Η Τουρκία θέλει να στείλει γεωτρύπανο στην Κρήτη


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Δεκεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Στο επίκεντρο η Κρήτη, μετά τη μη νόμιμη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας με αφορμή τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά τη μη νόμιμη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, στο επίκεντρο βρέθηκε η Κρήτη.

Συγκεκριμένα το philenews.com επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, έκανε γνωστό πως η Άγκυρα σχεδιάζει να στείλει στην Κρήτη ερευνητικό σκάφος, και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανο. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει την κυριαρχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η αποστολή ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης σημαίνει πρακτικά την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, πράγμα που σημαίνει και τον συναγερμό για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική της Αθήνας είναι ξεκάθαρη και αναμένεται να ξεδιπλωθεί τις επόμενες ημέρες. Η πρώτη κίνηση έλαβε χώρα χθες με την παρουσία του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Εντωμεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε στο “Θέμα” 104,5, όπου ρωτήθηκε για την ελληνική απάντηση που θα λάβει η τούρκικη πλευρά σε περίπτωση που αποστείλει τούρκικο σκάφος νοτίως της Κρήτης. Με τόνο ψύχραιμο και αποφασιστικό, ο κ. Πέτσας είπε: «Ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δε θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη».

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ συγχρόνως υπενθύμισε ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν οι Τούρκοι», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

«Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει. Αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων. Δε διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών», πρόσθεσε.

Ακόμη, όσον αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα ή την ανακήρυξη ΑΟΖ, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «εμείς σχεδιάζουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη Λιβύη, για την οποία και είπε ότι «είναι σε μια δύσκολη κατάσταση το εσωτερικό της χώρας και αυτό ενδεχομένως να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία», τονίζοντας ότι είναι «ξεκάθαρη η καταδίκη από τις ΗΠΑ της τουρκικής προκλητικότητας», ενώ ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ για το άκυρο μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας».

Ως προς το ενδεχόμενο εάν η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της τη συνεδρίαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Κρατούμε την πρωτοβουλία σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα το κάνουμε».

Παράλληλα παρατήρησε ότι «είναι αισθητά μειωμένες οι ροές των προσφύγων», αν και όπως σημείωσε «δε θα ήθελα να το αποδώσω σε γεωπολιτικές εξελίξεις. Περιμένουμε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο για να δούμε αν πρόκειται για περιορισμό των ροών από την Τουρκία».

Ζήτησε καταδίκη ο Δένδιας

Τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή «των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης» ανέπτυξε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος ζήτησε τη ρητή καταδίκη τους και την υποβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έλαβε ευρύτατη στήριξη από τέσσερις χώρες και επισήμανε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ενώ πρόσθεσε: «Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία. «Μάλιστα, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιώργος Κουμουτσάκος: «Πειρατική» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε χαρακτηρίσει «πειρατική» τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στον Φαγέζ αλ Σαράζ τον αποκάλεσε «πρωθυπουργό της Τρίπολης». «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι θεμελιωδώς παράνομη. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη. Έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα. Δεν είναι συμφωνία, είναι κοινό ανακοινωθέν», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη συμφωνία Άγκυρας-Λιβύης.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, «αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κινείται εκτός νομιμότητας. Έχουμε πολλούς παράγοντες ισχύος στα χέρια μας. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί ούτε συζήτηση αμφισβήτησης εδάφους της. Υπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας – όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη», σχολίασε ο υπουργός. Διευκρίνισε δε ότι η Άγκυρα θα βάλει κι αλλά ζητήματα – πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας – σε περίπτωση συνυποσχετικού προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διεκδικώντας να “γκριζάρει” ελληνικά νησιά.

πηγη:www.neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.