Η Περιφέρεια Κρήτης στο συνέδριο ολοκλήρωσης του έργου TOUREST

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, το συνέδριο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού έργου TOUREST, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον εταίρο του έργου «Fondazione Lombardia Per L’Ambiente»,  Περιβαλλοντικό Ίδρυμα στη περιοχή Λομβαρδία της Ιταλίας.

Το έργο TOUREST (Tourism Water Management For Sustainable Adrion Coastal Areas)  έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση της κατανάλωσης νερού στον τομέα του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές ενδιαφέροντος.

Μέσα από το TOUREST αναπτύχθηκαν διαδικασίες  παρακολούθησης και αξιολόγησης, με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας των υδάτινων πόρων που σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων  έξυπνων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου TOUREST, οι καλές πρακτικές και τα Σχέδια Δράσης του κάθε εταίρου καθώς και οι συνεργασίεςτοπικές ή διαπεριφερειακές– που δημιουργήθηκαν μέσα από αυτό.

Η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργο Αλεξάκη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου, όπου τόνισε τη σημασία της αποδοτικής διαχείρισης νερού και της διασφάλισης ποιότητας για την Περιφέρεια Κρήτης και το νησί μας καθώς και την ανάγκη οριζόντιας ένταξη τους σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στον τουρισμό και στη γεωργία.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν η Ευαγγελία Βροντάκη, συντονίστρια του έργου TOUREST  και η Ελένη Τζωρτζάκη, μέλος της ομάδας έργου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την ομάδα ενδιαφερόμενων φορέων (stakeholders)  του έργου και συγκεκριμένα από τον Δήμο Ρεθύμνου, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης-Διεύθυνση Υδάτων, από το ΕΑΓΜΕ Περιφερειακή Μονάδα Ρεθύμνου, από τον  Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου  και από τον Σύλλογο Μικρών Καταλυμάτων Ρεθύμνου.

Ο Γιάννης Πολυχρονάκης ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, παρουσίασε τις δράσεις, τις καλές πρακτικές εξοικονόμησης νερού από τα ξενοδοχεία, καθώς  και τη συνολική συμμετοχή του Συλλόγου στο έργο TOUREST.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος TOUREST η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναπτύξει συνεργασίες με φορείς και ακαδημαϊκά ινστιτούτα και έχει ανταλλάξει καλές πρακτικές για τη διαχείριση του έργου. Έχει επίσης προχωρήσει στην ανάπτυξη περιφερειακών Σχεδίων Δράσης για την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του έργου, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Επενδύσεις στην «έξυπνη» διαχείριση νερού από δημόσιες αρχές και ΜΜΕ.
  • Προώθηση συμφωνιών μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών για βιώσιμη διαχείριση του νερού.
  • Δημιουργία ψηφιακού εργαλείου για την περιοδική αυτοαξιολόγηση και των δημόσιων φορέων και των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αποδοτική διαχείριση νερού.
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση για νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης.

Συντονιστής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  ενώ συμμετέχουν επίσης στο σχήμα και εταίροι από την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κροατία.

Το έργο TOUREST υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος INTERREG  ADRION και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ERDF – IPA II) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%.

Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με  το έργο TOUREST:

Ευαγγελία Βροντάκη,  συντονίστρια έργου, τηλ:  2831340757, email: evrontaki@crete.gov.gr

https://tourest.adrioninterreg.eu/

https://www.crete.gov.gr/category/programmata-erga/diaperifereiaka-programmata/interreg/

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.