Ιούλιος στη Χρυσή: Τα έργα που τρέχουν, τα παράπονα για τον κόσμο που λιγοστεύει


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Το καλοκαίρι του 2022 έχει φτάσει σχεδόν στα μισά του και όπως είχε φανεί εδώ και πολλούς μήνες, η κατάσταση στη νήσο Χρυσή είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια εδώ και δεκαετίες.

Τόσο η απόφαση για περιορισμό της επισκεψιμότητας το φετινό καλοκαίρι μέσω της απαγόρευσης της πρόσδεσης των ημερόπλοιων, όσο και το Σχέδιο Δράσης για την προστασία και διαχείριση της Χρυσής στα πλαίσια εφαρμογής του οποίου πάρθηκε αυτή η απόφαση (ελλείψει εναλλακτικών λύσεων), έχουν αρχίσει να κάνουν ορατά τα αποτελέσματά τους.

Τα δρομολόγια, τα οργανωμένα γκρουπ και γενικά η κίνηση προς τη Χρυσή είναι εμφανώς μειωμένη και παράλληλα έχουν αρχίσει να δρομολογούνται και να υλοποιούνται τα πρώτα έργα που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης με τον Ιούλιο που διανύουμε να είναι ένας μήνας με αρκετές εξελίξεις.
Η εξέλιξη των δράσεων αυτών ήταν το κεντρικό θέμα της 7ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης της νήσου Χρυσής που έγινε την Δευτέρα 11 Ιουλίου για την οποία μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο συντονιστής Καλούστ Παραγκαμιάν αλλά και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Παραγκαμιάν βασικός στόχος της Επιτροπής αυτή τη στιγμή είναι να «τρέξουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι αναθέσεις μελετών που αφορούν τις δύο μελέτες για τον τρόπο φύλαξης και τον καθορισμό του ορίου επισκεπτών στη Χρυσή αλλά και το έργο της απομάκρυνσης των ανεπιτήρητων ζώων. Και οι τρεις δράσεις αυτές για τις οποίες υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους ανέφερε ο κ. Παραγκαμιάν, ενώ θα ακολουθήσουν οι μελέτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του ΜΑΙΧ σε σχέση με την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, και σε επόμενη φάση θα υπογραφεί η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ που θα ασχοληθεί με την αποτύπωση του θαλάσσιου χώρου γύρω από τη Χρυσή.

Παράλληλα με αυτά έχουν προκύψει και έκτακτες χρηματοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το σκοπό της νομικής διερεύνησης του ιδιοκτησιακού της Χρυσής, με νομικό σύμβουλο να υπογράφει αυτή την εβδομάδα, ενώ μετά από έλεγχο που έγινε από τη λιμενική αρχή των Χανίων θα φτάσει τις επόμενες μέρες στην Ιεράπετρα το σκάφος που έχει παραχωρηθεί στη Δασική Υπηρεσία Λασιθίου για να βοηθήσει στους ελέγχους στη Χρυσή.

Από πλευράς ΟΦΥΠΕΚΑ θα χρηματοδοτηθούν επίσης κάποιες δασοκομικές παρεμβάσεις που αφορούν μια ήπια περίφραξη που θα οριοθετεί το κεδρόδασος ώστε να αποτρέπει την είσοδο επισκεπτών, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων αλλά και την αφαίρεση όλων των κατεστραμμένων ξύλινων κατασκευών για τους διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχε για πρώτη φορά και η αντιδήμαρχος Μαρία Ρουμελιωτάκη η οποία αντικατέστησε ως μέλος τον Γιώργο Ασπραδάκη που είχε ζητήσει να απομακρυνθεί, και κατέθεσε την πρόταση για μελέτη κατασκευής νέας προβλήτας κόστους 230.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Παραγκαμιάν το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του Σχεδίου Δράσης με την ευθύνη για την προετοιμασία και ανάθεση του έργου να την έχει ο Δήμος Ιεράπετρας.

Ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως η συνεργασία που υπήρξε τόσο με το Δήμο Ιεράπετρας όσο και με όλους τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή ήταν πολύ καλή στη χθεσινή συνεδρίαση, τονίζοντας πως όσο γρηγορότερα προχωρήσει το έργο της Επιτροπής τόσο καλύτερη και διαφορετική θα είναι η κατάσταση το ερχόμενο καλοκαίρι στη νήσο Χρυσή.

«Μόνη υπεύθυνη η κυβέρνηση για το κλείσιμο της Χρυσής»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αναφερόμενος επίσης σε όσα συμβαίνουν και έχουν συμβεί φέτος για τη νήσο Χρυσή, στάθηκε για άλλη μια φορά στο πρόβλημα που δημιουργεί στον τουρισμό η απόφαση για περιορισμό της επισκεψιμότητας, τονίζοντας πως αυτό είναι και το μοναδικό σημείο διαφωνίας με την Επιτροπή.

Ο κ. Καλαντζάκης κατηγόρησε εμπλεκόμενους Υπουργούς της κυβέρνησης για διγλωσσία σχετικά με τη Χρυσή καλώντας τους να ξεκαθαρίσουν ανοιχτά και δημόσια τη θέση τους σχετικά με τον τρόπο που γίνεται το φετινό καλοκαίρι η μεταβίβαση επισκεπτών.

Σε σχέση με τη μελέτη για την κατασκευή νέας προβλήτας ο Δήμαρχος Ιεράπετρας υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο πολύ δύσκολο τόσο σε σχέση με την επάρκεια σε προσωπικό από πλευράς Δήμου αλλά και από πλευράς υλοποίησης, το οποίο δεν πρόκειται να είναι έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από πλευράς κυβέρνησης ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν όλα τα προβλεπόμενα έργα, για τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η χρηματοδότηση των 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης.

Συνολικά τα έργα που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης χρειάζονται περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ τόνισε ο κ. Καλαντζάκης και χωρίς αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα άλλο πέρα από μελέτες.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.