«Θερίζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου – 34 οι νεκροί

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Αιμοληψίες για να προβλεφθεί η εξάπλωση του ιού στην Κρήτη

Μετά τους 34 θανάτους από τον ιό του δυτικού Νείλου και ενώ τα κρούσματα έβαιναν πτωτικά, φέτος έχουν αυξηθεί ξανά δραματικά, ενώ και στην Κρήτη πια το ΙΤΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης καταγράφουν την εξάπλωση της νόσου για να μπορέσει να ελεγχθεί.

Στο Ρέθυμνο φέτος τα κρούσματα είναι δύο με αποτέλεσμα να κρίνεται ακόμα πιο επιτακτική η συνέχιση του προγράμματος πρόληψης με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως και της ευαισθητοποίησης του κοινού.

Άριστα λειτουργεί στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του ο προληπτικός μηχανισμός παρακολούθησης της εξάπλωσης του ιού του δυτικού Νείλου στην Κρήτη.

Στο Ρεθυμνο στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας παρουσιάστηκε το πλαίσιο της συμμαχίας ΙΤΕ και Περιφέρειας Κρήτης με αιμοληψίες που έγιναν σε κοτόπουλα σε 300 σημεία του νησιού, στο πλαίσιο πρόληψης της νόσου, μάλιστα από τα 300 δείγματα, τα 3 ήταν θετικά και αφορούν το νομό Ρεθύμνου.

Σε επιφυλακή παραμένει ο ελεγκτικός μηχανισμός στην Κρήτη, αφού οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, ευνοώντας την ανάπτυξη της νόσου, ενώ σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Ρέθυμνο όπου μετά το πρώτο ανά την Κρήτη περυσινό κρούσμα σε άνθρωπο, φέτος είχαμε δύο επιπλέον τόσο στην πόλη του Ρεθύμνου, όσο και στην περιφέρεια του νομού.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, τα δείγματα της έρευνας προέρχονται από ολόκληρη την Κρήτη, θετικά δείγματα ιού του δυτικού Νείλου είχαμε στο Ρέθυμνο, ενώ ελονοσίας στο Ηράκλειο και το Λασίθι.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι και οι πολίτες θα πρέπει ενεργά να μειώνουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών, φροντίζοντας να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, όπως και να μην αποβάλλονται νεκρά ζώα σε ρεματιές, προκαλώντας μολυσματικές εστίες μετάδοσης νοσημάτων.

Σύντομα θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια στα σχολεία σε μορφή κόμικ για να είναι προσεκτικοί και οι μικροί μαθητές. Σημειώνεται ότι ο ιός του δυτικού Νείλου μεταδίδεται από μολυσμένα άγρια πτηνά στα κουνούπια και στη συνέχεια στον άνθρωπο.

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από μολυσμένα άλογα και πουλερικά τα οποία αναπτύσσουν αντισώματα και ελέγχονται από τους επιστήμονες για να εξακριβώνεται ο βαθμός εξάπλωσης της νόσου στο περιβάλλον.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.