Θ. Καλαντζάκης: «Έως το καλοκαίρι θα έχουν τελειώσει οι ασφαλτοστρώσεις στο κέντρο της Ιεράπετρας – Κρατική βοήθεια για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Με πολλές εξελίξεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο να κινούνται παράλληλα και να δημιουργούν νέα δεδομένα ή προβλήματα που αφορούν όλους, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για θέματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο το Δήμο και αφορούν, μεταξύ άλλων την αύξηση του κόστους της ενέργειας, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τα συμπληρωματικά έργα των Μπραμιανών, την κακή εικόνα της πόλης με τις λακκούβες που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τη νήσο Χρυσή.

Aυξήσεις

Η αύξηση τους κόστους της ενέργειας που ο καθένας τη βλέπει στους λογαριασμούς του, προφανώς και δεν αφήνει απ’ έξω τον Δήμο Ιεράπετρας ο οποίος και πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά για την ενέργεια που καταναλώνει αλλά και για τα καύσιμα και την προμήθεια διάφορων υλικών είτε αυτών που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες είτε οι εργολάβοι που έχουν έργα σε εξέλιξη.

Το θέμα της αύξησης των δημοτικών ή άλλων τελών όπως της ύδρευσης είναι κάτι που συζητείται σε κάθε Δήμο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις και ο κ. Καλαντζάκης τόνισε πως στο Δήμο Ιεράπετρας, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να γίνει η οποιαδήποτε αύξηση, όπως έχει γίνει σε άλλους Δήμους, περιμένοντας όμως να υπάρξει κρατική στήριξη.

Το ζήτημα αυτό όπως είπε θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με σκοπό να ζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης προς όλους τους Δήμους από την κυβέρνηση ώστε να καλύψουν τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που έχουν προκύψει.  Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας ανέφερε πως αν  αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να έχει αποτέλεσμα θα φανεί γρήγορα από τις κινήσεις της κυβέρνησης, σε αντίθετη περίπτωση όμως οι αυξήσεις από τον Δήμο προς τους πολίτες θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας για να παρθούν αποφάσεις.

«Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση τελών από το 2014, δεν έχει πάρει κανένα δάνειο, πληρώνει παλιές οφειλές και κρατά τα οικονομικά του Δήμου σε καλή κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντζάκης, προσθέτωντας όμως πως, «αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες του Δήμου που παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις κάνουν διαρκώς προτάσεις και εισηγήσεις περιγράφοντας την κατάσταση και αν φανεί ότι κάποια στιγμή ο Δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει απαραίτητες δραστηριότητές του λόγω των αυξήσεων θα πρέπει να γίνουν αλλαγές».

Συμπληρωματικά Έργα Μπραμιανών

Τα όσα ανέφερε χθες στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ σχετικά με τον κίνδυνο που έχει προκύψει με τα συμπληρωματικά έργα Μπραμιανών και τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης επιβεβαίωσε σήμερα και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, αναφέροντας πως το πρόβλημα έχει προκύψει με τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων και τη γέφυρα του Κρυοπόταμου ανάμεσα στους Μύθους και το Μύρτος. Εκεί είναι που ζητούνται πρόσθετες μελέτες που θα περιγράφουν το πως θα επηρεαστεί το μνημείο από τα έργα που θα γίνουν και σε αυτή την περιοχή, όπως όμως λέει ο κ. Καλαντζάκης για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται πάρα πολύ χρόνος ο οποίος δεν επαρκεί για να τηρηθούν οι προθεσμίες που υπάρχουν.

Για το λόγο αυτό ζητείται παρέμβαση από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να δώσει λύση και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία με δεδομένο πως τα έργα 70 εκατ. ευρώ για τα συμπληρωματικά έργα Μπραμιανών θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί να έχουν συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσουν έως το 2025, αλλιώς τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν.

Νήσος Χρυσή

Για το θέμα της Χρυσής και όλες τις εξελίξεις που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να μην περιοριστεί η επισκεψιμότητα ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως πλέον υπάρχουν δεσμεύσεις και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πως τα θέματα της καταμέτρησης επισκεψιμότητας αλλά και φύλαξης της Χρυσής θα μπορούσαν να λυθούν και από φέτος και έτσι να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της αρμόδιας επιτροπής ώστε να συνεχιστεί κανονικά η επισκεψιμότητα.

Ο κ. Καλαντζάκης υπογράμμισε όμως πως το ζήτημα που έχει προκύψει και οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν από τη Διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπερβαίνουν τα καθήκοντά της και θα έπρεπε αντί για την ίδια την ευθύνη να την έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάτι το οποίο έχει ζητηθεί εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας και από το Υπουργείο και από την ίδια, με τον Δήμαρχο να αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα έδινε λύση τα προβλήματα που υπάρχουν για τον τουρισμό της περιοχής, τα οποία γίνονται χειρότερα όπως είπε και με τις ακυρώσεις  που καταγράφονται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Λακκούβες και ασφαλτοστρώσεις

Ένα πρόβλημα φανερό στον οποιονδήποτε το οποίο έχει δημιουργήσει και πάρα πολύ έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα είναι και αυτό με τις πάρα πολλές λακκούβες που έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά σημεία εντός και περιφερειακά της Ιεράπετρας εξαιτίας των πολύ έντονων βροχοπτώσεων.

Ο Δήμαρχος επανέλαβε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δημοπρατημένα δύο έργα για πάρα πολλές ασφαλτοστρώσεις τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε κοινότητες και σε αγροτικούς δρόμους τα οποία όμως δεν ξεκινούν λόγω καιρού.

Ο κ. Καλαντζάκης υπογράμμισε πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί και αντικατασταθεί με σωστό τρόπο οι ασφαλτοτάπητες τόσο στο κέντρο της Ιεράπετρας, όσο και στη Γρα Λυγιά , στα Φέρμα και τον Κουτσουρά, όμως μέχρι να ξεκινήσουν τα δημοπρατημένα έργα θα γίνονται μικρότερες παρεμβάσεις είτε με άσφαλτο είτε με τσιμέντο από τις υπηρεσίες του Δήμου όσο το επιτρέπει ο καιρός.

Παράλληλα ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως έχει κατατεθεί ακόμα μια πρόταση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για χρηματοδότηση πρόσθετων ασφαλτοστρώσεων, ενώ ανεξάρτητα από το αν αυτή εγκριθεί προετοιμάζεται αυτή την περίοδο ακόμα μια μελέτη για υποβολή στο Υπουργείο Υποδομών για ασφαλτοστρώσεις στο δρόμο της εξόδου της Ιεράπετρας προς Περιστερά, στο δρόμο που οδηγεί στο ανακαινισμένο Γηροκομείο και σε σημεία του περιφερειακού της Ιεράπετρας όπως την διασταύρωση και τα φανάρια προς Μακρυλιά.

 

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

15

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.