Η ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Η αποψινή θλιβερή εικόνα στο Ελληνικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι κάποιοι συνειδητά επιδιώκουν τον ολοένα και βαθύτερο ευτελισμό των θεσμών.

Η χουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε πρωτοφανείς καταστάσεις και μετατρέπει τη Βουλή των Ελλήνων σε Βουλή μιας τριτοκοσμικής χώρας

Μαζί δημιουργούν και συντηρούν τοξικό κλίμα που ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για την πολιτική και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Αυτές οι εικόνες και αυτές οι συμπεριφορές δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό.

ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΙΑΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Το Κίνημα Αλλαγής έφερε στη Βουλή το ζήτημα της μη εναρμόνισης των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησής των ατόμων με αναπηρία, που διαιωνίζει τις ανισότητες μεταξύ ασφαλισμένων με όμοιες αναπηρίες και όμοια ασφαλιστικά δεδομένα 30 μήνες μετά την ανάληψη εξουσίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση, που υπογράφει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, απευθυνόμενη στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τονίζεται ότι σχεδόν 6 χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, δεν υφίσταται Ενιαίος Κανονισμός, αφού ούτε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής της, ούτε η Κυβέρνηση της ΝΔ, στην μέχρι τώρα διακυβέρνησή της, έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Επισημαίνεται επίσης ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ανικανότητας είναι η διαφοροποίηση ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ατόμων με αναπηρία με απολύτως όμοια χαρακτηριστικά, με μοναδικό κριτήριο τον (πρώην) ασφαλιστικό φορέα από τον οποίο προέρχονται. Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό, να καταθέσει άμεσα στη Βουλή τη απαραίτητη ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία εναρμόνισης των κανόνων συνταξιοδότησης και του ύψους των παροχών στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους λόγω αναπηρίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με το άρθρο 11 του ν. 4387/2016 προβλέφθηκε η εναρμόνιση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, προκειμένου να ξεπεραστούν οι ανισότητες που απορρέουν από τη διαφορετική μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων.

Ειδικότερα, δεδομένων του πολυκερματισμού, της πολυνομίας και των ανισοτήτων σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και λήψης ασφαλιστικών παροχών καθώς και του ύψους και της έκτασης αυτών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους με αναπηρίες που χαρακτήριζε το προϋφιστάμενο του ν. 4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο, με το άρθρο 11 του ν. 4387/2016 προβλέφθηκε η σύσταση επιτροπής µε αντικείμενο την επανεξέταση των υφιστάμενων διατάξεων και την υποβολή σχετικού πορίσματος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου ο Υπουργός να εισηγηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο με ενιαίους κανόνες για όλους.

Ωστόσο, σχεδόν 6 χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, Ενιαίος Κανονισμός δεν υφίσταται, αφού ούτε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής της, ούτε η Κυβέρνηση της ΝΔ ,στην μέχρι τώρα διακυβέρνησή της, έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ανικανότητας είναι εν έτει 2022 να εξακολουθούν να ισχύουν οι επιμέρους διατάξεις των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.

Με άλλα λόγια, ο πολυκερματισμός και οι ανισότητες σε ότι αφορά τη συνταξιοδότηση και το ύψος των παροχών συνεχίζονται: άλλες παροχές και διαφορετικό ύψος παροχών στο άτομο με αναπηρία που υπάγεται στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου, άλλες στον (πρώην) ΟΓΑ, άλλες στο (πρώην) ΙΚΑ, στο ΝΑΤ κ.ο.κ.!!!

Ενδεικτική – ανάμεσα σε εκατοντάδες ανισότητες- είναι η περίπτωση ασφαλισμένης του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένη στο πρώην ΙΚΑ) που πάσχει από μυασθένεια αλλά δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση το ν. 612/1977. Η ίδια εργαζόμενη, αν ήταν ασφαλισμένη στο Δημόσιο θα δικαιούτο να συνταξιοδοτηθεί με βάση τον ν. 612/77!

