοκρασίες στο νησί μας, πάντα βέβαια λίγο πιο αυξημένες στα νότια τμήματα. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας παραμένουν στα επίπεδα των 24 με 25°C αλλά σύντομα αναμένεται να ανέβουν και υψηλότερα.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.