Κίνδυνος κατασχέσεων για 674.190 φορολογούμενους


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 6 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν λυγίσει υπό το βάρος της υπερφορολόγησηςΈνα βήμα πριν την κατάσχεση βρίσκονται 674.190 φορολογούμενοι το 2019. Η εφορία έχει επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό με μπαράζ κατασχέσεων σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Από την άλλη πλευρά όμως, νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν λυγίσει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και του καταιγισμού υποχρεώσεων (δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις παλαιών οφειλών), ενώ οι φόροι θα συνεχιστούν και το 2019. Σημειώνεται δε πως οι φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα κατασχέσεων, ακόμη και με άδειασμα τραπεζικών λογαριασμών.

Και τον Νοέμβριο χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν τη μάχη των ταυτόχρονων πληρωμών δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Νοέμβριο 7.087 φορολογούμενοι υπέστησαν κατάσχεση, ενώ άλλοι 46.186 οφειλέτες προστέθηκαν στη “μαύρη λίστα” για χρέη άνω των 500 ευρώ – μόνον προς την εφορία και όχι π.χ. σε τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία, προμηθευτές, εργαζομένους, ιδιώτες κ.λπ.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν φτάσει συνολικά στους 4.200.472 ΑΦΜ, που χρωστούσαν συνολικά 103,718 δισ. ευρώ (χωρίς τα άλλα 82 δισ. από προσαυξήσεις). Από όλους αυτούς πάντως, οι περισσότεροι χρωστούν μικροποσά, καθώς δυσκολεύονται να πληρώσουν τα κάτω από 500 ευρώ που χρωστά το πολύ ο καθένας, με αποτέλεσμα τα περιθώρια να στενεύουν ακόμα και για χρέη μόλις των 500 ευρώ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι οφειλέτες με χρέη άνω των 500 ευρώ (που επιλέγονται για κατάσχεση) ανήλθαν σε 1.836.926. Αυξήθηκαν δηλαδή μέσα σε έναν μήνα κατά 46.186, έναντι των 1.790.740 που είχαν φτάσει τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά, συνολικά τον Νοέμβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους στην εφορία ύψους 801 εκατ. ευρώ, με τα 350 εκατ. ευρώ να αφορούν οφειλές από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Το 2018 εστάλησαν από την εφορία αλλά και το ΚΕΑΟ εντολές για κατασχέσεις για 173.000 πολίτες και επιχειρήσεις, εκ των οποίων στους λογαριασμούς των 57.000 δε βρέθηκε κυριολεκτικά ούτε ένα ευρώ. Στους υπόλοιπους λογαριασμούς τα ποσά που βρέθηκαν ήταν ελάχιστα και δεν επαρκούσαν ούτε για να πληρωθεί το 20% της συνολικής οφειλής.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποστεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις λογαριασμών, έφτασαν τον Νοέμβριο τα 1.162.736 άτομα, περισσότερα κατά 7.137 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι εισπράξεις από κατασχέσεις λογαριασμών έφτασαν μια ανάσα από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ (4,981 δισ. ευρώ). Εξ αυτών, τα περίπου 500 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν τον Νοέμβριο.

“Έκρηξη” στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 στα 104,083 δισ. ευρώ, καθώς “φούσκωσαν” κατά 857 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο. Περίπου το 17% των συνολικών οφειλών ή 17,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο κατά 180,2 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 169,8 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από ΦΠΑ κατά 282,8 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα ΚΒΣ κατά 47,2 εκατ. ευρώ.

Όσο αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων “πατάει το γκάζι” των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεων σε περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, για να βάλει στα ταμεία βεβαιωμένους φόρους που δεν πληρώνονται.

“ΦΑΚΕΛΩΜΑ” ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Kαθ’ οδόν ο “εφιάλτης” του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Αξίζει να σημειωθεί πως καταθέσεις, ακίνητα, ομολόγα, αυτοκίνητα και μετρητά πρέπει να δηλωθούν από το 2019 στην εφορία, διαφορετικά έρχονται πρόστιμα και μπελάδες. Το 2019 θα είναι η χρονιά του περιουσιολογίου και, όπως όλα δείχνουν, πολλοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει το “φακέλωμα” των περιουσιακών στοιχείων 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Με αυτόν τον τρόπο “σφίγγει ο κλοιός” για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς, εφόσον εντοπιστούν από τις φορολογικές Αρχές, οι κάτοχοι αυτών θα κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα.

Ήδη, η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση της διεύθυνσης του περιουσιολογίου. Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Με την έναρξη του περιουσιολογίου, κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των – καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση – περιουσιακών του στοιχείων.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.