Και τούτο συμβαίνει, διότι 30 μήνες μετά την έναρξη της διακυβέρνησης από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο η Κυβέρνησή σας δεν έχει καταθέσει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να εναρμονίσει τους παλιούς κανόνες, αλλά η Επιτροπή που συστάθηκε (Υ.Α. 43954/25-6-2021 – ΑΔΑ: ΩΥΟΧ46ΜΤΛΚ-ΩΗ5), δεν έχει καταλήξει στο σχετικό Πόρισμα, παρότι διαβεβαιώνατε τη Βουλή ότι «Η Ομάδα Εργασίας αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να παραδώσει το πόρισμά της στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εντός του 2021» (από την υπ’ αριθμ. 52128/30-7-2021 απάντησή σας σε σχετική ερώτηση μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου).

Επειδή έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από την ψήφιση του ν. 4387/2016 και την – δήθεν – ουσιαστική ενοποίηση του ΕΦΚΑ,

Επειδή το αποτέλεσμα της μη εναρμόνισης των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησής των ατόμων με αναπηρία διαιωνίζει τις ανισότητες μεταξύ ασφαλισμένων με όμοιες αναπηρίες και όμοια ασφαλιστικά δεδομένα,

Επειδή η διαφοροποίηση ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ατόμων με αναπηρία με απολύτως όμοια χαρακτηριστικά με μοναδικό κριτήριο τον (πρώην) ασφαλιστικό φορέα από τον οποίο προέρχονται αντιβαίνει την συνταγματική αρχή της ισότητας,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας ενιαίων κανόνων για τις συντάξεις και τις παροχές αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ το οποίο, σύμφωνα με τη δέσμευσή σας, αναμενόταν να παραδοθεί εντός του 2021;
  2. Πότε τελικά, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή τη σχετική ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία εναρμόνισης των κανόνων συνταξιοδότησης και του ύψους των παροχών στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους λόγω αναπηρίας;
  3. Επειδή η πολιτική της Κυβέρνησης σε αυτό το διάστημα των 30 μηνών χαρακτηρίζεται από την συνεχή περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε βάρος κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων, σκοπεύετε να συνεχίσετε αυτή την πολιτική; Σχεδιάζετε δηλαδή με την νομοθετική παρέμβασή σας, όποτε και αν αυτή υλοποιηθεί, να μειώσετε ακόμη και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (π.χ. αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για θεμελίωση δικαιώματος, χαμηλότερες συντάξεις);»

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ!

Κατά τη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό νόμο που διεξάγεται στη Βουλή, η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και προσβάλλουν το Κοινοβούλιο και το πολιτικό σύστημα συλλήβδην, επισημαίνοντας τα εξής:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τα γεγονότα της χθεσινής βραδιάς, ωστόσο, καταγγέλλουμε πολιτικά, τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεθοδευμένη πόλωση την οποία επιχειρούν. Είναι ξεκάθαρο πλέον! Αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πολώσουν, να διχάσουν, να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους, στα οποία νιώθουν ότι έχουν πρόβλημα. Είναι, όμως, κατώτεροι των περιστάσεων, του χρέους τους και του κοινοβουλευτικού τους καθήκοντος.

Η αποκρουστική εικόνα που αντικρίσαμε στο Κοινοβούλιο, είναι τραγική και μας αφορά όλες και όλους. Γιατί είμαστε όλοι μέρος του Κοινοβουλίου και, μοιραία, αυτά που συμβαίνουν αντανακλώνται και στη δική μας παράταξη, στο πολιτικό σύστημα και στην εμπιστοσύνη των πολιτών που έχει πια χαθεί.

Χθες το βράδυ, θυμηθήκαμε εποχές όπου κυριαρχούσε η αργκό, οι βωμολοχίες, οι αντιπαραθέσεις, η οξύτητα, η προσβολή, τα προσωπικά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Είναι και οι δύο, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της κοινοβουλευτικής πρακτικής του «’Άντε ρε»! Τους ακούμε όλους κάτω από τις μάσκες. Έτσι νομίζουν ότι μπορούμε να πορευτούμε, στο δρόμο της Δημοκρατίας. Έχουν φέρει το πεζοδρόμιο και το περιθώριο ξανά στο προσκήνιο, σε έναν χώρο που είναι, κυρίαρχα, παιδευτικός για τους πολίτες και αποτελεί ναυαρχίδα της πολιτικής σκέψης, πυρήνα της πολιτικής ζωής.

