Η πειραματική και επίκαιρη «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη στο Τριανόν


0
(0)

Στο περσινό 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η Χριστίνα Φοίβη μόλις στην πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, συμμετείχε στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με την «Αμυγδαλιά». Ένα ετερόκλητο πειραματικό ντοκιμαντέρ το οποίο εξερευνά με μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση έννοιες όπως η ετερότητα, η θηλυκότητα και το σώμα ως συγκρουσιακό πεδίο.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας:
«Η Αμυγδαλιά είναι ένα δέντρο που ανθίζει λίγο πριν την άνοιξη. Είναι επίσης η λέξη που στοιχειώνει ένα παιδί, όταν πρωτοφτάνει στην ελλάδα. Σε ένα μέρος που συχνά θυμίζει καρτ-ποστάλ, άνθρωποι, μέρη και πράγματα συναντιούνται και αποχωρίζονται όπως σε ένα όνειρο. Φωνές γυναικών πλέκονται μεταξύ τους καθώς επιχειρείται να εφευρεθεί μια νέα γλώσσα μέσα από τοπία και χειρονομίες, αναδεικνύοντας απροσδόκητες πτυχές στην έννοια της ελληνικότητας και της Ξένης. Φευγαλέες περφόρμανς, παραλίες, χωράφια, αμυγδαλιές και τσολιάδες σχηματίζουν το αλφαβητάρι μιας προσωπικής γλώσσας που διερευνά τα σύνορα γύρω μας και μέσα μας».

Η Χριστίνα Φοίβη σημειώνει για την ταινία:
«Ξεκίνησα την “Αμυγδαλιά” το 2011 και την ολοκληρώσαμε το 2019. Από τον ενικό γίναμε πληθυντικός, γιατί σταδιακά η “Αμυγδαλιά” έγινε ένα συλλογικό έργο και δημιούργημα πολλών ανθρώπων. Από το 2011 έχουν αλλάξει πολλά και λίγα όσον αφορά στους τρόπους περιθωριοποίησης ανθρώπων που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ονομάζει “Ξένους” και “Ξένες”. Επιθυμία μου μέσα από την ταινία ήταν να εκφραστούν – με βιωματικό λόγο και απρόσμενες εικόνες και ήχους – οι πολλαπλοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί κάποιο άτομο να θεωρείται “ξένο σώμα” κάπου.Όχι απαραίτητα λόγω μετακίνησης, μετανάστευσης ή γεωγραφικής απόστασης από το μέρος που γεννήθηκε. Αλλά και σε μέρη που μοιάζουν οικεία, στη γειτονιά που μεγάλωσες, στην οικογένεια, στο σπίτι που ζεις. Η “Αμυγδαλιά” διερωτάται: “Μπορεί μία ταινία να είναι σαν μία φωλιά;”».

Πρόκειται για ένα αν μη τι άλλο ξεχωριστό αισθητικά ντοκιμαντέρ, δείγμα του ταλέντου της Χριστίνας Φοίβη, το οποίο προβάλλεται στον open air κινηματογράφο Τριανόν το Σάββατο 11/7 στις 21.00 (€7) παρουσία συντελεστών. Αμέσως μετά την προβολή ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με την ομάδα παραγωγής και την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, τη δημιουργό ντοκιμαντέρ Αλεξάνδρα Σαλίμπα και την Άννα Τζάκου (περφόμερ, σκηνοθέτης, ερευνήτρια) από την ομάδα Γεωποιητική. Η βραδιά ολοκληρώνεται με ακουστικό live session της ομάδας κρουστών Sembe και πάρτι.

athinorama.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr