«Η μητέρα μου θα είχε σωθεί» – Mήνυση για το θάνατο 60χρονης στο νοσοκομείο Χανίων

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Νοεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Η οικογένεια της νεκρής υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε ειδικευμένος γιατρός -Τι απαντά το νοσοκομείο

Διαστάσεις έχει πάρει η μήνυση που κατέθεσε ο γιος ηλικιωμένης κατά «παντός υπευθύνου» για την 60χρονη οποία κατέληξε στο νοσοκομείο Χανίων μετά από τροχαίο. Όπως υποστηρίζει ο Μιχάλης Χαιρετάκης οι γιατροί του νοσοκομείου προειδοποιήθηκαν με την άφιξή της, ότι η άτυχη γυναίκα είναι διαβητική αλλά όταν η τιμή του σακχάρου εκτινάχτηκε δεν αντιμετωπίστηκε σωστά το περιστατικό -όπως πάντα ισχυρίζεται η οικογένεια της θανούσης- με αποτέλεσμα να «σβήσει».

Τον ισχυρισμό διαψεύδει το νοσοκομείο Χανίων με αποτέλεσμα ο δικηγόρος του γιου της 60χρονης κ.Μαρκογιαννάκης να τονίζει στο neakriti.gr: «θα δούμε τι θα δείξει η έρευνα. Οι συγγενείς έβλεπαν τον άνθρωπό τους να πεθαίνει…και τον ειδικευόμενο γιατρό να μην ξέρει τι να κάνει. Αν υπήρχε ειδικευμένος γιατρός εκείνη τη στιγμή η γυναίκα θα είχε σωθεί…».

Μάλιστα ο γιος ζήτησε το διορισμό πραγματογνώμονα ή πραγματογνωμόνων, οι οποίοι θα αποφανθούν για τον θάνατο της μητέρας του.

Αναλυτικά η μήνυση:

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Χαιρετάκη  Μιχαήλ του Κωνσταντίνου, κατοίκου Λειβαδίων Ιναχωρίου Κισσάμου, Χανίων

ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Κε Εισαγγελέα,

Την 30/10/2018 και περί ώρα 21:00 απεβίωσε στο Γ.Ν.Σ. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» η μητέρα μου Χρυσάνθη Χαιρετάκη, ηλικίας 60 ετών, κάτοικος εν ζωή Λειβαδίων Ιναχωρίου  Κισσάμου. Στο ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως αιτία θανάτου επί λέξει το εξής: «Εικόνα πνευμονικής εμβολής, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων». Δεν γνωρίζω αν η τελική αιτία θανάτου της μητέρας μου είναι η αναφερόμενη στο ιατρικό πιστοποιητικό. Εκείνο για το οποίο είμαι απολύτως βέβαιος είναι ότι αιτία του θανάτου  της μητέρας μου ήταν η εγκατάλειψη και η πλήρης αδιαφορία και ανικανότητα του ιατρικού και εν γένει νοσηλευτικού προσωπικού του Γ.Ν.Σ. Χανίων, το οποίο με την πέραν  πάσης  επιστημονικής και ανθρώπινής δεοντολογίας συμπεριφορά, οδήγησε την αείμνηστη μητέρα μου στο θάνατο.  Ειδικότερά:

Την ίδια ημέρα (30/10/2018) και περί ώρα 05:30 η μητέρα μου τραυματίστηκε σε τροχαίο δυστύχημα, το οποίο έλαβε  χώρα στην επαρχιακή οδό Κισσάμου – Κάμπου  Κισσάμου Χανίων. Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκαν και η αδελφή μου Γεωργία, ο επ’ αδελφή γαμπρός μου Ευθύμιος Τζανάκης και ο υιός τους και ανιψιός μου Ευθύμιος.

