Η Περιφέρεια Κρήτης στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής CPMR


0
(0)

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής των Περιφερειών του CPMR, του δραστήριου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης .

Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών συζήτησαν την πρόταση της Ε.Ε για μια νέα ατζέντα στη Μεσόγειο, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων της Νότιας Γειτονίας. Η ατζέντα για τη Μεσόγειο περιλαμβάνει νέες μορφές συνεργασίας και επικεντρώνεται σε πέντε τομείς: υπεύθυνη διακυβέρνηση και κράτος δικαίου, ευημερία και ψηφιακή μετάβαση, ειρήνη και ασφάλεια, μετανάστευση και κινητικότητα, κλιματική αλλαγή, ενέργεια και περιβάλλον.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η έκθεση της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) για τη Γεωργία και την Ασφάλεια τροφίμων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο. Η έκθεση επικεντρώνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γεωργία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (έλλειψη μακροπρόθεσμης διακυβέρνησης και κοινού οράματος, διάβρωση εδάφους, ξηρασία και αποθέματα νερού, υπερεκμετάλλευση και σπατάλη πόρων, διατροφή κ.ά) και παρέχει προτάσεις που εστιάζουν στην προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, στη διατήρηση του εδάφους και στη γεωργική βιοποικιλότητα, στη διαχείριση υδάτων και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές, την ενέργεια, την πολιτική συνοχή, τη θαλάσσια πολιτική  τις προτεραιότητες της Διαμεσογειακής Επιτροπής στο πλαίσιο της επόμενης Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού καθώς και διαδικαστικά εσωτερικά ζητήματα της επιτροπής.

Η Διαμεσογειακή Επιτροπή αποτελείται από 50 μέλη–περιφέρειες από 10 διαφορετικά κράτη της Ευρώπης και άλλες χώρες (Μαρόκο, Τυνησία) που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *