Θέλεις να ξέρεις από πού έρχεται η τροφή σου?


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Αυγούστου 2019 by energinews (admin)

Όπως την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, στις 2/8/2019, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος», στα γραφεία του, Πλήθωνος Γεμιστού 14, ΑΧΑΡΝΑΙ (210 2400242, ktinotrofoiattikis@gmail.com) και μεταξύ των θεμάτων ήταν και η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Να μάθουμε τι τρώμε».
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει ένθερμα την πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών για την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης στα τρόφιμα και καλεί όλα τα μέλη του, αλλά και όλους τους έλληνες να υπογράψουν στην πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.eatoriginal.eu/ με τίτλο «να μάθουμε τί τρώμε», είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»).
Ο Αντιπρόεδρος κ Ανδρέας Σερέτης δήλωσε ότι «όλοι οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου στην Αττική, αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι), ξέρουν ότι οι έλληνες καταναλωτές θέλουν να ξέρουν από που προέρχονται τα τρόφιμα που προσφέρονται στην αγορά, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα παραγόμενα από τους έλληνες αγρότες αυθεντικά αγροτικά προϊόντα, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες και επιθυμίες διατροφής των ελλήνων καταναλωτών».
Η πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών αποσκοπεί στο να πετύχει την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες τροφίμων της προέλευσης των συστατικών τους, ώστε να αποφύγουμε την διατροφική απάτη η οποία όμως δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία των καταναλωτών πολιτών (AgrinioTimes, 19/7/2019)
Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στο κείμενο που είναι αναρτημένο την ιστοσελίδα http://www.eatoriginal.eu/ προς ψηφοφορία: «Η νόθευση, η απομίμηση και η σκόπιμη παραπλανητική επισήμανση των τροφίμων συνιστούν κίνδυνο για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν αλλεργιογόνα ή ακόμα και τοξικά συστατικά άγνωστης προέλευσης χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα πιο ακριβά συστατικά. Μια σαφής επισήμανση που αναφέρει την προέλευση των συστατικών βοηθά στην αποτροπή και αντιμετώπιση διατροφικών σκανδάλων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Στην Ευρώπη, οι διατροφικές απάτες υπολογίζεται ότι προξενούν ζημίες που ανέρχονται σε έως 12 δις € ετησίως και το φαινόμενο έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποχρεωτική ένδειξη προέλευσης στις επισημάνσεις τροφίμων συμβάλλει στην αποτροπή νοθεύσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που βλάπτουν την κοινή αγορά αλλά και τις εθνικές οικονομίες.
Οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να προστατεύονται και να λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες για τα τρόφιμα που επιλέγουν να αγοράσουν. Προκειμένου να κάνουν επιλογές κατόπιν ενημέρωσης, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πού λαμβάνει χώρα η καλλιέργεια και η επεξεργασία των προϊόντων, την προέλευση των συστατικών και να έχουν περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας.
Χρειάζεται να συγκεντρωθούν πάνω από 1.000.000 υπογραφές από τουλάχιστον επτά χώρες, μέχρι 2 Οκτ 2019, στο www.eatoriginal.eu για να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία έχει εγκριθεί από την ΕΕ στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Πολιτών, με καταγραφή (CI(2018)000006/2-10-2018.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, έχοντας την παρισινή εμπειρία της συλλογικής προσπάθειας «ΣΩΣΤΕ το ΓΑΛΑ» υποστηρίζει ένθερμα την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών. Όσοι υπογράφουμε την συγκέντρωση υπογραφών στο www.eatoriginal.eu: «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης για όλα τα τρόφιμα με στόχο την πρόληψη της απάτης, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών στην ενημέρωση»
Οι βασικοί στόχοι της συγκέντρωσης υπογραφών είναι:
1. Η χώρα προέλευσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά σε όλα τα μεταποιημένα και μη μεταποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ΕΕ, χωρίς παρέκκλιση για τα καταχωρισμένα εμπορικά σήματα και τις γεωγραφικές ενδείξεις.
2. Στα μεταποιημένα τρόφιμα, πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η προέλευση των πρωταρχικών συστατικών, όταν αυτή διαφέρει από την προέλευση του τελικού προϊόντος.
3. Πρέπει να βελτιωθεί η συνέπεια των ετικετών, π.χ. να περιέχουν εναρμονισμένες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλη την τροφική αλυσίδα.
Οι έλληνες αγρότες, παράγουν μικρές ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων διατροφής, τα οποία «νοθεύονται» και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, από φθηνά εισαγόμενα προϊόντα ή ακόμα και με υποκατάστατα, χωρίς σωστές γεωργικές πρακτικές, χωρίς έλεγχο των φυτοφαρμάκων, ακόμα και με κοινωνικό-εργασιακό «ντάμπιγκ» από χώρες με πάμφθηνο-ανεκπαίδευτο προσωπικό … Είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να προσυπογράψουν την συγκέντρωση υπογραφών.
Και όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και από ακόμα 6 τουλάχιστον χώρες, δηλαδή τουλάχιστον 1.000.000 υπογραφές, από ευρωπαίους υπηκόους, από επτά χώρες, μέχρι 2 Οκτ 2019. Ήδη υπέγραψαν 600.000 ευρωπαίοι πολίτες στο www.eatoriginal.eu. ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής αποφασίσθηκε η υποστήριξη για την δημιουργία στο Τατόϊ, χώρου επιδεικτικής λειτουργίας των παραδοσιακών αγροτικών επαγγελμάτων που έφεραν μέχρι σήμερα βιώσιμη την ύπαιθρο της Αττικής, με τους Σαρακατσάνους, Αρβανίτες και Βλάχους της.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει την πραγματοποίηση συνεδρίου για να συναντηθούν όλοι οι παράγοντες στην παραγωγή γάλακτος τον Νοε 2019.
Ακόμα αποφασίσθηκε η επίσκεψη στην Γιορτή Σαρδέλας (Αρτέμιδα, 3/8/2019), η επίσκεψη στην ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ (Μέγαρα, 30/8-2/9/2019), η επίσκεψη στην Έκθεση Αίγινας (12-15/9/2019), η επίσκεψη στην έκθεση AGROfest (Λαμία, 18-22/9/2019), η συμμετοχή και παρουσίαση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος στο Job Festibal (Αθήνα, 20-21/9/2019), η συμμετοχή στην συνάντηση για την δημιουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ με όλες τις συλλογικότητες (Κερατέα, 26/9/2019), η επιδίωξη για συμμετοχή στο συνέδριο Agroecology (Ηράκλειο, 26-28/9/2019) και πολλά άλλα.
Το σημαντικότερο όλων στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, είναι οι τακτικές συνεδριάσεις και η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ είναι την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, στις 6/9/2019, στα γραφεία τους (Πλ. Γεμιστού 14, ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102400242).

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.