Θάνατος 5χρονης από γρίπη: Θα μπορούσε να είχε σωθεί με το εμβόλιο;


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

Τι εκτιμούν οι γιατροί για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της γρίπης;

Συγκλονισμένοι είναι οι Κρητικοί από το θάνατο της 5χρονης από τη γρίπη τύπου H1N1 και κεραυνοβόλο σηψαιμικό σοκ. Θορυβημένοι οι γονείς των παιδιών δεν μπορούν να πιστέψουν ότι μέσα σε 12 ώρες το κορίτσι «έσβησε» εξαιτίας ενός καταστροφικού συνδυασμού που οδήγησε σε ραγδαία επιδείνωση της υγείας της

Το ερώτημα όλων είναι αν μπορούσαν τα εμβόλια κατά της μηνγγίτιδας τύπου Β και το εμβόλιο κατά της γρίπης να την είχαν σώσει. Επίσης διερωτώνται πως μπορεί ένα παιδί χωρίς άλλα σοβαρά νοσήματα, απ’ότι τουλάχιστον είναι γνωστό, να οδηγηθεί τόσο γρήγορα στον θάνατο.

Δυστυχώς βέβαιη απάντηση σε ότι αφορά τα εμβόλια δεν υπάρχει, καθώς παραμένει άγνωστο αν το παιδί είχε κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και ακόμα και στο χώρο της Ιατρικής δεν υπάρχουν βέβαιες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

“Ο εμβολιασμός οδηγεί σε πιο ήπια συμπτώματα”

Σύμφωνα με το γιατρό δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Λουμπούνη που μίλησε στο neakriti.gr έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μειώνει τη νόσηση. Στην περίπτωση του 5χρονου κοριτσιού πιθανώς ο εμβολιασμός να είχε οδηγήσει σε ηπιότερα συμπτώματα ή ίσως να είχε αποφύγει την εντατική. Ο ίδιος δεν γνωρίζει όμως αν είχε γίνει το εμβόλιο της γρίπης στην άτυχη 5χρονη.

Επίσης αναμένονται ακόμα τα εργαστηριακά αποτελέσματα για να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια θανάτου και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον μηνιγγιτιδόκοκκο.

Πότε πρέπει η γρίπη να μας ανησυχήσει

Σε ότι αφορά το τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες ώστε να μην αποτελέσει η γρίπη απειλή για την υγείας μας ο κ.Λουμπούνης μιλώντας στο ράδιο 9,84 διευκρινίζει: «αν ο πυρετός παραμένει πάνω από 38 για πολλές ώρες, δεν πρέπει να τον αφήσουμε μέχρι το βράδυ. Αυτό που θα πρέπει να μας κινήσει υποψίες είναι ο πυρετός που επιμένει, οι κακουχίες, οι ημικρανίες ,η καταρροή ενώ δεν παρατηρείται πόνος στον ρυνοφάρυγγα. Αυτό θα πρέπει να μας κινητοποιήσει να μιλήσουμε με το γιατρό μας».

Μάλιστα συνέστησε καλή ατομική υγιεινή και σχολαστικό καθαρισμό των εσωτερικών χώρων σε σχολεία και σε όλους τους χώρους όπου συγχρωτίζονται παιδιά. Ακόμη όπως αναφέρει, το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν προφυλάσσει 100%, τους πολίτες αλλά μόνο το 60% όσων κάνουν το εμβόλιο δεν θα νοσήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η 5χρονη είναι το πρώτο ανήλικο θύμα της γρίπης Η1Ν1 σε επίπεδο Κρήτης (και πανελλαδικά) , ένας ακόμα 38χρονος κατέληξε από γρίπη στα Χανιά, ενώ το τρίτο θύμα του ιού στο νησί ήταν μια 78χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο.

Aκούστε τον κ.Λουμπούνη που μίλησε στο ράδιο 9,84

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.