Κατ’ αρχάς παρά τις επίμονες κλήσεις στο ΕΚΑΒ (166) να προσέλθει ασθενοφόρο  να τους παραλάβει αυτό δεν συνέβη. Έτσι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου πάνω στις «καρότσες» αγροτικών αυτοκινήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας των τραυματιών. Από το κέντρο υγείας, όπου και εκεί αντιμετωπίσαμε, οι συγγενής που είχαμε προστρέξει  την πλήρη γραφειοκρατία και έλλειψη οργάνωσης  της υπηρεσίας, εν τέλει οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γ.Ν.Σ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος». Η αρχική –ανύπαρκτη στην ουσία- φροντίδα για αυτούς ήταν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ήταν εμφανές ότι η μητέρα μου, χωρίς να διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή της, αντιμετώπιζε το σοβαρότερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα είχε υποστεί κάταγμα στο δεξιό πόδι και το αριστερό χέρι και πιθανόν και κάταγμα κάτω γνάθου. Είχε όμως επαφή με το περιβάλλον, ήταν συνεργάσιμη με το νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά δεν έδινε την εντύπωση ότι επέκειτο  ο θάνατος της. Δυστυχώς όμως για αυτήν και για όλους εμάς τα παιδιά της, εγγόνια και συγγενείς την ημέρα αυτή το Γ.Ν. Χανίων κυριολεκτικά δεν λειτούργησε. Και δεν λειτούργησε διότι εγκαινιάζετο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολλάκη το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου.

Κυριολεκτικά όλο σχεδόν και προ πάντων το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είχαν τρέξει για να χειροκροτήσουν … τον κ. Υπουργό, αφήνοντας στο έλεος του Θεού τους ασθενείς. Αυτοί που είχαν παραμείνει για να φροντίσουν τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουν το κάθε δύσκολο περιστατικό ήταν νεαροί ειδικευόμενοι.

Έτσι  παρ΄ ότι από την πρώτη στιγμή οι επιληφθέντες του προβλήματος της μητέρας μου γνώριζαν το χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε – ήταν  διαβητική –  αφού  δύο φορές αρχικά στα επείγοντα και στην συνέχεια όταν μεταφέρθηκε στην ορθοπεδική κλινική μας ρώτησαν τι φάρμακα παίρνει και τους δείξαμε την ιατρική συνταγή που, κατά σύμπτωση, την προηγούμενη της είχε δώσει ο θεράπων ιατρός, ουδόλως  αυτό αξιολογήθηκε αρχικά, αλλά και στην συνέχεια όταν άρχισε η κατάσταση της να επιβαρύνεται.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών η μητέρα μου παρέμεινε περίπου μέχρι την 12:00 η ώρα το μεσημέρι   χωρίς στην πραγματικότητα να της προσφερθεί ουδεμία βοήθεια. Απλά οι θεράποντες ιατροί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Εν τέλει μεταφέρθηκε στην ορθοπεδική κλινική την παραπάνω ώρα  (12:00) χωρίς ούτε καν όρος να της τοποθετηθεί. Κατά τις απογευματινές ώρες (16:00- 17:00) ήταν εμφανές ότι η μητέρα μου άρχισε να έχει έντονο πρόβλημα. Συγκεκριμένα δυσκολευόταν πολύ η αναπνοή της – προοδευτικά εντονότερα-  πρήστηκε  σε όλο της το σώμα και ιδιαιτέρα στην κοιλιακή χώρα.  Παρά ταύτα ουδείς προβληματίστηκε γι’ αυτό. Κάποια στιγμή περίπου τις 18:30, μετά από πιεστικές και εντονότατες προτροπές των συγγενών που βρίσκονταν εκεί, κάποια νοσηλεύτρια, μέτρησε το σάκχαρο της μητέρας  μου το οποίο  είδαμε όλοι ότι στην πρώτη μέτρηση η ένδειξη ήταν 5.9 μονάδες και μετά την χορήγηση ινσουλίνης 5,3. Αυτή ήταν η κατάσταση της μητέρας μου δύο ώρες πριν καταλήξει.

Αντί να σημάνει συναγερμός και να προτρέξουν έμπειροι ιατροί, η τύχη της δύσμοιρης μητέρας μου έμεινε στα χέρια ενός ειδικευόμενου ιατρού, ο οποίος τρέμοντας κυριολεκτικά μιλούσε με άλλους ιατρούς στο τηλέφωνο, ρωτώντας τι έπρεπε να κάνει, χωρίς τελικά να κάνει τίποτα. Το μόνο που επιχείρησε ήταν να προσπαθήσει να βοηθήσει την αναπνοή της μητέρα μου με την τοποθέτηση σωλήνα από το στόμα. Τελικά ούτε αυτό κατάφερε, αν και παιδευόταν πάνω από μισή ώρα. Έτσι, χωρίς την παραμικρή ιατρική βοήθεια, έχασε την ζωή του ένας άνθρωπος, γεμάτος ζωντάνια και ο οποίος ουδέποτε πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο είχε κάποιο ιδιαίτερο  πρόβλημα υγείας.

