Θετικά στοιχεία από το εμβόλιο του Πανεπιστημίου Οξφόρδης – Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας


0
(0)

Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας παράγει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, όπως δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική εξέλιξη στην κούρσα ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Moderna και οι Pfizer/BioNTech για τα δικά τους εμβόλια το τελευταίο διάστημα. Το εμβόλιο ChAdOx1 nCov-2019 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 56 έως 69 ετών καθώς και σε άτομα ηλικίας άνω των 70. Τα δεδομένα από τη Β΄φάση των κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύτηκαν στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, υποδεικνύουν ότι μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες στον κορωνοϊό μπόρεσε να αποκτήσει ανοσία, όπως τόνισαν οι ερευνητές. Ανάλογη ανοσοαπόκριση εμφάνισαν και οι τρεις ηλικιακές ομάδες (18-55, 56-69 και άνω των 70), ενώ η έρευνα, στην οποία μετείχαν 560 υγιείς ενήλικες (οι 240 εκ των οποίων ηλικίας 70 και άνω) έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι εμφάνισαν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο εμβόλιο σε σχέση με τους νεότερους ενήλικες.

Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή εικονικό φάρμακο και δεν εντοπίστηκαν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία τους. Τα αποτελέσματα συνάδουν με εκείνα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών σε άτομα ηλικίας 18-55, που δόθηκαν νωρίτερα φέτος στη δημοσιότητα. «Οι ηλικιωμένοι είναι μια από τις ομάδες στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό, επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν την τάση να εμφανίζουν χαμηλότερη ανοσοαπόκριση. Και μας προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση η διαπίστωση ότι το εμβόλιό μας όχι μόνον ήταν καλά ανεκτό στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά προκάλεσε παρόμοια ανοσοαπόκριση με εκείνη που διαπιστώθηκε σε νεότερους εθελοντές. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν αυτό μεταφράζεται και σε προστασία από την ίδια την ασθένεια», δήλωσε η δρ Μαχέσι Ραμασάμι της ομάδας των ερευνητών της Οξφόρδης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.