Ιδιαίτερα, η τοξικότητα, τις τελευταίες τρεις μέρες, έχει κατακλύσει το Κοινοβούλιο. Από τη μια πλευρά, είδαμε τον Πρωθυπουργό και όλη την Κυβέρνηση να επαίρεται για το πόσο καλά τα κατάφερε στην κακοκαιρία, ενώ ο κόσμος αναστενάζει. Από την άλλη, η κατώτερη των περιστάσεων Αξιωματική Αντιπολίτευση, επέλεξε, ως προμετωπίδα του αντιπολιτευτικού της αγώνα, να απαντήσει με το αφήγημα ‘Φουρθιώτη’!

Είδαμε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, δύο εχθρικούς στρατούς όρθιους, να γεμίζουν τα Κοινοβούλιο με ιαχές πολέμου, με την οξύτητα στο ‘κόκκινο’. Ακόμα μαδάνε την μαργαρίτα για να βρουν τι φταίει που ο μεν φθείρεται και το πουλόβερ ξηλώνεται, ο δε καταποντίζεται δημοσκοπικά. Εάν βάλουν τα βίντεο των συνεδριάσεων, και απολαύσουν τους εαυτούς τους, θα πάρουν την απάντηση.

Μάλιστα, η χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του κ. Πολάκη ήταν από τις πιο άτυχες και δύσκολες στιγμές της κοινοβουλευτικής πρακτικής, καταδικαστέα σε όλες τις εκφάνσεις της. Η απίστευτη εικόνα που δημιουργήθηκε θα έπρεπε, με αίσθημα αυτοσυγκράτησης, να περιοριστεί και να αποπεμφθεί. Διότι, στο ζύγι θα πρέπει να μπαίνει πάντα, τι είναι πραγματικά σημαντικό: το σόου ή η αποστροφή που δημιουργείται στον κόσμο;

Εμείς, λοιπόν, σταθερά, δηλώνουμε τη σαφή απόστασή μας από αυτές τις εικόνες. Πεισμώνουμε περισσότερο και εντείνουμε τους αγώνες μας εναντίον ακριβώς αυτής της εικόνας και υπέρ της επιστροφής στην κανονικότητα, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Γιατί, εμείς ξέρουμε ότι ο ελέφαντας μέσα στο Κοινοβούλιο είναι οι πρακτικές του διπόλου, οι οποίες δεν αφήνουν τις παρατάξεις να αναπνεύσουν, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα. Αντίθετα, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν διχαστικοί, γιατί αυτό εξυπηρετεί τους στρατούς τους, τα στρατηγική τους και τις μεθοδεύσεις τους.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα της πόλωσης, της αναίδειας και των ανοίκειων επιθέσεων, είχε στόχο και τη δική μας παράταξη, από τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επιτέθηκε σε εμάς, στην πολιτική μας διαδρομή, καθώς και σε πρόσωπα της παράταξης που μόνο περηφάνια προκαλούν στην πολιτική σκηνή. Περαιτέρω, για την Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζουμε ότι σε μικρόστομα και μικρά χείλη, δε μπορούν να μπουν μεγάλα ονόματα και μεγάλα συνθήματα, όπως ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το «ο Λαός δε ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» μπορεί να μπει μόνο σε χείλη με συνέπεια στη διαδρομή, που σήκωσαν το βάρος διάσωσης της χώρας και της Δημοκρατίας.

Ήδη το πουλόβερ ξηλώνεται, και αρχίζει να φαίνεται η γύμνια των επιχειρημάτων τους, ένθεν και ένθεν. Βλέπουμε την ανησυχία τους, αλλά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προχωράμε, για να υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα!»

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ

Ενημερωτική συνάντηση είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης και οι βουλευτές κ. Μιχάλης Κατρίνης και κ. Κώστας Σκανδαλίδης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννη Στουρνάρα και τους υποδιοικητές, στο κτήριο της ΤτΕ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπίες αφορούν τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο, το τραπεζικό σύστημα και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η δημοσιονομική επέκταση στη διετία 2020-2021 ήταν από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αλλά η αποτελεσματικότητα των μέτρων ήταν χαμηλή.

Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχο να καταστεί πιο εξωστρεφές και να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Γι’ αυτό τον λόγο, απαιτείται η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και αξιοκρατική διαχείριση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε επίσης τα ζητήματα της αντιμετώπισης των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Μετά την συνάντηση ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάναμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι η χώρα μας και η Ευρώπη ζει μια ακολουθία κρίσεων. Είναι πολύ σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε να είναι τέτοια, ώστε να στηρίξει την οικονομία και να δημιουργήσει μια νέα, ανταγωνιστική παραγωγική βάση, να στηρίξει τα νοικοκυριά, διότι ζούμε μια εποχή πολύ μεγάλης ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Και βέβαια το μεγάλο ζήτημα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο, που δεν θα το έχουμε πάντοτε στα χέρια μας, ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχει όραμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και καλό θα είναι να ακολουθήσουμε και παραδείγματα άλλων χωρών, που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα και για κοινωνικούς λόγους, όπως είναι η Πορτογαλία. Που βλέποντας την αύξηση στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων δημιουργεί κοινωνική στέγη για χιλιάδες νέα ζευγάρια στη χώρα τους. Να τα κάνουμε κι εμείς αυτά εδώ, τα έχουν ανάγκη τα ελληνόπουλα για να κάνουν νέες οικογένειες, να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Καθώς και επενδύσεις εξωστρέφειας που αυξάνουν τις εξαγωγές και επενδύσεις που δημιουργούν ένα ισχυρό ενεργειακό δίκτυο ισχυρής διασυνδεσιμότητας, ώστε τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να μην είναι επιχειρήσεις και επενδύσεις για λίγους, αλλά να διαχυθούν ως τεχνολογίες και ως οικονομικά κίνητρα σε ευρύτερα οικονομικά στρώματα του ελληνικού λαού.

Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτές οι πολιτικές δεν μπορεί να είναι κυβερνητικές επιλογές με το βλέμμα στους εκλογικούς κύκλους, αλλά πρέπει να είναι επιλογές που θα αφορούν μακροπρόθεσμα μια ισχυρή ελληνική οικονομία εντός της ΕΕ, που αντιλαμβάνεται τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις με έναν δυναμικό τρόπο.»

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Αναστασία Σιμητροπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο reader.gr και τη δημοσιογράφο Βάσω Ασμανίδου, τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, ως πρωταγωνιστή στις εξελίξεις αυτού του τόπου και εκφραστή του προοδευτικού κόσμου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή της στο Reader:

Από τη μάχιμη δικηγορία και την ενασχόληση με τα δημοτικά στη μάχη της επικοινωνίας. Πώς νιώθετε για αυτό;

«Τόσο η δικηγορία όσο και η ενασχόληση με τα κοινά εμπεριέχει το στοιχείο της επαφής με την κοινωνία και της επικοινωνίας με τους πολίτες. Επομένως, είναι γνώριμο και ενυπάρχει στην καθημερινότητά μου».

Αναλαμβάνετε μία θέση ιστορική για το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα κομβική για την πορεία του Κινήματος. Ποιο είναι το στίγμα που θέλετε να δώσετε;

«Το τμήμα Επικοινωνίας και Τύπου της Παράταξης αποτελείται ήδη από ικανά και άξια στελέχη και σε αυτή την καταρτισμένη ομάδα εισήλθα, που έχει ως σκοπό την ανάδειξη των θέσεων, των προτάσεων και των πρωτοβουλιών της παράταξης. Θέσεων τεκμηριωμένων, με ορθό και προοδευτικό λόγο. Ως εκ τούτου το στίγμα είναι κοινό και κοινό είναι και το όραμα: Μία ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική παράταξη με με πυξίδα το δημόσιο συμφέρον, την αξιοκρατία, τη μείωση ανισοτήτων, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, προοπτική για τις νέες γενιές. Μία παράταξη με πρωταγωνιστικό ρόλο και θέσεις».

Όταν λέμε ότι πρέπει να έχουμε «κόμματα του 21ου αιώνα» σημαίνει ότι πρέπει και η θεσμική εκπροσώπησή τους να είναι του 21ου αιώνα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να έχει ένας εκπρόσωπος για να απαντά στις ανάγκες του σήμερα;

«Για να απαντάς στις ανάγκες του σήμερα πρέπει και να τις γνωρίζεις. Να είσαι παρών στα γεγονότα, να είσαι μέρος του συνόλου. Να αφουγκράζεσαι και να μετέχεις. Να έχεις γνώση γιατί η γνώση είναι δύναμη. Μα πάνω από όλα ο λόγος να μην είναι ξύλινος αλλά ειλικρινής. Η κοινωνία γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι βασικά και ισχύουν, ιδίως τον 21ο αιώνα».

