«Θέσπιση Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας και οικονομική αποζημίωση λόγω αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής».


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε τροπολογία στο ν/σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία οι Βουλευτές ζητούν την Θέσπιση Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας και οικονομική αποζημίωση λόγω του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, τα τελευταία έτη, μετά και την κατάργηση της μειωμένης φορολογίας στο πετρέλαιο και τη μεγάλη αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, έχει σημειωθεί σοβαρή επιβάρυνση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Είναι δε αλήθεια ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων έχει μειωθεί σε σχέση με τα προϊόντα άλλων χωρών της Ε.Ε που έχουν καθιερώσει τη χρήση αγροτικού πετρελαίου ή άλλων μορφών ενέργειας. Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων για την έμπρακτη υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών, καθώς και των ασχολούμενων με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, ιδίως στις τρέχουσες έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες της πανδημίας.

Επιπλέον, η ραγδαία αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως το β΄ εξάμηνο του 2021 και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των διακυμάνσεων του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να πλήττεται σε καθοριστικό βαθμό τόσο η ατομική όσο και η συνολική αγροτική παραγωγή σε μια σειρά κρίσιμων για την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας προϊόντων.

Για τα παραπάνω, οι Βουλευτές με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας ζητούν την καθιέρωση από 01.01.2022, «Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας» που θα περιλαμβάνει τη διάθεση αγροτικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή και ηλεκτρικής ενέργειας με την προμήθεια του αγροτικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται με την ειδική κάρτα που θα χορηγείται στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, με αντικειμενικά κριτήρια και ειδικότερα την έκταση και το είδος της καλλιέργειας καθώς και τον αριθμό των ζώων που δηλώνονται κάθε χρόνο στο ΟΣΔΕ.

Επιπρόσθετα, με το δεύτερο άρθρο, για την μερική έστω αντιμετώπιση της τρέχουσας δυσμενούς κατάστασης, οι Βουλευτές ζητούν καταβολή οικονομικής αποζημίωσης έναντι των υπέρογκων και απρόβλεπτων αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για την άρδευση κλπ που παρατηρήθηκε κατά το β’ εξάμηνο του 2021. Ειδικότερα, επιμένουν στην «συμμετοχή» του Κράτους, σε ποσοστό έως και 30% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας του β΄ εξαμήνου 2021, όπου εντοπίζεται ο «πυρήνας» του προβλήματος. Η χορήγηση της αποζημίωσης προτείνεται να γίνει στη βάση αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων και με τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος.

Οι προτείνοντες Βουλευτές:Βασίλειος Κεγκέρογλου,Απόστολος Πάνας, Μιχάλης Κατρίνης, Χρήστος Γκόκας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Ανδρέας Πουλάς και Γεώργιος Φραγγίδης.

«Στη Βουλή η επιστολή του Δ.Μαλεβιζίου για την επιτακτική και αναγκαία ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος ».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Μαλεβιζίου για την επιτακτική και αναγκαία ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος.

Με την επιστολή εκφράζεται η έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για την μη ενίσχυση του Αστυνομικού τμήματος και ζητείται η ανάκληση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου έκτακτων μεταθέσεων.

Όπως επισημαίνεται, παρά το γεγονός πως είναι γνωστές οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, κανείς δεν τοποθετήθηκε σε αυτές τις υπηρεσίες.

«Η ενίσχυση της στελέχωσης του Α.Τ Μαλεβιζίου θα του επιτρέψει να εκτελεί ένα πρόγραμμα αστυνόμευσης ικανοποιητικό για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών» τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου.

Ο κ.Κεγκέρογλου ζητά να ληφθεί υπόψη η επιστολή και συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση του Α.Τ.

Download (PDF, 590KB)

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.