Θρασύτατη απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης με θύμα επιχείρηση στην Ιεράπετρα

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Παρ’ ολίγον θύμα μιας πραγματικά θρασύτατης απόπειρας ηλεκτρονικής απάτης πήγε να πέσει μια γυναίκα στην Ιεράπετρα το περασμένο Σάββατο μετά από ένα φαινομενικά «αθώο» τηλεφώνημα που δέχθηκε σε επιχείρηση που διατηρεί.

Η κα Βουζουνεράκη μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για την περιπέτεια που πέρασε η οποία ευτυχώς για την ίδια δεν είχε άσχημο τέλος και διερευνάται από τις αρχές.

Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφώνημα το περασμένο Σάββατο, την ώρα που έκλεινε η επιχείρηση, όταν ένας άνδρας συστήθηκε με το όνομα ενός ντόπιου, γνωστού στην ίδια, με τον οποίο εκείνες τις μέρες είχαν επαγγελματικές συναλλαγές.

Ο άνδρας ανέφερε πως χρωστούσε χρήματα στην επιχείρηση και ήθελε να ξεχρεώσει πριν φύγει για το εξωτερικό. Η ίδια, χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες για το χρέος του, έδωσε τα στοιχεία των τραπεζικών της λογαριασμών για να γίνει η κατάθεση, όμως τότε ξεκίνησε η προσπάθεια εξαπάτησης.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που όπως λέει η κα Βουζουνεράκη ήταν πολύ πειστικό και χειριστικό στον τρόπο που μιλούσε και έτσι πέρα από τον τραπεζικό λογαριασμό ζήτησε επίσης και το προσωπικό τηλεφωνικό αριθμό της ίδιας, έχοντας πρώτα ρωτήσει αν με αυτό το τηλέφωνο κάνει τις συναλλαγές της στην τράπεζα.

Το τηλέφωνο όπως είπε το χρειαζόταν προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα για να ολοκληρωθεί η κατάθεση που θα έκανε.

Έχοντας όμως εμπειρία η ίδια από ηλεκτρονικές συναλλαγές απόρησε γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι ποτέ απαραίτητο, όμως εκείνος έδωσε τη δικαιολογία ότι η συναλλαγή θα γινόταν από τράπεζα του εξωτερικού και εκεί είχαν διαφορετικές διαδικασίες σε σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Έτσι του έδωσε τον τηλεφωνικό της αριθμό και έλαβε ένα SMS το οποίο την πληροφορούσε ότι κάποιος έκανε μια κατάθεση στο λογαριασμό της και ζητούσε της ζητούσε να κλικάρει σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που θα οδηγούσε στον διαδικτυακό χώρο της τράπεζας για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Αυτός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο ο άνδρας απέκτησε πρόσβαση στον τραπεζικό της λογαριασμό αλλά και στην οθόνη του κινητού της και έτσι μπορούσε να δει όλα τα στοιχεία της, τους κωδικούς της, τα χρήματα που υπήρχαν μέσα, αλλά και να προσπαθήσει να κάνει συναλλαγές.

Αυτό που δεν μπορούσε να δει όμως ήταν ο κωδικός ασφαλείας που η τράπεζα είχε στείλει με sms στην ίδια για να επιβεβαιώσει την συναλλαγή την οποία είχε επιχειρήσει ο άνδρας και έτσι άρχισε να της τον ζητά με πιεστικό τρόπο.

Τότε όπως λέει η κα Βουζουνεράκη ήταν σίγουρη πως πρόκειται για κάποια περίπτωση απάτης και άρχισε να τον ρωτά προσωπικά του στοιχεία τα οποία δεν μπορούσε να απαντήσει και ρώτησε επίσης τους συνεργάτες της να μάθει το ποσό που χρωστούσε, που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει.

Έτσι λοιπόν η ίδια πέρασε στην επίθεση κατηγορώντας τον για την προσπάθεια απάτης και τότε ο ίδιος άρχισε να την απειλεί πως θα της αποσπάσει όλα της τα χρήματα λέγοντας της πως έχει πρόσβαση στο λογαριασμό της και αναφέροντας τα ποσά που έβλεπε σε αυτόν.

Κάπου εκεί η συνομιλία τελείωσε όμως στη συνέχεια ο ίδιος κάλεσε και άλλες φορές απειλώντας και εκφοβίζοντάς την πως θα της πάρει όλα τα λεφτά!

Η συνέχεια δόθηκε σε επικοινωνίες της ίδιας με την τράπεζα, τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και το ΑΤ Ιεράπετρας όπου και κατέθεσε για το περιστατικό και υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει συνέργεια κάποιου ντόπιου που γνώριζε προσωπικές πληροφορίες και ήταν σε θέση να παρακολουθεί τις συναλλαγές της επιχείρησης.

Όπως της έγινε γνωστό από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος οι πιθανότητες να βρεθεί ο δράστης είναι λίγες. Από την υπόθεση όμως γίνεται φανερό το πόσο εύκολο είναι να πέσει κανείς θύμα απάτης αλλά και πόσο μεγάλη προσοχή χρειάζεται αν δίνει κανείς στις οδηγίες που κάθε τράπεζα δίνει στους πελάτες της για να τους προστατέψει από ανάλογα περιστατικά

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

88

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.