Ο θάνατος της μητέρας μου καταγγέλλω ότι οφείλεται στην ολιγωρία, αδιαφορία και ανικανότητα του προσωπικού, ιδιαιτέρα του ιατρικού, του Γ.Ν. Χανίων.

Επειδή εν όψει όλων των παραπάνω έχει διαπραχθεί σε βάρος της μητέρας μου το αξιόποινο αδίκημα της ανθρωποκτονίας δια παραλείψεως τελεσθείσα, αφού οι υπεύθυνοι ιατροί είχαν εκ του νόμου και το γενικότερο πλαίσιο των καθηκόντων τους ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για την αποτροπή του αξιοποίνου αποτελέσματος που επήλθε (15-299 Π.Κ.)

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Μηνύω πάντα υπεύθυνο και ζητώ τη νόμιμη τιμωρία του.

Δηλώνω ότι παρίσταμαι ως πολιτικών ενάγων για το ποσό των 44 ΕΥΡΩ με επιφύλαξη.

Αντίκλητό μου διορίζω τον δικηγόρο Χανίων κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, οδός Α. Παπανδρέου αρ. 100 (τηλ. 28210/70003),

Περαιτέρω αιτούμαι:

1) Την άμεση κατάσχεση του ιατρικού φεκέλου της μητρός μου για να αποτραπεί η οποιαδήποτε αλλοίωσή του.

2) Τον διορισμό πραγματογνώμονα ή πραγματογνωμόνων, οι οποίοι θα αποφανθούν για τον θάνατο της μητέρας μου.

3) Αν κριθεί αναγκαίο από τους πραγματογνώμονες, συναινούμε να γίνει  εκταφή της μητέρας μου.

Χανιά 2-11-2018

Ο Μηνυτής

Νοσοκομείο Χανίων: Οι γιατροί ήταν στις θέσεις τους

Στην απάντησή του το νοσοκομείου Χανίων μέσω του διοικητή κ.Βουλγαρίδη αναφέρει:

Από τα τοπικά ΜΜΕ λάβαμε γνώση μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλε ο γιος συμπολίτισας μας που απεβίωσε στο ΓΝ Χανίων στις 30.10.2018 η οποία στρέφεται  «κατά παντός υπευθύνου στο ΓΝ Χανίων». Εξ αιτίας του γεγονότος θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου σε όλη την οικογένεια της θανούσας για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου.

Μετά από μια πρώτη διερεύνηση, μπορώ να δηλώσω πως τα γεγονότα όπως περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ΓΝ Χανίων, την ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού κ. Πολάκη, λειτούργησε κανονικά, οι γιατροί όλοι ήταν στις θέσεις τους, χωρίς να αφήσουν κενά στη λειτουργία των τμημάτων τους. Ειδικά η συγκεκριμένη ασθενής όταν κατέφτασε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξετάσθηκε από ειδικευμένο αναισθησιολόγο, ειδικευμένο χειρουργό και ορθοπεδικό, υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εργαστηριακές ακτινολογικές εξετάσεις, αξονικές τομογραφίες κλπ και εισήχθη στην Ορθοπεδική Κλινική αφού της είχε χορηγηθεί από την πρώτη στιγμή η πρέπουσα αγωγή. Στο διάστημα που παρέμεινε στην Κλινική, ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και όταν νωρίς το απόγευμα παρουσίασε ξαφνικά επεισόδιο με απώλεια συνείδησης και ραγδαία επιδείνωση των ζωτικών λειτουργιών της, 5 ειδικευμένοι γιατροί (δυο ορθοπεδικοί, καρδιολόγος, αναισθησιολόγος και εντατικολόγος) για μία ώρα περίπου προσπάθησαν να την επαναφέρουν.

Έτσι ακριβώς έχουν τα γεγονότα τα οποία βεβαίως θα διερευνηθούν από την Ιατρική Υπηρεσία του ΓΝ Χανίων και θα υπάρξει εκτενέστερη αναφορά. Ερωτηματικά όμως προκαλεί η δημοσιότητα και η έκταση που έχει πάρει ένα θέμα πριν καν εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές. Που αποσκοπεί η γενική διαπόμπευση των γιατρών του ΓΝ Χανίων, που κατά γενική ομολογία των συμπολιτών μας, παλεύουν καθημερινά για να προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης στους πολίτες της πόλης μας;

ΜΗΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ

Διοικητής ΓΝ Χανίων

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.