Κίνηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων στην Ιεράπετρα


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 17 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια την εντεινόμενη προσπάθεια όλων των κατά καιρούς κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν τους κοινωφελείς οργανισμούς ενέργειας, ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, κλπ και να επιβάλλουν το πέρασμα στην κατ’ ευφημισμό “πράσινη ανάπτυξη”.

Αυτές οι πολιτικές σημαίνουν στην πραγματικότητα ξεπούλημα δικτύων και υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν με χρήματα των εργαζομένων και αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του τόπου μας. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας, της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας προκειμένου να κερδοσκοπήσουν ντόπιοι και ξένοι «επενδυτές».

Η Αγωνιστική Κίνηση ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων δημιουργήθηκε για να συσπειρώσει όλους όσους θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια σε όλα αυτά και να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Οι πολιτικές της δήθεν πράσινης ανάπτυξης που επιβάλλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις καθ’ επιταγή της ΕΕ δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Παρουσιάζονται ως τέτοιες για να υποκλέψουν τη συναίνεση μας, ενώ στην πραγματικότητα θυσιάζουν τα πάντα στο συμφέρον ντόπιων και ξένων αρπαχτικών, προσαρμόζοντας νομοθεσίες, προσφέροντας γη και ύδωρ στην ιδιωτική ασυδοσία και υπερεκμετάλλευση. Οι καταστροφές στο περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την τοπική οικονομία, την ποιότητα ζωής μας είναι ανυπολόγιστες.

  • Η απελευθέρωση της ενέργειας και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Όχι μόνο γεμίζουν τα βουνά και γενικά την ύπαιθρο με ανεμογεννήτριες και με καθρέπτες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (χωρίς να λογαριάζουν τις κάθε είδους καταστροφές που προκαλούν), αλλά και συνεπάγονται πανάκριβο ρεύμα για τα νοικοκυριά. Καταρχήν, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΑΡ) (πρώην τέλος ΑΠΕ) το βλέπουμε χρόνια στους λογαριασμούς μας, δηλαδή εμείς πληρώνουμε όλους τους επίδοξους παραγωγούς-επενδυτές. Αλλά και όσο προχωρά η μεταφορά της ενέργειας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, το ρεύμα θα ακριβαίνει, τα δίκτυα θα μένουν ασυντήρητα και ολόκληρες περιοχές, “ασύμφορες” για το ιδιωτικό κέρδος, θα αφεθούν στην τύχη τους. Από την άλλη, “κερδοφόρες” περιοχές, όπως η Κρήτη, θα ξεζουμιστούν. Η υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης μαρτυρά το μέλλον του νησιού μας ως κέντρου παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
  • Το νερό αντιμετωπίζεται πλέον ως εμπόρευμα. Και μάλιστα ακριβό. Είτε ιδιώτες, είτε Δήμοι, είτε ΔΕΥΑ σαν εμπόρευμα το αντιμετωπίζουν και εμάς σαν πελάτες. Η σημερινή κυβέρνηση, μάλιστα, προχωράει ένα βήμα παραπέρα: το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ετοιμάζεται να παραχωρήσει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της ΕΥΔΑΠ (80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας) σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, έτσι ώστε οι ιδιώτες  να αποκομίζουν τα κέρδη, αλλά να μην έχουν καμιά ευθύνη για τις ζημιές!
  • Οι εξορύξεις των υδρογονανθράκων που παρουσιάζονται σαν χρυσορυχείο για τη χώρα, τίποτα καλό δε θα φέρουν στον τόπο και στο λαό μας. Πρώτα απ’ όλα οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα δίνοντας ψίχουλα σε εμάς τους ιθαγενείς. Οι επιπτώσεις -από το στάδιο ακόμα της έρευνας- στα οικοσυστήματα, στο υπέδαφος (ιδιαίτερα σε μια σεισμογενή περιοχή σαν τη δικιά μας) και στην ατμόσφαιρα είναι τεράστιες, άρα τεράστιες είναι οι επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες, τον τουρισμό, την υγεία μας.
  • Η καύση των απορριμμάτων ακούγεται όλο και συχνότερα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους και την Περιφέρεια, ώστε να προβάλλει σαν μοναδική λύση η καύση. Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση ασκούν πιέσεις να ξεκινήσει και στην Κρήτη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση για τους επιχειρηματίες, αλλά εξαιρετικά επιζήμια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μιας και απελευθερώνει πλήθος επικίνδυνα σωματίδια και τοξίνες με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα και την υγεία. Στο Βόλο και στη Θεσ/νίκη επιχειρούν ήδη να την επιβάλλουν -ακόμα και με τα ΜΑΤ- παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των κοινωνιών.

Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία για το τι έρχεται. Χρόνια τώρα πληρώνουμε την καπιταλιστική κρίση τους με τον πιο άγριο τρόπο. Δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Με όπλο την άθροιση των δικών μας δυνάμεων και την αποφασιστικότητά μας να τους σταματήσουμε στην πράξη, να υψώσουμε το ανάστημά μας και να αντιταχθούμε στα σχέδιά τους.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ 

email:
agonistikinisi@gmail.com,
fb: Αγωνιστική Κίνηση ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων

Καλή Χριστοδουλοπούλου 6974608060
Νάντια Μπιμπίκα 6947463656
Κυφωνίδης Νίκος 6932362656
Κτιστάκη Μαρία 6976226525

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.