Η Σαχάρα… επιστρέφει στην Κρήτη

Η Σαχάρα… επιστρέφει στην Κρήτη
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Μέχρι πότε θα υπερίπταται πάνω από το νησί το νέφος της αφρικανικής σκόνης

Ένα δύσκολο τριήμερο, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο, περνά η Κρήτη, αφού έφτασεη διαβόητη αφρικανική σκόνη, ο μόνιμος “μουσαφίρης” του νησιού σε περιόδους που φυσούν ισχυροί νοτιάδες. Η σκόνη σκεπάζει το νησί, προκαλώντας μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα, που σε συνδυασμό με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα κάνει δύσκολη την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις μας.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την Αγία Βαρβάρα του νομού Ηρακλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα μάλιστα με ενημέρωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης-Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, μέχρι και τα ξημερώματα αύριο Σάββατο 26 Ιανουαρίου θα υπάρξει αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σε σημαντικό βαθμό πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Με βάση τις καιρικές προγνώσεις, θα επηρεαστεί ολόκληρη η περιφέρεια Κρήτης από το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, πράγμα που σημαίνει πως άτομα επιρρεπή με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Άστατος ο καιρός

Σύμφωνα πάντως με τον μετεωρολόγο, MSC Μανόλη Λέκκα, σύντομη σε διάρκεια φαίνεται να είναι η νέα κακοκαιρία, που θα μας επηρεάσει λόγω του νέου βαρομετρικού χαμηλού που ακολουθεί από σήμερα, με συνοδεία αφρικανικής σκόνης. Αν και αναμένουμε κατά τόπους κάποιες ισχυρές βροχές ή και καταιγίδες, δεν εμφανίζεται κάποια ανησυχητική κατάσταση για ακρότητες των καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, το δυσάρεστο σενάριο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, η μεταφορά ξεκίνησε σταδιακά από χθες το μεσημέρι, κορυφώθηκε τις νυκτερινές ώρες και υποχωρεί σταδιακά από σήμερα το πρωί, μετακινούμενη ανατολικότερα προς την Ανατολική Μεσόγειο. Οι αναμενόμενες βροχές σήμερα για την Κρήτη θα βοηθήσουν ώστε αρκετή ποσότητα σκόνης να κατακαθίσει στις επιφάνειες του νησιού.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, MSC Μανόλης Λέκκας, «το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει ήδη το νησί μας απομακρύνεται σταδιακά προς τα ανατολικά και αναμένεται ύφεση των καιρικών φαινομένων, διατηρώντας λίγες τοπικές βροχές σε νότιες κυρίως περιοχές μέχρι και τις βραδινές ώρες. Η ύφεση αυτή όμως θα είναι πρόσκαιρη, μιας και από την Παρασκευή το πρωί (σ.σ. σήμερα) το δεύτερο, καλύτερα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από την Κεντρική Μεσόγειο προς τα ανατολικά, θα επηρεάσει και την Κρήτη. Η νέα αυτή μεταβολή του καιρού, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα ξεκινήσει και πάλι από τα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Κατά τόπους οι βροχές θα σημειώσουν ένταση και αναμένεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι από νότιες έως και νοτιοδυτικές διευθύνσεις θα ενισχυθούν και πάλι, φτάνοντας τα 6-7 μποφόρ, με τις μέγιστες όμως εντάσεις να είναι κατά τόπους ισχυρότερες. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων και ενδεχομένως να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα ως προς τη μέγιστη τιμή της, η οποία θα κυμανθεί στους 14 έως 16°C».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα νεότερα δεδομένα δίνουν μια γρήγορη εξασθένηση αυτού του συστήματος, με αποτέλεσμα να αποκατασταθούν καλύτερες καιρικές συνθήκες από αύριο Σάββατο το πρωί για τα δυτικά τμήματα του νησιού, ενώ για τις ανατολικές περιοχές αναμένεται να διατηρηθούν κάποια φαινόμενα έως και τις μεσημβρινές ώρες.

Καλός καιρός αναμένεται να επικρατήσει γενικά μεθαύριο Κυριακή, αν και κατά τόπους θα είναι άστατος με αύξηση των νεφώσεων και πιθανότητα για κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές (μέχρι τις μεσημβρινές ώρες). Οι άνεμοι από αύριο Σάββατο θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 3-4, τοπικά έως και τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία υποχωρεί λίγο με την ελάχιστη να κυμαίνεται κοντά στους 8°C για τα πεδινά και τh μέγιστη έως και τους 15°C.

Η εξέλιξη στη μεταφορά αφρικανικής σκόνης δε φαίνεται να είναι η καλύτερη, αφού, όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, από χθες Πέμπτη τις μεσημβρινές ώρες ξεκίνησε σταδιακά αυτή η μεταφορά, η οποία δείχνει να είναι σημαντική. Αναμενόταν, πάντως, να κορυφωθεί τις νυχτερινές ώρες χθες και να υποχωρήσει γρήγορα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες σήμερα Παρασκευής.

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, η οποία βασίζεται στα στοιχεία της ΕΜΥ, άνεμοι νότιοι, νοτιοδυτικοί εντάσεως 8 μποφόρ πνέουν στο νοτιοδυτικό Αιγαίο.

Στο ανατολικό Κρητικό πέλαγος πνέουν άνεμοι νοτιανατολικοί εντάσεως 8 μποφόρ και από τις 6 μ.μ. θα πνέουν νοτιάδες 7-8 μποφόρ. Τέλος, στα δυτικά πελάγη της Κρήτης πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Οδηγίες από την Περιφέρεια Κρήτης – Συμβουλές για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συστήνει τα εξής: Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στον λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

πηγη:www.neakriti.gr

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.