Η Μ. Κοζυράκη για νήσο Χρυσή και κατεδαφίσεις αυθαίρετων σε παραλίες και αιγιαλούς


Τελευταία ενημέρωση 4 μήνες by energinews (admin)

Μια εικόνα για όσα εξελίσσονται σχετικά με την διαχείριση της νήσου Χρυσής αλλά και το πως προχωρούν οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε παραλίες και αιγιαλούς, έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Με την τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει και τα πρώτα μικρά σκάφη να έχουν ξεκινήσει δρομολόγια για τη Χρυσή η κα Κοζυράκη επανέλαβε τις αποφάσεις που έχουν παρθεί και για το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με τον περιορισμό επισκεψιμότητας και έχουν να κάνουν με την απαγόρευση «δεσίματος» των σκαφών στη Χρυσή κάτι που σημαίνει πως οι επισκέπτες θα πρέπει να πηγαίνουν στις παραλίες μέσω θαλάσσης.

Με αφορμή και την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η κα Κοζυράκη ανέφερε πως η ζημιά που έχει συντελεστεί στη νήσο Χρυσή είναι μη αναστρέψιμη στο σύνολό της, όμως έχει φανεί ήδη από πέρυσι πως το περιβάλλον έχει αρχίσει να ανακάμπτει και η προστασία του αποτελεί πάντα την πρώτη προτεραιότητα για όλους τους σχεδιασμούς που γίνονται.

Σε σχέση με το Σχέδιο Δράσης η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης ανέφερε πως οι περισσότερες δράσεις έχουν προχωρήσει και το ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση και παρουσίαση των μελετών φέρουσας ικανότητας και φύλαξης οι οποίες εκπονούνται από την Αποκεντρωμένη. Τότε θα καταρτιστεί και ο νέος κανονισμός λειτουργίας της νήσου Χρυσής που θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2024. Ανάμεσα σ’ αυτά που σίγουρα θα συμπεριλαμβάνει θα είναι και ηλεκτρονικό εισιτήριο, ακόμα και δωρεάν, για κάθε επισκέπτη ώστε να ελέγχεται με ακρίβεια ο συνολικός αριθμός όπως συμβαίνει σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Ευρώπης.

Αυτά που προβλέπονται και απομένουν για την ολοκλήρωση του Σχεδίου είναι η μελέτη για τη νέα προβλήτα για την οποία έχει αρμοδιότητα ο Δήμος Ιεράπετρας, αλλά και η εγκατάσταση ενός σταθμού κλιματολογικών μετρήσεων για τον οποίο γίνονται συνεννοήσεις με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για το πως και πότε θα εγκατασταθεί.  Στη συνέχεια η διαχείριση της Χρυσής θα συνεχιστεί από τον αρμόδιο ΟΦΥΠΕΚΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε σχέση με τη φύλαξη και τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί εκ μέρους του υφυπουργό Περιβάλλοντος για τέσσερις φύλακες σε συνάντηση στο γραφείο του κ. Πλακιωτάκη παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας, η κα Κοζυράκη ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που ήταν το σκάφος μεταφοράς των φυλάκων έχει λυθεί. Τόνισε όμως πως η φύλαξη πιθανότατα δεν θα είναι εφικτό να είναι καθημερινή κάτι που θα συνυπολογιστεί στον κανονισμό λειτουργίας που θα καταρτιστεί με στόχο να υπάρχει έλεγχος των επισκεπτών.

Η κα Κοζυράκη αρνήθηκε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ογκώδη απορρίμματα που οφείλονται στις περσινές κατεδαφίσεις της Αποκεντρωμένης, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα πρωτόκολλα κατεδάφισης κάτι που σημαίνει πως η Αποκεντρωμένη δεν προβλέπεται να κάνει νέα δρομολόγια για απομακρύνσεις απορριμμάτων.

Λασίθι και Ηράκλειο πρωταθλητές στις αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλούς

Η κα Κοζυράκη αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία κατεδαφίσεων σε αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλούς και παραλίες οι οποίες έχουν επανεκκινήσει μετά τη λήξη της σχετικής παράτασης. Όπως είπε υπάρχει οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται βάση ιεραρχικού προγράμματος που έχει καταρτιστεί. Οι περισσότερες αυθαιρεσίες αφορούν διαφόρων ειδών επεκτάσεις σε παραλίες και αιγιαλούς (σκαλιά, πέρκολες κλπ) υπό επιχειρήσεις εν λειτουργία και έτσι αυτές που εκτελούνται πρώτα αφορούν κατεδαφίσεις που δεν αφορούν ανοιχτά καταστήματα.

Όσες κατεδαφίσεις, όπως αυτές στα παραλιακά καταστήματα της Ιεράπετρας, είχαν αναβληθεί, θα προχωρήσουν επίσης κατά προτεραιότητα χωρίς να εκδοθούν νέα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τόνισε η κα Κοζυράκη.

ΑΚΟΥΣΤΕ (ΕΔΩ)

12

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.