Και μιας και μιλάμε για τις ανάγκες του σήμερα, σήμερα οι συμπολίτες μας ενημερώνονται περισσότερο από το διαδίκτυο και κυρίως τα social media. Είστε “engage” με αυτά; Πώς θα το αξιοποιήσετε;

«Έχετε απόλυτο δίκιο, η ενημέρωση κατά κύριο λόγο γίνεται από το διαδίκτυο και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι εξοικειωμένη με αυτά. Το γραφείο Επικοινωνίας και Τύπου ήδη τα αξιοποιεί με σύνεση, προβάλλοντας τις θέσεις και προτάσεις της παράταξης. Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαι και εγώ».

Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις μέσα στο χρόνο; Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην «αυτονομία» του μετά από 2 εκλογές, στις οποίες ενδεχομένως δεν θα υπάρξει κυβέρνηση;

«Το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ από την εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα και αναδείχθηκε πρόεδρός του ο Νίκος Ανδρουλάκης, έδειξε προσδοκία του να γίνει ο εκφραστής του προοδευτικού κόσμου, πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Αυτήν την προσδοκία οφείλουμε πλέον να την μετατρέψουμε σε βάσιμη ελπίδα. Πώς; Με αυτόνομη πορεία, χωρίς να ετεροκαθοριζόμαστε, με προτάσεις και θέσεις ρεαλιστικές και προοδευτικές, με εποικοδομητική αντιπολίτευση, μακριά από τον ελιτισμό της κυβέρνησης και τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης».

Τελικά Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε;

«Σκοπός της παράταξης είναι η συνοχή, η ενότητα και η ανανέωση. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, τα οποία και πλήρωσε, υπάρχει όμως συγχρόνως και μια τεράστια παρακαταθήκη αλλά και εμπειρία. Ο τελικός όμως κριτής είναι η κοινωνία και το αποτέλεσμα θα κριθεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση».

Η ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ανακοίνωση Τομέα Προστασίας του Πολίτη

Η οπαδική βία είναι πια οργανωμένο έγκλημα

Η δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη και ο σοβαρός τραυματισμός των φίλων του συγκλονίζει την Ελλάδα και μας υπενθυμίζει ότι το εγκληματικό φαινόμενο της οπαδικής βίας είναι ανεξέλεγκτο.

Έχει εξελιχθεί μάλιστα, σε μορφή οργανωμένου εγκλήματος με σταθερή δομή, διάρκεια στο χρόνο και στόχο την τέλεση διάφορων κακουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποκτονιών.

Και αφορά πια κάθε φίλο του αθλητισμού ή ανυποψίαστο πολίτη, που μπορεί από ένα τυχαίο γεγονός να βρεθεί στο διάβα τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων.

Καταδικάζουμε την αποτρόπαια αυτή πράξη και κάθε μορφή βίας, οπαδική ή μη και εκφράζουμε την βαθιά οδύνη μας.

Είναι αυτονόητο δε, πως οι δράστες πρέπει τώρα να συλληφθούν, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα όμως, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να αναβαθμίσει τον σχεδιασμό του και να βελτιώσει άμεσα την αποτελεσματικότητά του για την πρόληψη και καταστολή αυτού του βάναυσου εγκληματικού φαινομένου.

Καμία ολιγωρία δεν είναι ανεκτή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με τον υπουργό των Εξωτερικών είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Βαλκάνια, Ουκρανία, East Med. Δεν υπήρξε ζήτημα που να έμεινε έξω από τη συζήτηση μας.

Επιλέγω στο μήνυμα μου να απευθυνθώ στην ομογένεια μας στην Ουκρανία και να τους πω ότι είμαστε κοντά τους, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε κοντά τους.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΔΕΝ ΠΙΕΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ

Δεν είναι τυχαίο ότι πυροδοτήθηκε ένα κλίμα πόλωσης και οξύτητας με ακραίες συμπεριφορές. Που είναι βέβαια απόλυτα καταδικαστέες.

Έχει σημασία να δούμε το χρονικό σημείο στο οποίο κάποιοι επέλεξαν να δημιουργήσουν αλλά και να συντηρήσουν αυτό το κλίμα.

Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι ουδέτερος, συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας που θα μιλούσαν Κυριακή το βράδυ, καθόλου ξαφνικά και καθόλου τυχαία βρέθηκαν και οι δύο στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο το βράδυ για να κηρύξουν την έναρξη αυτού του διαγωνισμού ακροτήτων και οξύτητας.

Η πολιτική και κοινωνική δυναμική του Κινήματος Αλλαγής, τους έχει προκαλέσει φόβο και ανησυχία.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν αμφότεροι , τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πολιτική αυτή δυναμική θα συνεχισθεί, γιατί ο πολιτικός μας χώρος εκφράζει όλο και πιο πολύ τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών.

Δεν ανακόπτεται από το τεχνητό κλίμα πόλωσης που δημιουργούν οι εταίροι του ξεπερασμένου πια δικομματισμού.

Που πολύ σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Ακραίες πολιτικές συμπεριφορές στο κοινοβούλιο και στη δημόσια σφαίρα έχουν εκδηλωθεί από ακραία στοιχεία και των δύο πλευρών, που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι θέλουν να εκφράσουν το κέντρο.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα παίξει σε αυτό το παιχνίδι.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε στη μεθόδευση τους.

Θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους πολίτες, να διευρύνει τα όρια της επιρροής του, όσο και αν δεν σας αρέσει αυτό.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να σέβεται τους θεσμούς, τη Βουλή αλλά και την αξιοπιστία της πολιτικής.

Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί μια ειρηνική δύναμη αλλαγής, μια δύναμη ευθύνης και προοπτικής.

Η επιλογή για τη χώρα δεν μπορεί να είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί και οι δύο βλάπτουν σοβαρά τη χώρα και την ποιότητα της δημοκρατίας μας, με το κλίμα έντασης, πόλωσης και οξύτητας που δημιουργούν και συντηρούν.

Και κάτι τελευταίο:

Υποδείξεις για το ποια πρέπει να είναι η στάση του, δεν δέχεται το Κίνημα Αλλαγής.

Δεν πιεζόμαστε, δεν απειλούμαστε, δεν εκβιαζόμαστε κύριοι της κυβέρνησης.

Νομίζετε ότι μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα κομματικού πατριωτισμού και πολιτικού πολιτισμού;

Δεν μπορείτε.

Είμαστε η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, η παράταξη των αγώνων για τη δημοκρατία και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.

Είμαστε το μέλλον του τόπου μας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΟΙ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΕΝΟΣ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ

  • Για τις επιθέσεις στις οικίες των Δ. Καμπουράκη (δημοσιογράφος) και Β. Ντούμα (πρ. Ειδικών Φρουρών):

Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του τύπου, στρέφεται πρωτίστως εναντίον της Δημοκρατίας. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι μας, ενιαία και συντεταγμένα, να σταθούμε απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και περιστατικά. Και φυσικά, δεν φτάνει μόνο η ρητορική και φραστική καταδίκη, αλλά απαιτούνται άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Έτσι, θα αποδείξουμε στην πράξη ότι η δημοκρατία είναι πάντα ισχυρότερη και πάντα κερδίζει. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από το δικό του μετερίζι.

  • Για την χθεσινή διακοπή της συνεδρίασης στην Βουλή και τη συζήτηση για την πρόταση μομφής:

Είναι βαθιά προβληματικό το γεγονός ότι για πολλοστή ημέρα εξακολουθούμε να συζητάμε για τα παράπλευρα, και όχι για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα, μέσα σε μια πολυσύνδετη κρίση που βιώνει η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία. Είναι προφανές ότι φαινόμενα ευτελισμού των θεσμών και τοξικότητας δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων, για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, ουσιαστικά, υπεύθυνα, με επιχειρήματα, με τεκμηρίωση, με προτάσεις, έτσι όπως επιλέγουμε τουλάχιστον να κάνουμε εμείς ως Κίνημα Αλλαγής. Αποδεικνύεται όμως στην πράξη, ότι κάποιοι δεν θέλουν να συζητήσουν για όλα αυτά. Παρακολουθήσαμε στη Βουλή, μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι τα κάνει όλα τέλεια, και από την άλλη, μια συζήτηση που αφορούσε το τι κάνει ο Φουρθιώτης, ποιοι έχουν σχέση με στελέχη της Αττικής Οδού, συναγωνισμούς νεκρών και τραμπουκισμούς. Μια κοκορομαχία ενός δικομματισμού του παρελθόντος.

