Θες να έχεις καλύτερη επικοινωνία με το έφηβο παιδί σου;


0
(0)

Προσπάθησε να σε δει ως σύμμαχο και όχι ως κριτή

Η προεφηβεία είναι μια εξίσου περίπλοκη περίοδος με την εφηβεία. Είναι ένα στάδιο, όπου τα παιδιά προετοιμάζονται (χωρίς να το αντιλαμβάνονται) ψυχολογικά για να μπουν στην εφηβεία. Όμως και οι γονείς είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν και να κινηθούν έξυπνα, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί.

Το μυστικό για να μην χάσουμε την μπάλα, ούτε μικροί, ούτε μεγάλοι είναι η επικοινωνία. Φυσικά, το πρώτο βήμα απαιτείται να το κάνουν οι γονείς ώστε να βοηθήσουν το παιδί στην προεφηβεία και μετέπειτα στην εφηβεία, να «ανοίγεται» σε αυτούς. Μια σχέση επικοινωνίας δεν θα χτιστεί ποτέ πάνω στην πίεση του παιδιού να μιλήσει, αλλά θα πρέπει να βασιστεί σε «πλάγιους» τρόπους, ώστε το παιδί να μην ντρέπεται να σας μιλήσει.

Ζητήστε τη συμβουλή του

Τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν, όσο εσείς δεν τα αντιμετωπίζετε ως «μεγάλα» και δεν συζητάτε μαζί τους σαν να είναι «μεγάλα», τότε δεν θα σας πάρουν στα σοβαρά. Δείξτε τους ότι σαν νοιάζει και σας αφορά η προσωπική τους γνώμη. Ζητήστε τους συμβουλές για απλά καθημερινά πράγματα. Με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργήσει την σκέψη του ώστε να μάθει να δίνει λύσεις σε προβλήματα και έτσι θα νιώσει πως έχετε ανάγκη την άποψη του και την λαμβάνετε στα σοβαρά.

Το Ίντερνετ είναι σύμμαχος σας

Αν το αντιμετωπίσετε ως τέτοιο. Προσπαθήστε να αποκτήσετε μια άνεση με τον χώρο του διαδικτύου, ώστε να μπορείτε να κινήστε με ευκολία σε αυτόν. Όλα τα παιδιά σήμερα παίζουν το ίντερνετ στα δάχτυλα χωρίς ποτέ να τους έχει δείξει κάποιος κάτι. Είναι το κλειδί για να μάθετε περισσότερα ενδιαφέροντα του, αφού θα μπορείτε να μιλήσετε για όλα αυτά με τα οποία ασχολείται. Η εξοικείωση με τον κώδικα που επικοινωνεί με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, θα το κάνει σίγουρα να «ανοιχτεί» και σε εσάς.

Κάντε πως δεν ξέρετε

Ακόμα και αν γνωρίζετε πράγματα, αφήστε το παιδί να σας εξηγήσει. Ρωτήστε διάφορα πράγματα, ακόμα και για το διαδίκτυο που αναφέραμε παραπάνω. Το παιδί νιώθει πως δίνεται προσοχή σε ότι λέει και αισθάνεται αυτοπεποίθηση που έχετε την ανάγκη των γνώσεων του.

Κρατήστε τα ταμπού μακριά

Ανοίξτε συζητήσεις μαζί του εφ’όλης της ύλης. Ζητήματα όπως το σεξ, η πολιτική, τα συναισθήματα μας, κάποιο πρόβλημα υγείας, ανήκουν στην καθημερινότητα όλων μας και τα παιδιά το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά. Είναι θέματα που τα απασχολούν και αργότερα ίσως σας ζητήσουν βοήθεια αν βρεθούν αντιμέτωπα με κάποιο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να νιώθετε αμηχανία με τέτοιου είδους συζητήσεις.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κύρκου
Πηγή:allyou.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.