Να σας πω, όμως, τι δεν είδαμε, τόσο όλοι εμείς όσο και οι Έλληνες πολίτες. Όλοι εκείνοι που ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες στην Αττική Οδό δεν άκουσαν απολύτως τίποτα για το τι έφταιξε μέσα στην κακοκαιρία και κατέρρευσε ο κρατικός μηχανισμός. Ποιες ήταν οι αιτίες του προβλήματος και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις από εδώ και στο εξής. ‘Η τι θα πρέπει να αλλάξει στην πολιτική προστασία, το πότε και το αν θα πάρει αρμοδιότητες το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, πώς θα αλλάξουν οι δομές και η στελέχωση της. Και ο συμπολίτης μας που παρακολούθησε την συζήτηση στο Κοινοβούλιο δεν άκουσε τίποτα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση που θα παραμείνει, την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που πλήττουν ευθέως την τσέπη του, αλλά και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν άκουσαν τίποτα απολύτως για την πανδημία, όταν η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε νεκρούς κατά αναλογία πληθυσμού και κρουσμάτων, που αποδεικνύει ότι επί έναν χρόνο δεν έχει στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ότι υπάρχει αναντιστοιχία σε ένα ΕΣΥ δύο ταχυτήτων, μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας και επαρχίας, με τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ στην επαρχία να είναι πάρα πολύ υψηλά. Και δεν συζητάει κανείς για αυτά σήμερα, γιατί απλά με κυνισμό θεωρούμε ότι είναι λογικό να πεθαίνουν 100 συμπολίτες μας κάθε ημέρα. Και δεν συζητάει κανείς για την λειτουργία του δήθεν επιτελικού κράτους. Για το πως αυτό δημιουργεί απλά δομές εξάρτησης με όλα τα επίπεδα του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης, για να ελέγχουν κάποιοι με όρους επιχειρηματικούς και όχι πολιτικούς το πώς και που θα κατευθύνονται ακόμα και οι Ευρωπαϊκοί πόροι.

Όταν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν κάνουν σοφότερους τους πολίτες, τότε απαξιώνεται ο ίδιος ο κοινοβουλευτισμός και η αξιοπιστία του. Και μαζί με αυτό, δυστυχώς, και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και, τελικά, είμαστε όλοι υπόλογοι. Αυτό εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε και πιστεύω πραγματικά ότι με την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, αυτό μπορεί να γίνει πράξη.

  • Για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναφορικά με την υπόθεση Novartis:

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός μετατράπηκε σε κομματάρχης. Μπορεί να κατανοούμε την κομματική πίεση που υφίσταται, όμως είναι θεσμική απρέπεια ο κομματικός διαχωρισμός των θυμάτων μιας σκευωρίας που πλήττει πρωτίστως την δημοκρατία και τους θεσμούς. Και αυτό φανερώνει ακριβώς την προβληματική αντίληψη τους για τους θεσμούς και κυρίως για την δικαιοσύνη, αυτόν τον κρίσιμο πυλώνα του πολιτεύματος μας. Γιατί πρόκειται για μια αντίληψη κομματική, για ασέβεια και απρέπεια.

  • Για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις:

Όσον αφορά την ακρίβεια, ένα ζήτημα αφορά την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και την προβληματική επιλογή με βάση την οποία η απολιγνιτοποίηση και η μετάβαση στην μετά τον λιγνίτη εποχή, επιχειρήθηκε με όρους απόλυτης εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Όπου οι αυξήσεις στο κόστος του, ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επιλογή της αυτή και να στραφεί ξανά στο άνοιγμα των λιγνιτικών μονάδων. Όλα αυτά, σε αντίθεση με αυτά που πρέπει να κάνουμε, που αφορούν μεταρρυθμίσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σοβαρά δίκτυα διανομής, χώρους αποθήκευσης, μείωση των ρύπων του λιγνίτη στο μεταβατικό αυτό στάδιο. Δυστυχώς, όλα αυτά (που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση) καταλήγουν εις βάρος της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης.

Όσον αφορά το τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς για την ακρίβεια, αυτό θα ήταν πρώτον να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όταν ο πληθωρισμός φτάνει στο 5,1%, δεν μπορείς να αυξάνεις τον κατώτατο μισθό κατά 2% και να λες ότι θα το ξανά κάνεις τον Μάιο, όταν θα έχει μετακυληθεί όλο το βάρος των ανατιμήσεων των βασικών αγαθών στα νοικοκυριά και στους ασθενέστερους. Εμείς μιλάμε για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, και να περάσει επιτέλους ο καθορισμός του στις συλλογικές συμβάσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ακόμα, μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά αγαθά και στα τρόφιμα, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση σιωπά.

8

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.